题目内容
12.Dear Mr Know,I need advice on how to make friends!I just moved to a new city.I am 13.I don't know anybody here and I want to make some friends.What's the best way?Where can I meet people?
Yours,
Tony
Dear Tony,
There are lots of things you can do.First,you can ride your bike in your neighbourhood and try to find some kids.When you find some,you can go up and talk to them.You should also let your parents know that you want to make friends because they can help you.Maybe you can ask your parents to take you to the library or some places where there are lots of kids.You could try joining an art class or a sports club.These are all great ways to meet people.You can try making friends at churches(教堂) too if you go to church on Sundays.Try to be active wherever you are,but just be yourself and don't try so hard.It takes time and patience(耐心).I hop you will find a best friend soon!
Yours,
Mr Konw
阅读短文,根据短文内容完成文后表格,并将答案填写在答题卷上.(每空不超过两个单词)
| Tony's problem:He doesn't know how to (81)make friends | ||
| Mr Know's advice | Places to meet other kids | Neighbourhood,the (82)library and churches. |
| Activities | Join an art class or a (83)sports club | |
| How to behave | Try to be (84)active,but don't try too (85)hard | |
分析 本文前半部分是一封关于交友方面的求助信.希望某人就如何交到朋友这个问题提出指导意见,即怎样交朋友,到哪里去交.第二部分为回信,就交友地点提出了一些建议.
解答 81.make friends.细节理解题.考查托尼的困惑(怎样交朋友).根据托尼的信中"I don't know anybody here and I want to make some friends"可知,他不认识当地的任何人,所以想交朋友;再根据下面"What's the best way?Where can I meet people"所说,他不知道(交友的)最佳方式和地点.故其问题(困惑)是,怎样交友.make (some )friends交友.故填make friends.
82.the library.细节理解题.考查回信中关于交友地点的建议.根据回信中第一条建议中"First,you can ride your bike in your neighbourhood and try to find some kids"可知,可以骑自行车到居民区去交朋友;根据下文"Maybe you can ask your parents to take you to the library or some places where there are lots of kids"可知,可以让父母带自己到图书馆或小朋友多的地方;最后根据"You can try making friends at churches,too if you go to church on Sundays"可知,可以尝试星期天到教堂去交朋友.综合起来共三种地方:居民区、图书馆和教堂.the library图书馆.故填the library.
83.sports club.细节理解题.考查为交友可以参加的活动.根据回信中"You could try joining an art class or a sports club"可知,可以尽量参加艺术班或运动俱乐部(兴趣小组).a sports club体育运动俱乐部.故填sports club.
84.yourself.细节理解题.考查交友时的行为举止(应该怎样).根据回信中"Try to be active wherever you are"可知,不管在什么地方都要积极踊跃,但表现你的本色即可 be yourself 做你自己(该怎样就怎样).yourself.
85.hard.细节理解题.考查交友时的行为举止(不应该怎样).根据回信中"but just be yourself and don't try so hard"可知,不可过于勉强.hard原意为努力,尽力之意,这里是勉强的意思,就是太过分.故填hard.
点评 首先要掌握短文的意思,然后结合具体的题目再读短文从中找出相关信息,就可以确定正确答案.
-Sure,but I want to do my homework first.( )
| A. | Should | B. | Must | C. | May | D. | Could |
| A. | sleep | B. | to sleep | C. | to sleeping | D. | sleeping |
Li,a 14-year-old student lives in Liguan village-about 60km away from Kunming.He has risen early to get water in the last three months."My family gets two or three buckets of water every day.We use them for drinking,washing and cooking,"said Li."If we save a little every day,then once a week we can have a shower.""My father planted two mu of broad beans(蚕豆) last autumn,but the field is so dry that he can't even plough(犁耕) it because of the drought(旱灾)."said Li."The rice is food for my family-my parents and younger brother.We have no money to buy rice from the market."
In Li's opinion,there are more ways to prevent a drought,such as planting more trees."It has taught me that,if we make full use of water,two buckets of water a day should be enough for four family members.We can recycle the water for multiple(多样的)uses."said Li."Every drop of water is very important.I hope people can realize this."
From:Shantou Middle School English Online
Information Card
| 81. | Number of the villagers who stand behind the truck with their buckets | About(about) 4,000 |
| 82. | Food which Li's have no money to buy | Rice (rice) |
| 83. | One way to prevent a drought | Planting(planting) more trees |
| 84. | How to make full use of water | Recycling( recycling) the water for multiple uses |
| 85. | The idea people should realize | Every drop of water is very important |
| A. | his son to finish | B. | to finish | ||
| C. | finishing | D. | his son will finish |