题目内容
Girls in Japan love the month of March. March the third is Japanese Girls' Day, or people also call it the Doll(洋娃娃) Festival.
On this day, girls wear beautiful kimonos (和服). Their parents put lovely dolls on a shelf. They hope that the dolls can bring health and happiness to their girls. There are seven tiers (层) of dolls. Dolls of the king and queen are always at the top of the shelf.
Girls usually invite good friends to their homes on this day to celebrate(庆祝)it. They sit around the dolls, singing, dancing and talking. The next day parents have to put the dolls away quickly. According to Japanese tradition, if they don't do that, they may find it hard to marry off (嫁出) their daughters later in life.
1.When is the Doll Festival?
A. February 3rd. B. March 3rd.
C. March 2nd. D. May 3rd.
2.What do girls wear on that day?
A. They wear short skirts.
B. They wear new T-shirts.
C. They wear school clothes.
D. They wear traditional (传统) Japanese clothes.
3.What is on the top of the shelf?
A. Dolls of the king and queen. B. Dolls of the parents.
C. Dolls of their daughters. D. Dolls of the girls' friends.
4.Why do parents put dolls on the shelf?
A. Because the dolls are very lovely.
B. Because their daughters ask them to do it.
C. Because the king and the queen want them to do it.
D. Because dolls can bring health and happiness to their daughters.
5.Which of the sentences is NOT true?
A. The girls sing and dance around the dolls on that day.
B. The girls invite their friends to celebrate the festival together.
C. The shelf has seven tiers of dolls on it.
D. On March 3rd, parents should put the dolls away quickly.
1.B
2.D
3.A
4.D
5.D
【解析】
试题分析:本文介绍了日本的女孩都喜欢3月,因为3月3日是洋娃娃节,在这一天,女孩穿上漂亮的和服,父母希望洋娃娃能够给自己的女儿带来健康和幸福。
1.小题1】细节理解题。根据March the third is Japanese Girls' Day, or people also call it the Doll(洋娃娃) Festival.
可知三月三日是洋娃娃节,故选B。
2.小题2】细节理解题。根据On this day, girls wear beautiful kimonos (和服).可知女孩穿的日本的和服,故选D。
3.小题3】细节理解题。根据Dolls of the king and queen are always at the top of the shelf.在架子顶部放是是国王和王后这样的洋娃娃。故选A。
4.小题4】细节理解题。根据They hope that the dolls can bring health and happiness to their girls.因为父母希望洋娃娃能够给自己的女儿带来健康和幸福,故选D。
5.小题5】细节理解题。根据The next day parents have to put the dolls away quickly.在3月4日父母会把这些洋娃娃抓紧收好,故选D。
考点:文化类短文阅读。
假如你是John,根据表格提供的信息,写一篇短文介绍你和你的好朋友Andy的相同点和不同点。
| 不同点 | 相同点 |
Andy | 1. 更高,更外向 2. 每天锻炼 3. 喜欢看电影 | 1. 喜欢音乐和运动 2. 喜欢阅读,周末一起去图书馆 3. 学习成绩好 |
我 | 1. 喜欢玩电脑游戏 2. 每周锻炼三次 |