题目内容

【题目】More than 85% of respondents(调查对象) to a survey about the Chinese Lunar New Year said they expect the festival's traditions to be continued, survey results(调查结果) have shown.

The survey, done online by the China Youth Daily Social Investigation Centre on 7,012 people, showed that 88%of respondents consider reuniting with family to be the most important part of the festival. According to the survey, 78.6% of respondents see the festival as an opportunity to visit relatives as many people live far from their home towns.

Wan Jianzhong, a professor of Beijing Normal University, said that Lunar New Year traditions, including visiting the elderly, holding family gettogether and setting off firecrackers(放鞭炮), have mostly been preserved(保持), but some others are disappearing.

During_the_Spring_Festival,_people_working_outside_their_home_towns_hurry_to_get_home_and_reunite_with_their_families. This causes a great national migration, because the tradition of family gettogethers on Chinese New Year's Eve is rooted in the hearts of the Chinese,” Wan said.

根据短文内容,完成下列各题。

1写出短文中能替换下列句子画线部分的词或短语。

According to the survey, over 5,960 respondents expect Lunar New Year traditions to be continued.

________________________________________________________________________

2How many people were surveyed about the Chinese Lunar New Year?

________________________________________________________________________

3Where was the survey done?

________________________________________________________________________

4Is holding family gettogethers a Lunar New Year tradition?

________________________________________________________________________

5将短文中的画线部分翻译成中文。

________________________________________________________________________

【答案】

1more than

27,012 people.

3Online.

4Yes, it is.

5春节期间,在外工作的人们匆忙赶回家与家人团聚。

【解析】

文章大意:本文主要向我们介绍了人们对中国春节的观点文章以具体的数字表达了人们对春节的不同理解

1同义词替换over的意思是"超过,多于",结合文章,第一句当中的more than的意思是"多于,比",故答案是more than

2细节理解题。根据第二段中的第一句The survey, done online by the China Youth Daily Social Investigation Centre on 7012 people,可知,有7012人参与了中国农历新年的调查,故答案为7012 people.

3细节理解题。根据第二段中的第一句The survey, done online by the China Youth Daily Social Investigation Centre on 7012 people,可知,调查是在网上进行的,故答案为:Online.

4理解判断题。根据第三段中的句子New Year traditions, including visiting the elderly, holding family gettogether and setting off firecrackers, 可知,农历新年传统包括探望老人,举办家庭聚会和放鞭炮。因此举办家庭聚会是农历新年的传统,应为肯定回答。故正确答案为Yes, it is.

5翻译题。DuringtheSpringFestival“春节期间peopleworkingoutside theirhome towns“在家乡以外的地方工作的人们”,hurrytodo sth.“匆忙地做某事”,reunitewith sb.“与某人团聚”,故答案为:春节期间,在外工作的人们匆忙赶回家与家人团聚。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Ⅸ.短文填空 从方框中选择正确选项,完成短文(方框中有两个选项是多余的)。

A.happily B. sad C. everything D. what E.but F.park

G.nothing H.to I.why J.walking K.how L.put

There was a time when I had some difficulties in my life. I felt1 all day long. Nobody could make me cheerful. One thing that happened made me change.

One day, I went to the2for a rest. There was an empty bench and I sat down. Suddenly, a young boy came around. “Did you see3I found?” he asked in excitement.I looked down and saw a small withered(枯萎的)flower lying in his hands. Seeing this, I felt even more depressed(沮丧的),I wanted him to go away, so I smiled to him and then turned my back.

However, instead of4away, the boy sat next to me. “It smells good and it’s beautiful, too! That ’ s5I picked it up,” he said. “ Hereit’s for you.” I knew I had to take it, or he might never leave. So I reached for the flower and said, “Thank you!” I waited,but the boy didn't6the flower in my hand. He just held the flower and didn't t move. It was not until then that I noticed the boy could see7

I took the flower with tears and said, “Thanks a lot! You have picked up the best one.” “My pleasure. ’’ the boy replied8,and then ran away. The boy couldn’t see, 9in his imagination想象),the world was beautiful. I saw a withered flower, while he“saw”a beautiful flower.

I held the flower up10 my nose and took a deep breath. I smelt the fragrance(香味of it. It was indeed (的确the most beautiful flower.

