题目内容
【题目】 Dong Yaxue, a Chinese researcher working for NASA(美国国家航空航天局) said she finds great pleasure in both researching Mars and eating hot pot.
Born in Chengdu, Southwest China’s Sichuan province, 30-year-old Dong is a member of NASA’s .
On Nov 5, Dong was invited to give a speech at a NASA news conference(记者招待会), She is the first Chinese female scientist to attend in a NASA news conference.
Dong graduated from Chengdu’s Shishi High School in 2003 and later entered University of Science and Technology of China. She got her master’s and doctor’s degree in astrophysics from Rice University in the United States.
Last year, Dong joined the LASP(大气太空物理实验室) at the University of Colorado and began working for NASA after taking part in a phone interview. Now her main job is to analyze(分析) satellite data and compare the results to predictions(预测).
"The findings announced during the news conference are very important and may change the content of school textbooks," Dong told the Chengdu Business Daily.
"It has also provided new information and guidance for future Mars study."
Interested in technical work, Dong said she was never bored at work and will continue her data analysis next year.
While working in the US, Dong said that she feels as if she had never left Chengdu. She usually comes back every one or two years.
"No matter what job I do, I’m always an ordinary girl," said Dong, adding that she is a fan of Harry Potter and loves hot pot, Maocai, and Danhonggao, all famous foods from Chengdu.
"Indeed, I’m only one of the many postdoctoral researchers in this field. This is the first time that my job has got so much attention."
He Jianming, Dong’s high school teacher, said that Dong was not the top student in her school. “She never got first in the class, usually ranking tenth to twentieth. But her scores of all subjects were even.”
【1】What can we know about Dong Yaxue?
A.She is the first Chinese scientist to work for NASA.
B.She studied abroad after graduating from high school in China.
C.She got her doctor’s degree in a university in US.
【2】What does the underlined word “ astrophysics” mean?
A.天体物理B.物理学C.宇航员
【3】Which of the following is TRUE?
A.Dong Yaxue worked for the NASA after a phone interview then joined the LASP.
B.Dong Yaxue said the findings may make a difference to the school text book.
C.Dong Yaxue is the only postdoctoral researcher in this field.
【4】Dong Yaxue may do the following in her spare time EXCEPT _____.
A.She may come back to China twice a year.
B.She may watch Harry Potter film after work.
C.She may often have Sichuan food for dinner.
【5】What is the article mainly about?
A.From a top student to a female scientist
B.Dong Yaxue, a Chinese female scientist working for NASA
C.The latest and important findings on Mars
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】A
【5】B
【解析】
短文是一篇说明文。讲述了一名中国成都的科学家董亚雪的经历,她为美国国家航空航天局工作。
【1】
细节理解题。根据第四段“She got her master’s and doctor’s degree in astrophysics from Rice University in the United States.”可知她从美国赖斯大学获得了天体物理学的硕士学位和博士学位。故选C。
【2】
词义猜测题。根据第四段和第五段第一句话“Last year, Dong joined the LASP(大气太空物理实验室) at the University of Colorado”可知去年,Dong加入了科罗拉多大学的LASP(大气空间物理实验室)由此可推出董亚雪获得的是天体物理的学位。故选A。
【3】
细节理解题。根据第六段“The findings announced during the news conference are very important and may change the content of school textbooks”可知新闻发布会期间宣布的调查结果非常重要,可能会改变学校教科书的内容。故选B。
【4】
细节理解题。根据倒数第四段最后一句话“She usually comes back every one or two years”可知她通常每隔一两年回来。与选项A不符。故选A。
【5】
大意概括题。本文讲述了一名中国女性科学家——董亚雪,为美国国家航空航天局工作的故事。故选B。