题目内容
【题目】 Born in America, I spoke English, not Chinese, the language of my ancestors (祖先). When I was three, my parents began to teach me Chinese with colorful picture cards, but I pushed them aside, My mom believed I would learn when I was ready. But the time never came
On a Chinese New Year's Eve, my uncle spoke to me in Chinese, but I just stared at him, confused, shaking my head. "Still can't speak Chinese?” He said, "You can't even buy a fish in Chinatown(唐人街)”.
“Hey, this is America, not China. I'll get some right now with or without Chinese.” I replied and turned to my mom for permission.
“Remember to ask for fresh fish, Xin Xian Yu, " she said, giving me a $20 bill. I repeated the words, running downstairs into the streets of Chinatown.
I found the fish store soon. It was very crowded. I'd like to buy some fresh fish, I shouted to the man. But he paid no attention to my English words and turned to serve the next customer. People behind laughed at me. I felt angry, “fresh fish. Xian Sheng Yu, please.” “Very Xian Sheng,” I repeated. The crowd laughed even louder. My face turned red and I ran back home empty-handed, except for the $20 bill in my pocket.
Should I laugh or cry? They're Chinese. I should feel right at home. Instead, I was the joke, a shame to the language
【1】When did the writer's parents begin to teach him Chinese?
A.When he was bornB.On a Chinese New Year’s Eve
C.When he was threeD.When he went to school
【2】Where did the writer go to buy a fish?
A.In a nearby supermarket.B.A store right down stair
C.In the street of ChinatownD.In a market in China
【3】Why did the writer go to buy a fish?
A.to show that he can buy a fish with people in Chinatown.
B.To show that he can communicate with people in Chinatown
C.Because his mother need a fish to prepare the New Year dinner
D.Because his uncle would be very happy to have a fish for dinner
【4】What can we know about the writer from the passage?
A.He couldn't speak Chinese yet.B.He began to learn Chinese then
C.He couldn't spend any moneyD.He liked to buy fish for his mom.
【答案】
【1】C
【2】C
【3】B
【4】A
【解析】
作者讲述自己学习中文的经历。他三岁的时候,他的父母开始教他中文,作者不愿意学,他妈妈相信当他准备好的时候他会学的。但时间从来没有来过。有一次,作者去唐人街买鱼,因为不会说中文,最后没有买到鱼。
【1】细节题。根据第1段第2句“When I was three, my parents began to teach me Chinese with colorful picture cards, ”可知“当他三岁的时候,这位作家的父母开始教他汉语”,故选C。
【2】细节题。根据第4段第2句“I repeated the words, running downstairs into the streets of Chinatown.”可知“作家去唐人街买鱼”,故选C。
【3】理解判断题。根据第2段最后1句作者叔叔说 "You can't even buy a fish in Chinatown(唐人街)”.和第3段第1句作者回答“Hey, this is America, not China. I'll get some right now with or without Chinese.”可知“作家去买鱼的原因是为了展示他能和唐人街的人交流”,故选B。
【4】理解判断题。根据第1段最后2句“…..My mom believed I would learn when I was ready. But the time never came(我妈妈相信当我准备好的时候我会学会的。但时间从来不会再来)”可知“他还不会说中文。”故选A。