题目内容
【题目】![]()
People all over the world eat rice. Millions of people in Asia, Africa and South America live on it. Some people eat almost nothing but rice. Rice is a kind of grass. There are more than 7,000 kinds of rice. Most kinds are water plants. Farmers grow rice in many countries, even in the south of the United States and in eastern Australia.
China is the world’s largest rice-growing country. In 2003, China grew 166 million tons of rice. But it is not easy to feed the world’s largest population. In the 1960s, thousands of Chinese died because they didn’t have enough food to eat. In the 1970s, Yuan Longping, a Chinese scientist, grew a new kind of rice called hybrid rice. It makes 20% more rice than any other kind. Hybrid rice is a stronger plant, unlike ordinary rice. It can grow in lots of water or in not much water. It doesn’t easily get diseases or worms.
Today, half of China’s rice plants are Yuan’s special hybrid rice. China uses Yuan’s hybrid rice to grow much more rice than before. Yuan is known as the Father of Hybrid Rice. He won the World Food Prize for his work to help feed so many people.
【1】Rice is grown ________ in the world.
A.in lots of countriesB.only for humans
C.only on wet landD.by Chinese farmers
【2】China ________ in the world.
A.offers the best rice to people
B.is the world’s largest rice-growing country
C.has the largest farmland
D.is short of rice
【3】________ Chinese died because they didn’t have enough food to eat in the 1960s.
A.Tens ofB.Hundreds of
C.Thousands ofD.Millions of
【4】Yuan Longping’s hybrid rice ________.
A.gets sick more often
B.is ordinary rice
C.can grow without water
D.can make more rice than the others
【答案】
【1】A
【2】B
【3】C
【4】D
【解析】
本文介绍了世界各地的人们吃水稻。中国是世界上生产水稻最多的国家。中国科学家袁隆平研发的杂交水稻生产出更多的水稻。
【1】细节理解题。根据Farmers grow rice in many countries, even in the south of the United States and in eastern Australia.可知,世界上许多国家种植水稻,故选A。
【2】细节理解题。根据China is the world’s largest rice-growing country.可知,中国是世界上水稻种植最多的国家,故选B。
【3】细节理解题。根据In the 1960s, thousands of Chinese died because they didn’t have enough food to eat.可知,在20世纪60年代,因为没有足够的食物吃,好几千中国人死去。故选C。
【4】推理判断题。根据In the 1970s, Yuan Longping, a Chinese scientist, grew a new kind of rice called hybrid rice. It makes 20% more rice than any other kind.可知,袁隆平的杂交水稻能生产出比其他水稻更多的水稻。故选D。
认真阅读题干,根据题干要求,在文中寻找答案所在的语句或段落,进行分析理解,词义猜测,推理判断和概括归纳,选出正确的选项。例如小题1,根据Farmers grow rice in many countries, even in the south of the United States and in eastern Australia.可知,世界上许多国家种植水稻,故选A。
【题目】 Jackie is writing a summary and feedback (反馈) about School Day to his teacher.
Summary:
School Day was held successfully on Dec 6th. Twenty-four students helpers from Grade 9 were divided into four groups of six. Each group had a task to raise money for the disabled.
Group 1 | Group 2 | Group 3 | Group 4 |
School postcards (Leader: Natalie) | Chinese paintings (Leader: Tina) | Recycling bags made by students (Leader: Leo) | Homemade snacks by parents (Leader: Nick) |
All of groups performed well on School Day and received praise from the visitors. In short, our School Day went well and we got no poor opinions from the visitors.
Opinions from 300 students have been collected. Most students thought the activities were good. However, some students thought the prices of the school postcards were a little bit high.
![]()
Follow-up:
Have a meeting with the headmaster about prizes for excellent student helpers.
【1】The text is written to ____________.
A.give a reportB.have School Day
C.collect opinions from visitorsD.hold a meeting with teachers
【2】Visitors cannot buy ____________ on the School Day.
A.Chinese paintingsB.School posters
C.Recycling bagsD.Homemade snacks
【3】How did the visitors feel about the activities?
A.Disappointed.B.Satisfied.C.Excited.D.Surprised.
【4】How many students like the recycling bags according to the feedback?
A.50.B.75.C.150.D.300.
【5】Which of the following is true about the activities?
A.The postcards were cheap.B.Nick was the leader of Group 1.
C.Twenty-four students offered their feedback.D.Student helpers who did well can get prizes.