题目内容
【题目】 Do you enjoy reading and learning poetry (诗歌)? April is National Poetry Month in the United States. Children all over the world also learn about poetry at school.
When I was young we learned about lots of different poets. Poetry comes in many different forms (形式). I like how it can be used to express serious feelings, or just be something that makes you happy.
Bush poetry, a special Australian style of poetry, is my favorite.
Bush poets write about life in rural (乡村的) Australia. They write about all the things that make Australia different from other countries.
One of the most famous bush poets is Andrew Banjo Patterson. He wrote his poems about 100 years ago. His poem called The Man From Snowy River is one of the most famous Australian poems. It is about a great man who was very good at riding horses. You can search for the poem online and see if you like it or not.
One of my friends enjoyed reading poems by another Australian poet named Bruce Dawe. Dawe writes poems about what it is like to live in Australia today.
My friends in the US and England also learned poetry at school. Famous US poets include Robert Frost and Edgar Allan Poe, while English students learn about William Shakespeare and John Keats.
Most poets are very interesting, inspiring (热情的) or unusual people. It is fun to learn about their lives and personalities. By doing that you can get a better understanding of their poems. Sound interesting? You can research these poets and find out more for yourself.
【1】People ________ regard April as National Poetry Month.
A.all over the worldB.in the USC.in EnglandD.in Australia
【2】Bush poetry, a special style of poetry, is about ________
A.serious feelings of all agesB.things in different countries
C.life in rural AustraliaD.what it is like to live in Australia today
【3】________, a world-wide famous poet, was born and grew up in England.
A.William ShakespeareB.Edgar Allan Poe
C.Bruce DaweD.Robert Frost
【4】Which of the following statements is NOT TRUE about Andrew Banjo Patterson?
A.He was an Australian bush poet.
B.He made a movie named The Man From Snowy River.
C.One of his famous poems was about a great horse rider.
D.His poems written 100 years ago can be found online nowadays.
【5】According to the passage, what’s the advantage of learning about poetry?
A.Poems help readers to understand life.
B.It^ a challenge to learn the different forms of poetry.
C.By learning about the poets, you can get a better life.
D.The more poems you read, the more money you will get.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】B
【5】A
【解析】
本篇讲述阅读诗歌的好处。文章介绍不同国家的人读不同的诗歌,介绍自己喜欢的澳大利亚诗人和诗歌;通过读诗可以了解诗人的生活和人格。
【1】细节理解题。根据第一段“April is National Poetry Month in the United States.”
——可知4月是美国的国家诗歌月;故选B。
【2】细节理解题。根据第四段“Bush poets write about life in rural (乡村的) Australia.”
Bush poetry的风格是描写澳大利亚农村的生活,故选C。
【3】细节理解题。根据第七段“English students learn about William Shakespeare and John Keats.” 英国学生学习莎士比亚和济慈;可知莎士比亚和济慈是英国最出名的诗人,故选A。
【4】推理判断题。由上文可知 Bush poetry来源澳大利亚,推断最出名的bush诗人Andrew Banjo Patterson.是澳大利亚诗人,所以A表述正确;His poem called The Man From Snowy River is one of the most famous Australian poems.——The Man From Snowy River 是他写的诗,不是他制作的电影,所以B表述错误;It is about a great man who was very good at riding horses.—— 这首诗关于一个伟大的骑马者,所以,C表述正确;You can search for the poem online and see if you like it or not.—— 可知这首诗可以再网上查阅,所以D表述正确;故选B。
【5】主旨大意题。根据第一段“Most poets are very interesting, inspiring (热情的) or unusual people. It is fun to learn about their lives and personalities. By doing that you can get a better understanding of their poems.”—— 可知诗人都是些有趣的、热情的、不平凡的人,通过读诗可以了解诗人的生活和他们的人格,更好的了解生活;故选A 。
本篇是阅读单选,考查细节理解、推理判断和主旨归纳能力。解答前要先快速阅读全文,理解大意;再阅读题干,正确理解题干的要求;然后回归原文,寻找有用信息作答;本篇题型设定题1、2是细节理解题,解答时要在原文中找出题干包含的信息部分,这样可以正确地捉住有效信息,确保答题的准确性;题4推理判断题要仔细比对原文和题干的信息,一一排除干扰项。题5是主旨归纳题,通过文章的表层意思理解作者要表达的意图;解答完,要通读全文,核实答案和原文信息是否一致。