题目内容

【题目】With the rapid development of globalization, more and more foreign cultures permeate into the daily life of Chinese people, especially those under 35. The following data reflects young people's awareness of traditional Chinese culture, along with their cultural activity habits.

Young people pay 10% less attention to traditional Chinese festivals such as Mid-autumn Festival, Lantern Festival and Dragon Boat Festival, compared with those over 35.

(Chart I)

32.9% of young people pay a lot of attention to Valentine’s Day and carefully plan for it. That is 19% higher than the amount of young people who pay a lot of attention to Qixi Festival(nowadays known as Chinese Valentine’s Day).

Traditional Chinese Literatures

The knowledge of young people on the traditional Chinese literary texts “A Dream of Red Mansions”, “Romance of the Three Kingdoms”, “Journey to the West”, “Water Margin”, “Three Character Classic” and “The Analects of Confucius” is higher than their counterparts over 35. More than 60% of young people have read China’s Four Great Classical Novels(“A Dream of Red Mansions”, “Romance of the Three Kingdoms”, “Journey to the West” and “Water Margin”).

1According to Chart I, what conclusion can we draw?

_________________________________________________________________________________

2If 1,000 young people are interviewed, how many of them pay a lot of attention to Qixi Festival?

_________________________________________________________________________________

3How long do 29.6% of the young people read every day?

_________________________________________________________________________________

4What are China’s Four Great Classical Novels?

_________________________________________________________________________________

5What’s your favorite Chinese traditional festival? Why?

_________________________________________________________________________________

【答案】

1Young people pay more attention to Christmas and Valentine’s Day than people over 35.

2139.

3For 30~60 minutes.

4A Dream of Red Mansions, Romance of the Three Kingdoms, Journey to the West and Water Margin.

5My favorite festival is Spring Festival. Because family can get together to have a big meal and welcome a new year./My favorite festival is Mid-autumn Festival. Because family can get together, have delicious moon-cake and enjoy the bright full-moon./My favorite festival is Dragon Boat Festival. Because we can watch the boat race and eat the delicious zongzi on that day.

【解析】【主旨大意】本文是一篇应用文。文章主要向我们介绍了年轻人对中西方国家的传统节日的重视程度、年轻人每天的阅读时间以及一些传统的中国名著。

1Young people pay more attention to Christmas and Valentine’s Day than people over 35.推理判断题。题干意为:根据图表一,我们能得出什么结论?根据图表一我们可以看出关注圣诞节的年轻人所占比例为33.8%,35岁以上的人所占比例为32.9%;关注情人节的年轻人所占比例为32.9%,35岁以上的人所占比例为25.7%。由此可以看出年轻人更加关注圣诞节和情人节,故可知答案。

2139.数字计算题。题干意为:如果1000个年轻人被采访,他们中有多少人更关注七夕情人节?根据文章第三段“32.9% of young people... That is 19% higher than the amount of young people who pay a lot of attention to Qixi Festival(nowadays known as Chinese Valentine’s Day).”可知更关注七夕情人节的年轻人所占比例为13.9%,1000×13.9%=139,故可知答案。

3For 30~60 minutes.图示理解题。题干意为:29.6%的年轻人每天阅读多长时间?根据图表二可知,29.6%的年轻人每天阅读30~60分钟,故可知答案。

4A Dream of Red Mansions, Romance of the Three Kingdoms, Journey to the West and Water Margin.细节理解题。题干意为:中国的四大名著是什么?根据最后一段内容最后一句“...China’s Four Great Classical Novels(“A Dream of Red Mansions”, “Romance of the Three Kingdoms”, “Journey to the West”and “Water Margin”).”可知答案。

5My favorite festival is Spring Festival. Because family can get together to have a big meal and welcome a new year./My favorite festival is Mid-autumn Festival. Because family can get together, have delicious moon-cake and enjoy the bright full-moon./My favorite festival is Dragon Boat Festival. Because we can watch the boat race and eat the delicious zongzi on that day. 开放性试题。题干意为:你最喜欢的节日是什么?为什么?本题为开放性试题。学生可根据自身情况进行作答,只要表述合理,无语法错误即可。

练习册系列答案
相关题目

【题目】

Do you have hard rubbish? WM Rubbish Management Service Company collects it twice a year for free from each family. Below are some guidelines about our hard rubbish collection service.

What can/cannot be collected as hard rubbish:

●We collect clothes, floor covering, wooden doors and furniture(家具).

●TVs, fridges, building materials, glass, car parts, green waste, paints and chemicals, etc. can’t be collected.

Booking your hard rubbish collection:

We have weekly collections of hard rubbish. You can book your collection when it suits you.

Call us on 9298 8000 between 8 am and 5 pm Monday to Friday.

Putting your hard rubbish out:

Make sure you place your hard rubbish out of your house, e.g. in your front yard(院子) before the collection day. If not, you cannot look the collection again.

……………………………………………………………………………

If you would like to read more information on hard rubbish collection, you can visit www.wmrubbishmanagement.com.

If you have advice on hard rubbish collection, please contact us on 5518 3555 or visit us at 511 Burwood Highway.

1The company offers free hard rubbish collection service for each family _____.

A. once a week B. twice a year

C. three times a year D. once a month

2What can be collected as hard rubbish?

A. Glass. B. Fridges. C. Clothes. D. Chemicals.

3Before the collection day, you have to _____.

A. put at your hard rubbish into a box

B. call 5518 3555 to book the collection

C. put the hard rubbish out of your house

D. fill in the form on the company’s website

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网