题目内容

【题目】 Dong Yaxue, a Chinese researcher working for NASA(美国国家航空航天局) said she finds great pleasure in both researching Mars and eating hot pot.

Born in Chengdu, Southwest China’s Sichuan province, 30-year-old Dong is a member of NASA’s .

On Nov 5, Dong was invited to give a speech at a NASA news conference(记者招待会), She is the first Chinese female scientist to attend in a NASA news conference.

Dong graduated from Chengdu’s Shishi High School in 2003 and later entered University of Science and Technology of China. She got her master’s and doctor’s degree in astrophysics from Rice University in the United States.

Last year, Dong joined the LASP(大气太空物理实验室) at the University of Colorado and began working for NASA after taking part in a phone interview. Now her main job is to analyze(分析) satellite data and compare the results to predictions(预测).

"The findings announced during the news conference are very important and may change the content of school textbooks," Dong told the Chengdu Business Daily.

"It has also provided new information and guidance for future Mars study."

Interested in technical work, Dong said she was never bored at work and will continue her data analysis next year.

While working in the US, Dong said that she feels as if she had never left Chengdu. She usually comes back every one or two years.

"No matter what job I do, I’m always an ordinary girl," said Dong, adding that she is a fan of Harry Potter and loves hot pot, Maocai, and Danhonggao, all famous foods from Chengdu.

"Indeed, I’m only one of the many postdoctoral researchers in this field. This is the first time that my job has got so much attention."

He Jianming, Dong’s high school teacher, said that Dong was not the top student in her school. “She never got first in the class, usually ranking tenth to twentieth. But her scores of all subjects were even.”

1What can we know about Dong Yaxue?

A.She is the first Chinese scientist to work for NASA.

B.She studied abroad after graduating from high school in China.

C.She got her doctor’s degree in a university in US.

2What does the underlined word “ astrophysics” mean?

A.天体物理B.物理学C.宇航员

3Which of the following is TRUE?

A.Dong Yaxue worked for the NASA after a phone interview then joined the LASP.

B.Dong Yaxue said the findings may make a difference to the school text book.

C.Dong Yaxue is the only postdoctoral researcher in this field.

4Dong Yaxue may do the following in her spare time EXCEPT _____.

A.She may come back to China twice a year.

B.She may watch Harry Potter film after work.

C.She may often have Sichuan food for dinner.

5What is the article mainly about?

A.From a top student to a female scientist

B.Dong Yaxue, a Chinese female scientist working for NASA

C.The latest and important findings on Mars

【答案】

1C

2A

3B

4A

5B

【解析】

短文是一篇说明文。讲述了一名中国成都的科学家董亚雪的经历,她为美国国家航空航天局工作。

1

细节理解题。根据第四段“She got her master’s and doctor’s degree in astrophysics from Rice University in the United States.”可知她从美国赖斯大学获得了天体物理学的硕士学位和博士学位。故选C

2

词义猜测题。根据第四段和第五段第一句话“Last year, Dong joined the LASP(大气太空物理实验室) at the University of Colorado”可知去年,Dong加入了科罗拉多大学的LASP(大气空间物理实验室)由此可推出董亚雪获得的是天体物理的学位。故选A

3

细节理解题。根据第六段“The findings announced during the news conference are very important and may change the content of school textbooks”可知新闻发布会期间宣布的调查结果非常重要,可能会改变学校教科书的内容。故选B

4

细节理解题。根据倒数第四段最后一句话“She usually comes back every one or two years”可知她通常每隔一两年回来。与选项A不符。故选A

5

大意概括题。本文讲述了一名中国女性科学家——董亚雪,为美国国家航空航天局工作的故事。故选B

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Billy’s favorite color is orange. But he can’t see what orange looks like. Billy is blind.

A month after he was born, his mother noticed that his eyes weren’t quite as big as a normal baby’s. “Billy would never be able to see.” the doctor told his mother. After that Billy’s mother began talking to him, describing things she saw outside the window. She described everything to him.

Billy does not only depend on his mother’s descriptions to learn about the world around him. He sees with his ears and his hands, too. He has perfect hearing. When people make phone calls, he can tell the numbers they dial(拨).

Billy loves computer science. He began teaching himself computer programming when he was just seven years old. His dream school would be Stanford University. He gets top grades in his classes, making that a real possibility(可能).

“You can’t let excuses get in the way of your dreams, and if you do that you can’t move forward and reach your goals,” said Billy.

1What can’t Billy do?

A.He can’t hear.B.He can’t see.C.He can’t walk.D.He can’t talk.

2How did Billy’s mother help him?

A.By teaching him how to draw.B.By asking teacher for advice.

C.By describing everything to him.D.By sending him to his dream school.

3When did Billy begin teaching himself computer programming?

A.When he was 7 years old.B.When he was in Grade 5.

C.When he was high school.D.When he was at university.

4What does Billy love ?

A.Maths.B.Science.C.Chinese.D.Art.

5Whose dream school would be Stanford University ?

A.Billy’s mother’s.B.Billy’s friend’s.

C.Billy’s.D.Billy’s uncle’s.

【题目】 Once upon a time, two hungry people received gifts from an old man. One received a fishing rod(竿), while the other got a basket of fresh fish. Then, they left separately.

The person who got the fish built a fire and cooked the fish. The fish was delicious and he enjoyed his meal. He quickly finished all of the fish. Soon, he starved(挨饿) to death, as he had nothing left to eat. What about the other person? The person with the fishing rod was still hungry.

He walked to the beach step by step, but was too tired to get fishing by the time he got there. He also starved to death.

There were two more hungry people who also had received a fishing rod and a basket of fish from the old man. They received the same things that the first pair of people had, but they didn’t go their own separate ways. They agreed to find the sea together. At first, they just cooked one fish at a time as they traveled. Then, they arrived at the sea. They started to take turns fishing. Over time, they caught many fish and started their own fishing business. Both of them lived happy and healthy lives.

The first pair of people failed to cooperate with each other. The second pair achieved more and realized their dreams by working together. What lesson can you learn from this?

1What happened to the first pair of people after receiving gifts?

A.They ate all of the fish.B.They built a fire.

C.They walked to the beach.D.They lost their lives.

2Which is the correct order of the things the second pair of people did?

a. They started to take turns fishing.

b. They started their fishing business.

c. They received the gifts.

d. They decided to find the sea together

A.a-b-c-dB.c-d-a-bC.c-a-d-bD.d-c-a-b

3How many people were mentioned in the article?

A.TwoB.ThreeC.FourD.Five

4Which of the following words can best describe the second pair of people?

A.TiredB.HelpfulC.ProudD.Rich

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网