题目内容
【题目】【2014年福建省漳州市中考】
根据所提供的内容,从四个选项中选择最佳答案。
Butterflies are common all over the world,but butterflies in hotter countries are usually bigger and more brightly colored than those in coo1er countries,and there are more different kinds.
Usually the male(雄性的)butterflies are more brightly colored than the females.The females have bigger and heavier bodies since they carry the eggs.The bright colors of the males help to attract the females,and the duller(较暗淡的)colors of the females make them less likely(可能的)to be caught by enemies before they have laid their eggs.
Some butterflies have bright pattern colors on the upper surface of their wings that show when flying ,but when they rest on a tree or leaves , they close their wings.On the undersides of their wings there are green and brown marks which look like the tree or leaves.They are then difficult to be seen.The best example of this is the Dead Leaf Butterfly.When its wings are c1osed,it looks exactly like a dead leaf.There are even marks that look like the holes in a dead leaf.When the butterfly is run after by a bird,it closes its wings and seems to have disappeared completely.
Many butterflies have round marks on their wings that look like eyes.The round marks have a useful function(功能).When the butterflies are resting,their wings are closed,and these marks can’t be seen. When a bird sees one,and begins to attack it,the butterfly will open its Wings. The bird thinks that it sees two eyes staring at it,frightened,and flies away.
【1】The female butterflies have bigger and heavier bodies than the males because _______
A.the females carry the eggs
B.the females eat more
C.the males are more active
D.the males have smaller wings
【2】The duller colors of the female butterflies ___________ .
A.help to fly easily
B.help to attract the males
C.make them look fearful
D.make them harder to be caught
【3】The underlined word“that”in Paragraph 3 refer to______.
A.their wings B.pattern colors
C.green leaves D.some butterflies
【4】when run after by a bird,the Dead Leaf Butterfly _________.
A.is frightened and flies away at once
B.opens its eyes and stares at the bird
C.closes its wings and seems to have gone
D.opens its wings to frighten the bird away
【5】The last paragraph mainly tells US________
A.why the butterfly can not be seen
B.how the butterfly opens its wings
C.what the round marks look like
D. what the function of the round marks is
【答案】
【小题1】A
【小题2】D
【小题3】B
【小题4】C
【小题5】D
【解析】
试题分析:本文介绍了世界上有许多不同种类的蝴蝶,雌性的蝴碟的体形比雄性蝴蝶的大。当蝴蝶被鸟追赶的时候,它就关闭翅膀,好像翅膀早就消失了一样,蝴蝶身上的圆斑,会吓跑鸟的。
【小题1】细节理解题。根据The females have bigger and heavier bodies since they carry the eggs.雌性的蝴碟因为身上带着卵,所以身体体形大,故选A。
【小题2】细节理解题。根据the duller(较暗淡的)colors of the females make them less likely(可能的)to be caught by enemies 暗淡的颜色能够使雌蝴蝶防止被抓住,故选D。
【小题3】词义猜测题。根据Some butterflies have bright pattern colors on the upper surface of their wings that show when flying可知这里前文提到的pattern colors ,故选B。
【小题4】细节理解题。根据When the butterfly is run after by a bird,it closes its wings and seems to have disappeared completely.当蝴蝶被鸟追赶的时候,它就关闭翅膀,好像翅膀早就消失了一样,故选C。
【小题5】细节理解题。根据The bird thinks that it sees two eyes staring at it,frightened,and flies away.
可知鸟看见蝴蝶身上的圆斑,就认为是两只眼睛在盯着看它,就吓得飞走了,可推知这里叙述的是蝴蝶原斑的作用,故选D。
【题目】书面表达(本题有1小题,共15分)
请根据表格中的信息,谈谈你的美国笔友吉姆以及他的爱好。要求:语句通顺,意思连贯,内容适当扩充,词数80左右。
Name | Jim |
Appearance and personality | Tall, active … |
Hobby | Surfing the Internet … |
Reason | Get lots of information … |
How long | For three years … |
More information | Send e-mails; chat with others; enjoy music… |
I have a pen pal in America. ___________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________