题目内容

【题目】 Getting recognition (认可) from National Geographic, a famous US magazine, is the dream for many photographers (摄影师). A Chinese teenage photographer has made this dream come true.

With his work Weed (野草) on the Wall, Gong Zijie, a 14-year-old boy from Changsha, Hunan, won the 2014 International Photography Competition for Kids in China. It was hosted by National Geographic Kids. Gong got the first place for the subject Wild Vacation. His photo shows the shadow of a weed on the Forbidden City's red walls. In photographer Li Shaobai's words, "The picture is silent but powerful."

Gong learned photography from his father, a professional photographer working for Hunan TV. Since the age of 4, he has been following his father to take pictures of nature and society.

Gong is a patient photographer. When he finds something amazing, he can spend hours waiting for the perfect time to catch the moment. In his first work, Gong took the beautiful view of the sunset near his hometown: It looked simple, but Gong worked for four days to take the best photo.

Now, the young photographer cares more about social (社会的) problems. In Gong's pictures of Liuyang River, hundreds of dead fish show us the deadly results of pollution. He has made up his mind to document polluted rivers at least once every year to make people pay more attention to environmental protection.

"Now photography is not only a hobby, but also a duty(责任) for me." said Gong.

1Where is Gong Zijie from?

____________________

2What does photographer Li Shaobai think of Gong's work?

____________________

3Did Go learn photography by himself?

____________________

4When did Gong begin to learn to take photos?

____________________

5Why did Gong decide to document polluted rivers?

____________________

【答案】

1(From) Changsha. / He is from Changsha. /He is from Changsha, Hunan.

2Photographer Li thinks the picture is silent but powerful. / The picture is silent but powerful.

3No. /No, he didn't.

4At the age of 4. / When he was 4 years old.

5He wanted to make people pay more attention to environmental protection. /To make people pay more attention to environmental protection.

【解析】

本文讲述了少年摄影家龚子杰。他四岁开始随父学习摄影,他的作品《墙头草》获2014美国《国家地理》全球青少年摄影大赛中国区“野外度假”类一等奖。他有耐心,关心社会问题,拍摄作品《浏阳河之殇》,画面里中毒死去的大片鱼群让人触目惊心。他说:摄影对他不仅仅是一种爱好,更是一种责任。

1句意:龚子杰来自哪里?

根据“With his work Weed (野草) on the Wall, Gong Zijie, a 14-year-old boy from Changsha, Hunan”可知龚子杰来自湖南长沙,故答案为(From) Changsha. / He is from Changsha. /He is from Changsha, Hunan.

2句意:摄影师李少白是如何看待龚子杰的作品的?

根据“ In photographer Li Shaobai's words, "The picture is silent but powerful."”可知用摄影师李少白的话说,“这张照片无声却有力。”,故答案为Photographer Li thinks the picture is silent but powerful. / The picture is silent but powerful.

3句意:是他自己学的摄影吗?

根据“Gong learned photography from his father, a professional photographer working for Hunan TV. ”可知龚的父亲是湖南电视台的一名专业摄影师,他从父亲那里学会了摄影,可推测出答案是否定的,故答案为No. /No, he didn't.

4句意:龚子杰是什么时候开始学习拍照的?

根据“Since the age of 4, he has been following his father to take pictures of nature and society.”可知从4岁起,他就跟随父亲拍摄自然和社会的照片,故答案为At the age of 4. / When he was 4 years old.

5句意:为什么龚子杰决定记录被污染的河流?

根据“He has made up his mind to document polluted rivers at least once every year to make people pay more attention to environmental protection.”可知他决定每年至少记录一次被污染的河流,让人们更加关注环境保护,故答案为He wanted to make people pay more attention to environmental protection. /To make people pay more attention to environmental protection.

题目要求根据短文内容回答问题,做题时要先通读全文,在了解文章大意的基础上带着题目要求从文中寻找合适的答案。第4小题问龚子杰是什么时候开始学习拍照的,文中第三段有写到龚子杰是什么时候开始学习拍照的,很容易得出答案。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 It is not always easy to discover yourself. From a young age, I had a strong sense of who I would become—but an accident changed everything.

To me, skating was more important than anything else in the world. Nothing else filled my heart with so much happiness. I spent 24 hours a week developing my skills. I had no social life or interests other than skating. But I got first place in nearly every competition.

