题目内容
【题目】![]()
We asked thirty young people between 14 and 18 several questions. All the children had computers at home. The average time spent on a computer in a week was about 12 hours, with the highest about 32 hours, and the lowest only 5 hours. Most children said they usually used computers to play games. Fourteen children told us they did some word-processing(文字处理) at times. Eight people told us they kept addresses and phone numbers on their computers or used them as diaries. Only three people said they were learning to write computer programs and nobody used databases(数据库). Only two of them said computers helped with their lessons. The diagram(表格) gives all the results one by one.
The results show that computer use is quite common among 14-18-year-old children. They also show quite clearly that computers are seen by most young people as little more than game machines. It means to us that, though computers are common(普遍) in the homes of young people, they have not yet become popular in everyday life.
根据短文及图表内容,选择正确答案。
【1】In the diagram, what does the letter“c”show?
A.It shows three people between 14 and 18.
B.It shows only 2 of the thirty children.
C.It shows that two of them use computers to help them with their lessons.
D.It shows that three of them use computers to help them write computer programs.
【2】Most of the 30 children spent about _______ hours on computers in a week.
A.5B.12C.20D.32
【3】There is one mistake in the diagram. What is it?
A.The number of “c” should be lower.
B.The number of “d” should be higher.
C.The number of “a” is too high.
D.There should be no number about “e”.
【4】In the last paragraph(段)“little more than”means _______.
A.almost the same asB.far more than
C.different fromD.much more than
【5】The writer thinks _______.
A.children must learn to play all kinds of games
B.we should learn many other uses of computers
C.young people should spend more time on computers
D.computers will become much cheaper.
【答案】
【1】D
【2】B
【3】D
【4】A
【5】B
【解析】
这是一篇调查表,介绍了30名14到18岁的青少年玩电脑的情况。
【1】细节理解。根据图表及文中Only three people said they were learning to write computer programs and nobody used databases(数据库)(这表明他们中的三个使用计算机来帮助他们编写计算机程序).可知,与纵标0-5之间相吻合,故选D。
【2】细节理解。根据文中All the children had computers at home. The average time spent on a computer in a week was about 12 hours,可知,30个孩子中的大多数在一周内花了大约12个小时在电脑上。故选B。
【3】推理判断。根据文中Fourteen children told us they did some word-processing(文字处理) at times. Eight people told us they kept addresses and phone numbers on their computers or used them as diaries. Only three people said they were learning to write computer programs and nobody used databases(数据库). Only two of them said computers helped with their lessons.可知,字母e没有代表数字。故字母e是错误的,故选D。
【4】词句猜测。根据下文It means to us that, though computers are common(普遍) in the homes of young people, they have not yet become popular in everyday life.可知上文中little more than的意思是“几乎和……相同”。故选A。
【5】观点态度。通读整篇短文可知,短文最后一句的意思: “电脑在日常生活中还没普及”。可以推测出电脑的一些用处还没被人们所使用。故选B。
我们在做阅读理解题时,就要明确初中阅读理解考查的主要内容,在此基础上,快速阅读全文,了解文章大意;在了解文章的基础上,抓住首尾句;认真仔细、逐步答题;平心静气,不急躁,仔细检查,减少误差。严格说来,阅读理解主要要求是:1.掌握阅读主旨大意,用以说明主旨大意的事实和细节;2.既理解具体事实,也理解抽象的概念;3.既理解字面意思,也理解深层含义,包括作者的态度以及意图等。如第5小题,是观点态度题。短文最后一句的意思: “电脑在日常生活中还没普及”。可以推测出电脑的一些用处还没被人们所使用。故选B。
【题目】
Found: Watch Is this your watch? Call Cindy at 448-9012 |
|
Lost: My yellow ring My name is Linda. Phone number:203506 |
|
Found: Jacket Is this your jacket? It is a red jacket. Call Mona at 678-9921 |
|
【1】Cindy finds a ________.
A. Watch B. Ring C. Jacket D. Telephone
【2】_______loses a ring.
A. Cindy B. Linda C. Mary D. Mona
【3】What’s Mona’s telephone number?
A. 448-9012 B. 202-3506 C. 678-9921 D. 202-9012
【4】What color is the jacket?
A. white B. Blue C. Yellow D. Red
【5】This passage is probably a _________
A. diary B. travel magazine C. Lost-Found D. advertisement