题目内容
【题目】阅读简答 根据短文或图表内容,回答下列问题。
Ken, Amy and Linda are talking about the most interesting museums they have ever been to. Ken has ever been to the American Computer Museum, she thinks it is the most interesting museum. Because they have information about different computers and who invented them. Ken also has learned that there was a special computer which could play chess even better than humans.
Amy has been to a very unusual museum in India, the International Museum of Toilets. She just couldn’t believe her eyes when she saw so many different kinds of toilets there.The museum teaches people about the history and development of toilets.
Linda went to the Hangzhou National Tea Museum last year. It’s a relaxing and peaceful place near a lake. The tea art performances show how to make a perfect cup of tea with beautiful tea sets. She has finally realized why her grandpa loves drinking tea and collecting tea sets.
【1】How many museums do they talk about ?
_______________________________________
【2】What does Ken think about the American Computer Museum?
_______________________________________
【3】What does the International Museum of Toilets teach people about?
________________________________________
【4】What does the underlined(划线) word “invented” mean in Chinese?
________________________________________
【5】Whose grandpa loves drinking tea and collecting tea sets?
________________________________________
【答案】
【1】 Three
【2】 It is the most interesting museum.
【3】 The history and development of toilets.
【4】 发明/制造
【5】 Linda’s grandpa
【解析】
本文是科普短文,介绍了美国计算机博物馆、印度的国际厕所博物馆和中国杭州国家茶叶博物馆。
【1】题意:他们谈论了多少博物馆?考查细节理解题。本文一共三段,每一段谈到一个博物馆,他们是美国计算机博物馆、国际厕所博物馆和杭州国家茶叶博物馆。可知答案是Three。
【2】题意:肯对美国计算机博物馆有什么看法?考查细节理解题。根据第一段第二句Ken has ever been to the American Computer Museum, she thinks it is the most interesting museum.(肯去过美国计算机博物馆,她认为这是最有趣的博物馆。)可知答案是It is the most interesting museum.
【3】题意:国际厕所博物馆给人们讲述什么?考查细节理解题。根据第二段最后一句he museum teaches people about the history and development of toilets.(博物馆向人们讲授厕所的历史和发展。)可知答案是he history and development of toilets.
【4】题意:下划线单词“invented”在汉语中是什么意思?考查细节理解题。此句Because they have information about different computers and who invented them.句意是“因为他们有关于不同计算机的信息以及是谁发明的。”根据句意可知“invented”意思是“发明/制造”。
【5】题意:谁的爷爷喜欢喝茶和收集茶具?考查细节理解题。根据第三段第一句Linda went to the Hangzhou National Tea Museum last year.(去年琳达去了杭州国家茶叶博物馆。)和最后一句She has finally realized why her grandpa loves drinking tea and collecting tea sets.(她终于明白为什么她爷爷喜欢喝茶和收集茶具。)可知琳达的爷爷喜欢喝茶和收集茶具;故答案是Linda’s grandpa。
任务型阅读是“阅读理解”的另一种形式,综合考查学生归纳概括能力和语篇结构理解能力。在理解文字的基础上,完成相应的图表或文字练习,从而有效地测试学生用英语“做事”的能力。首先认真审题,读懂题意;快速阅读,掌握大意,找出符合题意的句子,然后仔细阅读,排除干扰项,确定答案。在初步完成所要求的任务以后,学生必须再仔细阅读所提供的短文,整体把握,结合题意、文章提供的任务信息、认真核实以保证答题正确。