Unluckily, during one competition last year, I fell and was badly hurt. The doctor told me that I couldn’t skate any more. The pain in my back was hard to bear and even basic daily tasks became difficult. My passion (激情) had been taken away. I lost heart and had no idea what I would become. After eight months of suffering, something had to change. Instead of sitting around and wasting my days, I began to work with local community service projects. By volunteering as a swimming teacher for kids, I got an idea of who I wanted to become. After a few months, I found a new interest. Little by little, I stepped out of the pain and rebuilt my confidence.

Sometimes, challenges (挑战) in life will get in our way. We can choose to stay behind or try to get past these challenges. My accident was a challenge that failed to stop me from reaching success.

1At first the writer thought skating was the _________ in her life.

A.most importantB.most painfulC.least expensiveD.least useful

2The writer spent 24 hours a week _________.

A.getting past many challengesB.developing her skating skills

C.volunteering as a swimming teacherD.finishing some basic tasks

3During one competition last year, the writer _________.

A.got the first placeB.lost heart and confidence

C.fell and was badly hurtD.sat around and wasted time

4The writer rebuilt her confidence by _________.

A.finding a new interestB.working with another coach

C.asking for help from othersD.entering another competition

【题目】 My parents taught me not to waste food. My mom always found ways to make leftovers (剩余食物) taste good. I went to Italia to learn about some of their special foods. As I was there, I learned about the food and the history of the area. I learned that they don't waste food, either, and they use leftovers!

Many years ago, there was not enough food for everyone. People learned to cook and eat almost everything. They had to think of ways to make special dishes. One of these dishes is kao zha. It's made with leftovers like meat, soup, oil and fat. That might not sound very good, but it does taste good. Today, kao zha is a special dish at big banquets (宴会).

Another famous dish is called zao bing. It's made with fruit, meat and other things. I really liked it! But I didn't want to cat too much. It has a lot of fat in it.

I smelled something burning and I saw smoke, so I found another special food of the Italian area -duck meat. The duck meat is put in a big oven to cook it. Smoke keeps the meat fresh. I don't usually cat meat, but this duck meat was delicious! It tasted sweet.

Italia is a great place with delicious food. I hope I can come back again!

1The writer learns from her parents _________.

A.not to eat leftoversB.to eat good foodC.not to waste food

2The writer finds that people in Italia _________.

A.always waste foodB.don't use leftoversC.can cook special food

3Kao zha is a good dish that is made with _________

A.fruit, meat and other thingsB.fresh and sweet duck meatC.some different leftovers

4There are _________ kinds of special foods mentioned in the passage.

A.twoB.threeC.four

5From the passage, we know that ________.

A.there was not enough food in Italia long ago

B.leftovers can't be used to cook delicious food

C.zao bing is a famous dish without any fat in it

【题目】 When 4-year-old British Prince George started his first day of school in September, 2017, Chinese language was in his course.

And he wasn’t alone. According to a report published by the British Council in September, about 51 percent of UK parents want their children to learn Chinese, as it’s believed to be one of the most useful languages to know.

In fact, the popularity of Chinese drove the UK government to launch the Mandarin Excellence Program in September last year. Its aim is to make at least 5,000 British state secondary school students speak Chinese very well by 2020.

The language has become the second most spoken foreign language in the US, after only Spanish (西班牙), according to a survey by 24/7 Wall St, a US financial news website.

Many US famous persons such as Facebook founder Mark Zuckerberg and Malia Obama, US President Barack Obama’s daughter, study Chinese as a second language.

So far, 67 countries have included Chinese in their national course, so why are so many countries interested in learning Chinese?

One reason could be that as China continues to develop quickly, Chinese is increasingly becoming a useful tool for people’s personal and professional growth. “I think everyone believes that China will be the next great superpower…even if it’s not a superpower like America. It’s still significant,” said Aisling McCaffrey from Canada, who studied at the Renmin University of China. “Learning Chinese is the best way to make sure that you can be part of that growth.”

This opinion was shared by British Prime Minister David Cameron, who encouraged British students to learn Chinese to “seal tomorrow’s business deals” in 2013.

1Why do UK parents want the children to learn Chinese?

Because __________________________________________

2根据短文内容填空:

The most spoken foreign language in the US is ____________.

3选出文中提到的把汉语作为第二语言学习的美国名人, 将字母序号填写在答题纸上。(多选)

__________________________________________________

A.Aisling McCaffreyB.Mark ZuckerbergC.Malia ObamaD.Barack Obama

4找出划线词汇This opinion所指代的内容。

_________________________________________________

5选出本文的主旨大意。将字母序号填写在答题纸上。__________

A.The way to learn Chinese well.

B.The fact of increasing number in learning Chinese.

C.Why learning Chinese influences the world.

D.The relationship between language and development.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网