题目内容
【题目】试题出处: 2015 年四川省广安市中考阅读理解原题
Hi, dear boys and girls! Do you know how to be a healthy kid? Here are some rules you should follow.
First, eat different foods, especially fruit and vegetables. You may have a favourite food, but you'd better eat something different. If you eat different foods, you will probably get more nutrients (营养物质) your body needs.
Second, drink water and milk as often as possible. When you're really thirsty, cold water is the No.1 choice (选择). Milk is a great drink that can give you more calcium (钙) your body needs to grow strong bones (骨头).
Third, listen to your body. How do you feel when you are full? When you are eating, notice how your body feels and when your stomach (胃) feels comfortably full. Eating too much will not make you feel comfortable and make you fat.
Fourth, limit (限制) screen time. Screen time is the time you watch TV, DVDs and videos, or using
computers. It is good to take more exercise such as basketball, bike riding and swimming. You can't watch TV for more than two hours a day.
Fifth, be active. One thing you'd like to do as a kid is to find out which activity you like best. Find ways to be active every day.
Follow these rules and you can be a healthy kid.
【1】You should eat different foods especially .
A. meat B. hamburgers
C. Junk food D. fruit and vegetables
【2】Which kind of drinks can give you more calcium?
A. Juice B. Milk
C. Cold water D. Cola
【3】According to the passage, you should follow rules if you want to be healthy.
A. three B. four
C. five D. six
【4】According to the passage, which of the following is TRUE?
A. We should try to live in an active way in our life.
B. You can eat your favourite food as much as possible.
C. When you're eating, you don't have to notice how your body feels.
D. Don’t limit screen times.
【5】Which is the best title (标题) of the passage?
A. How to make yourself important
B. How to be a healthy kid
C. How to be active
D. How to make your parents healthy
【答案】
【1】D
【2】B
【3】C
【4】A
【5】B
【解析】短文主要讲述了如何成为一个健康的孩子,文章给出了五条规则,例如:①吃不同的食物,尤其水果和蔬菜;②多喝水和牛奶;③不要吃太多④限制上网的时间,并且多锻炼⑤知道自己最喜欢的活动是哪一个。
【1】细节理解题。根据文章内容First,eat different foods,especially fruit and vegetables.首先,吃不同的食物,尤其是水果和蔬菜,故此题选D。
【2】细节理解题。根据文章内容Milk is a great drink that can give you more calcium牛奶是一种可以给你提供更多钙的好饮料,故此题选B。
【3】细节理解题。根据文章内容得知,这篇文章一共给我们讲了五条规则,从first到fifth,故此题选C。
【4】判断推理题。根据文章倒数第二段内容Find ways to be active every day每天找到活跃的方式,判断A正确。
【5】标题归纳题。篇短文主要讲述了如何成为一个健康的孩子,文章给出了五条规则,例如:吃不同食物,多喝水和牛奶,听从身体的需要,限制坐在电视等屏幕的时间,每天要多活跃等,所以选B,如何成为一个健康的孩子。
【题目】配对阅读 左栏是对5个人想参加的活动的描述,右栏是7个活动的简介,请为每一个人选择最适合参加的1项活动,有两项是多余的。并将答题卡上对应的选项涂黑。
41. Susan is looking for a house to rent. It doesn’t matter how old and how expensive it is. 42. Kitty is fed up with daily life—working, working and working. So she wants to do some sightseeing(观光). 43. Cara is poor, but she likes dancing very much. 44. Tom is able to lift and carry heavy things, but he is jobless. 45. Nick enjoys staying in water. Cool! And he is very interested in swimming. | A. WELCOME TO OUR DANCE CLUB Good teachers. Free dancing lessons, a different lesson every week. Bring your favorite CDs. Every Saturday evening. B. SWIMMING LESSON FOR STUDENTS Newquay Training Centre. Big and clean swimming pool. People without healthy cards(卡) are not allowed in. July 8—14. C. WORK WANTED Strong boy pleased, to work in a garden or do housework 3 hours a week, see Jim, Tel: 6983621. D. CAR SALE American-made car, half new, not very expensive. Charlie Li 26 6254213. Or email: cceews 126.com. E. HOUSE TO RENT Older house in city center. One bedroom and one kitchen, convenient to the supermarket and the cinema. $501/month, Tel: 323-0187. F. BABY-SITTER Needed baby-sitter, $5 an hour, speak good Chinese, middle Aged, Ann, 2659874. G. RELAXING TOUR Green trees, beautiful sunshine, clean and fresh air. Sit with friends in the boats, enjoying beautiful sights. |
【1】__________
【2】__________
【3】__________
【4】__________
【5】__________