【题目】The Lantern Festival falls on the 15th of the first month of the lunar calendar(阴历). This day is always the first full moon in the new year. Ancient people also called it Shangyuan Festival. Celebrations and traditions on this day began from the Han Dynasty(朝代) and became popular in the Tang Dynasty.

Watching the red lanterns is one of the main traditions. Lanterns of different shapes and sizes are usually put on trees, or along riverbanks on show. It is said that sky lanterns were first used by Zhuge Kongming to ask for help when he was in trouble. Today, when the lanterns slowly rise into the air, people make wishes.

Another tradition is guessing lantern riddles(). The riddles are usually short, wise, and sometimes humorous. The answer to a riddle can be a Chinese character(汉字), a famous person's name, or a place name.

The most important thing is to eat sweet dumplings with different tastes. In northern China, they are called yuanxiao while in southern part they're named tangyuan. Because making sweet dumplings is like a game or an activity, they are usually done happily by a group of friends or family members.

In old times, the Lantern Festival was also romantic(浪漫的). Watching lanterns gave young people a chance to meet each other. A line from Xin Qiji, a poet during the Song Dynasty, shows this:

Hundreds and thousands of times I searched for her in the crowd. Suddenly I turned, and there she stood, in the dim (昏暗的) light.

1The traditional festival talked about in this passage is called “________” in Chinese.

A. 春节 B. 元宵节

C. 端午节 D. 重阳节

2When did celebrations and traditions of the Lantern Festival start from?

A. The Han Dynasty.

B. The Tang Dynasty.

C. The Song Dynasty.

D. The Qin Dynasty.

3What were sky lanterns first used for by Zhuge Kongming in ancient times?

A. Making wishes.

B. Celebrating birthdays.

C. Asking for help.

D. For fun.

4Which of the following is NOT true about sweet dumplings?

A. They have different tastes.

B. They are named yuanxiao all over the country.

C. People enjoy the process of making them.

D. In southern part they're named tangyuan.

5The line from Xin Qiji in the passage shows the Lantern Festival was ________ in old times.

A. boring B. humorous

C. romantic D. interesting

【题目】Vicky Zhao is from the mainland working in Hong Kong. For her, one thing she can't stand is people standing on the wrong side of the escalator(自动扶梯) in subway stations.

“Escalators help us move faster and save time. It isn't a place to rest,” the 24yearold says, “I often see tourists blocking(挡住) the way with their heavy suitcases or chatting on the escalators during rush hour. It makes me very angry.”

Agreeing that she is not the patient type, Zhao says things are much better in Hong Kong than in cities on the mainland where people often pay no attention to “stand right, walk left” signs.

The reason behind the rule “stand right, walk left” seems clear. Even though you may want to have a rest and just wait while you're transported up or down, you should still consider others and leave enough space for people in a hurry, so that they can run and take the train.

But the people who stand on escalators will tell the walkers not to be so impatient. In a recent story about the escalator rule, one stander says, “If the person is in such a rush, why not just take the stairs?”

Many cities' escalators, including London's and Beijing's, use the “stand right, walk left” rule to speed up the movement of people. (In Australian cities like Sydney you should stand on the left side instead.) But some cities discourage people from moving on escalators out of safety reasons. In Hong Kong's subway stations people are asked to “stand still” on escalators. Even so, most people keep the “stand right, walk left” rule.

Whatever the escalator rule is in the place you live in or visit, do what most people are doing and always be mindful of others; leave enough space between each other; don't stay at the end of the escalator, and if someone is blocking your way, a simple “excuse me” is enough.

1According to the passage, Vicky Zhao ________.

A. comes from Hong Kong

B. is a 24yearold girl

C. wants to be a patient person

D. works in a subway station

2The passage mentions that people are advised not to move on the escalator in ________.

A. London B. Beijing

C. Sydney D. Hong Kong

3It can be learnt from the passage that the writer ________.

A. is crazy about taking escalators

B. agrees to the “stay right, walk left” rule

C. tells us to consider other people

D. has been to Hong Kong many times

4What's the best title of the passage?

A. Get it right B. Help others

C. Take stairs D. Move fast

【题目】Many parents like setting family rules for their kids. When kids break rules,parents will give them some punishments, which aren’t included in rules. In fact, when you tell your kids about a new rule, you should talk with them about the price they should pay for breaking the rule—what the punishment will be.

Punishments you set should be reasonable, without violence or threat (暴力或威胁). For example, if you find your son smoking, you may limit (限制) his social activities for two weeks. You should punish your kids only in ways you have discussed before the rule is broken. A study shows that the most popular punishment is to limit kids’ TV time.

