题目内容
【题目】
![]()
It’s reported that a high-speed railway opened on December 30th, 2019 between Beijing and Zhangjiakou, Hebei Province, construction (施工) of which started in April, 2016. According to China Railway (CR) , the 174-km-long railway line, an important project for the 2022 Winter Olympic Games, will shorten the trip between the two host cities from over three hours to only 47 minutes.
It will be the world's first high-speed railway on which self-driving trains can reach a speed of up to 350 kilometers per hour. "Now, the drivers only need to push button and the system will independently speed up, slow down, stop and open the passenger doors," said Liu Chunyu, a high-speed train driver.
Known as China's first "intelligent high-speed railway line", the Beijing-Zhangjiakou line features not only self-driving, but also intelligent modules. "We want to connect the high-speed train with different new technologies, like cloud computing, big data and AI, making passengers feel at home, " Zhang Bo, a researcher from China Academy of Railway Sciences, said. What’s more, there is a mobile news center where passengers can watch live Olympic broadcasts on the train.
The line has 10 stations, five in Beijing and the others in Hebei Province, including one at the Badaling section of the Great Wall. All the stations are equipped (配备) with smart devices, robots and 5G networks for the convenience of passengers.
"Today, the line also begins to connect some cities in Inner Mongolia and Shanxi Province to the high-speed railway loop (环线) in Beijing, Tianjin and Hebei," said Zhu Dianping, an officer from China Railway Beijing Group. The line will finally connect Beijing with most parts of northwest China together.
【1】It takes people _________ to get to Beijing from Zhangjiakou by taking the high-speed train.
A.three hoursB.1 hour and 47 minutes
C.three hours and 47 minutesD.47 minutes
【2】The new high-speed railway can run ____________ km/hour there.
A.174B.305C.350D.206
【3】What does the 3rd paragraph mainly tell us?
A.Self-driving trains are popular with passengers.
B.The new high-speed railway line is really smart.
C.Passengers can watch live Olympic games on the train.
D.There will be more intelligent high-speed railway lines in China.
【4】Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Workers spent nearly 4 years building the new railway.
B.Liu Chunyu has been a high-speed train driver for years.
C.Over five stations of the new line can be found in Hebei.
D.It’s impossible for people in northwest China to take the train.
【5】What can be the best title of the passage?
A.Travel by taking self-driving trainsB.Amazing new technologies on the train
C.Have good time at high-speed train stationsD.High-speed railway for 2022 Winter Olympics
【答案】
【1】D
【2】C
【3】B
【4】A
【5】D
【解析】
这是一篇说明文,文章主要讲述为2022年冬季奥运会建造的高铁的基本情况及其特点。
【1】
细节理解题。根据第一段“between the two host cities from over three hours to only 47 minutes”可知坐高铁从张家口到北京花费47分钟。故选D。
【2】
细节理解题。根据第二段“reach a speed of up to 350 kilometers per hour”可知速度可以达到每小时350千米。故选C。
【3】
段落大意题。根据第三段“Known as China's first ‘intelligent high-speed railway line’, the Beijing-Zhangjiakou line features not only self-driving, but also intelligent modules”可知第三段主要介绍高铁的智能化,可概括为The new high-speed railway line is really smart。故选B。
【4】
推理判断题。根据第一段“It’s reported that a high-speed railway opened on December 30th, 2019 between Beijing and Zhangjiakou, Hebei Province, construction of which started in April, 2016”可知花了四年时间建造,A选项表述正确。 根据第二段“Liu Chunyu, a high-speed train driver”可知B选项“for years”文中没有提到,B选项表述错误。根据倒数第二段“The line has 10 stations, five in Beijing and the others in Hebei Province”可知C选项“Over five stations”表述错误;根据最后一段“The line will finally connect Beijing with most parts of northwest China together”可知D选项“impossible” 表述错误。故选A。
【5】
标题概括题。文章主要讲述为2022年冬季奥运会建造的高铁的基本情况及其特点。标题可概括为High-speed railway for 2022 Winter Olympics。故选D。