题目内容
【题目】There were two fishermen named Tom and Jack. They were close pals. One day they went out to catch fish together and have a fish meal in the field. They sat at a distance and started hunting for fish. Tom got a big and beautiful fish in a few minutes. He was so happy and placed the fish in the ice box. He decided to cook the fish in the noon. He spent some more time and caught a few more fish. He decided to make a grand meal with the fish. Also, he froze a few fish to take them back home.
After an hour or so, Tom went to Jack to see if he needed any help. Jack said no. In a few minutes, Jack caught a large fish. However, he put it back into the lake. Tom was surprised at his act, but he remained silent. Jack caught more big fish, and put them all back into the lake. Very frustrated, Tom angrily asked him, “Are you mad? Why do you put your fish back into the water? They are beautiful and big!” Jack replied, I know they are big, but I don’t have the big pan(锅) to cook the big fish! So I’m looking for a smaller fish that fits my cooking pan! God is troubling me today.”
【1】What did Tom and Jack go out for?
A. To catch fish. B. To have a joy ride.
C. To eat out together. D. To feed the fish in the lake.
【2】Why did Tom put his fish in an ice box?
A. To keep it alive. B. To keep it fresh for his meal.
C. To keep it from going away. D. To keep it away from his friend.
【3】What did Tom want to do when he went to his friend?
A. To give him some fish. B. To offer some help.
C. To ask him to cook his fish. D. To take some of Jack’s fish for himself.
【4】Why was Tom angry with his friend?
A. He couldn’t understand his act. B. He was fond of eating big fish.
C. He thought it was unfair for small fish. D. He didn’t catch any big fish himself.
【5】What would be Tom’s advice for his friend at the end of the story?
A. Ask God to send him only small fish,
B. Take a bigger pan with him next time.
C. Change his fishing pole to catch small fish.
D. Cut the big fish into small pieces to fit his pan.
【答案】
【1】 A
【2】 B
【3】 B
【4】 A
【5】 D
【解析】
本文讲述了Tom和Jack去钓鱼的故事。Tom看到Jack把钓到的大鱼扔回了湖里,他不明白Jack为什么要这样做,Jack的回复是他没有那么大的锅。
【1】细节理解题。根据第一段中的'One day they went out to catch fish together ...有一天他们一起出去钓鱼,可知答案为 A。
【2】细节理解题。根据文中的'He was so happy and placed the fish in the ice box. He decided to cook the fish in the noon"可推断,他把鱼放在冰盒里,为的是使它保持新鲜,故选B。
【3】细节理解题。根据文中的After an hour or so,Tom went to Jack to see if he needed any help可知Tom走向了他的朋友是为了看是否需要帮助,故选B。
【4】推理判断题。根据文中后面两个人的对话Tom angrily asked him, “Are you mad? Why do you put your fish back into the water? They are beautiful and big!”,可知汤姆生他朋友的气是因为汤姆无法理解他的行为,故答案为A。
【5】推理判断题。根据最后杰克的回答I know they are big, but I don’t have the big pan(锅) to cook the big fish! So I’m looking for a smaller fish that fits my cooking pan! 汤姆会建议他的朋友把大的鱼切成小块,以便烹饪,故答案为D。
通读全文,了解故事情节。前3个题目属于细节理解题,只需找出问题在原文中的位置,根据文章细节,选出正确答案;第4,5小题属于推理判断题,需要我们在理解原文的基础上,结合所给选项,做出合理的推断。例如第5小题,根据最后杰克的回答“没有那么大的锅”课推断汤姆可能会建议他的朋友把大的鱼切成小块,以便烹饪,故答案为D。