It’s understandable that you’ll be angry when rules are broken. Punishment is a way to express your anger, but it’s not a very good one. Sharing your feelings of anger, disappointment or sadness with your kids can have a better effect on them. Try to do that. When your kids know what they have done has made you _______, they will feel guilty(内疚的). When they know their actions influence you greatly, they will obey rules better.

Family rules are made to help your kids behave better. If your rules or ways of punishment make them unhappy or under a lot of pressure,are they helpful?

1根据短文内容回答问题

What price should the kids pay for breaking the family rules?

_____________________________________________________________________________

2找出第二段的中心句

_____________________________________________________________________________

3根据短文内容回答问题

What can be a better way than punishment to educate kids when rules are broken?

_________________________________________________________________________

4根据对文章的理解,在第三段空白处填入一个适当的单词

_____________________________________________________________________________

5请将最后一段的划线句子翻译成汉语。

__________________________________________________________________________

【题目】We want to bring you some wonderful places for playing snow here in China.

In_Hailin_County,_Shuangfeng_Forest_Farm_is_called_the_first_home_town_of_snow_in_China. Whenever autumn comes, the whole mountain is covered with snow. The_snow_season_lasts_about___months,_covering the area with about 2 metres of snow, more than any other place in China.

The_Spring_Festival is the best time to enjoy snow. You can see beautiful sights, such as local houses with thick white snow on their roofs, smoke coming through the chimney, big red lanterns hanging in front of houses and the big red Chinese character Fu meaning luckiness showing on the gate.

Another fun place is Hukou Falls. Hukou is beautiful with snow this year. The sight is completely white—the waterfall, the Yellow River bank, bridges and trees.

And the ice flow(冰流) in Hukou is a unique (独一无二的) sight.Thousands_of_ice_rocks_and_ice_fragments(冰凌)_float_on_the_Yellow_River. Some are as large as a house, some are as small as a basket, all breaking up at the Hukou Waterfall.

I hope you have a good time in these fun places.

根据短文内容,完成下列各题。

1把画线句子①翻译成汉语。

________________________________________________________________________

2将画线句子②改为同义句。

The snow season ________ ________ for about 7 months.

3对画线部分③进行提问。

________ is the best time to enjoy snow?

4把画线句子④翻译成汉语。

________________________________________________________________________

5给本文拟一个最佳题目(不超过6个单词)。

________________________________________________________________________

【题目】One day, the students of Class 6 were reading in the classroom. Mrs Brown came in and told the whole class that they would have to change _____ in March. The naughtiest class in the grade could not _____ it. The pupils all disagreed with the decision, so they shouted when Mrs Brown said it was because a new pupil would be _____ the class. The class was in disorder. “Why must we move to another classroom just because someone new is coming?” one of them asked _____. Mrs Brown waited patiently before the class without saying anything. The students saw it and they became quiet. Mrs Brown told them to be _____ to their new classmate and then she left.

The following week, the class understood _____.The principal himself brought the new student to their class. _____, Mr White pushed the new student to the class because the student was in a wheelchair. Mr White_____ the new student as Jeff and asked them to be friendly to him. He said that Jeff now was a _____ of the class and they should work together. He added, “A house divided(分开) against itself cannot stand.” ______ could fully understand what Mr White meant at first.

Over time, they began to understand what their principal meant. Jeff was a ______ student and often lent a helping hand to students who did not understand ______ work. They felt very thankful to him. They took turns to wheel him about ______ they knew well that when someone did something for you, you ______ do something back in return. Not only did their results ______, but their behaviour became better. It was a special year Class 6 would never forget.

1A. partner B. lesson C. teacher D. classroom

2A. try B. catch C. believe D. manage

3A. leading B. helping C. visiting D. joining

4A. sadly B. angrily C. seriously D. coldly

5A. nice B. useful C. honest D. careful

6A. why B. where C. when D. how

7A. So far B. Above all C. As usual D. In fact

8A. mistook B. described C. introduced D. remembered

9A. hope B. member C. monitor D. symbol

10A. Nobody B. Somebody C. Anybody D. Everybody

11A. lucky B. strict C. funny D. bright

12A. his B. her C. their D. our

13A. if B. because C. until D. though

14A. should B. could C. might D. would

15A. appear B. develop C. improve D. continue

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网