题目内容
【题目】Wiki is the Hawaiian(夏威夷语) word for “quick”. Today, it is a very popular word among Internet users. What does it mean? Wiki(维基) is a wedsite where everyone can create(创建) and chage its pages. The most famous wiki is Wikipedia, an online encyclopedia (百科全书) that offers millions of articles. But there are lots of other wikis such as Wikihow, Wikinews and Wiktionary. They all have one thing in common. They are created and managed by a wiki community(社区).
A wiki community is made up of the millions of people who visit a wike site. Many of the visitors are readers looking for information. Some visitors are _____ who creat articles for the site. Other visitors act as editors (编辑) who read the articles and check them for mistakes. Wiki are simple to creat and use, and they are becoming more and more popular.
But is wiki information reliable? If any one can add, delete or change information, can the information be trused? This depends on the wiki community. The community usually tries to make sure that the information on a topic is correct. If someone in the community sees an article with incorrect information, that person can edit or change it.
On a big wiki like Wikipedia, thousands of pages change every day. At certain times of the day there can be 50 or more pages changing every minute! Sometimes the changes may be as simple as spelling mistakes. Other times they are changes, additions or deletions to the content(内容).
A wiki gives the community a way to get information together and change it as things change. Wikis are greatly changing the way we get information. Do you want to find an interesting quote(语录) to use in a writing project or report? Go to Wikiquote. Do you want to learn the most recent information about a place you’re planning to visit? Try Wikitravel.
![]()
【1】 What do wikis have in common?
A. They all provide the latest news.
B. They all have millions of articles.
C. They are all online encyclopedias.
D. They are all made by a wiki community.
【2】Which of the following can be put in the blank in Paragraph 2?
A. writers B. readers
C. editors D. users
【3】What does the underlined word “reliable” in Paragraph 3 mean?
A. Valuable B. Believable
C. Interesting D. Enough
【4】 What can we learn from Paragraph 4 ?
A. Wiki are easy to create and use.
B. Wikis change the way we get information.
C. Pages on wiki sites are changing all the time.
D. Spelling mistakes are very common on Wikis.
【5】 What does the writer think of Wikis?
A. They are very popular.
B. They change too quickly.
C. There are no mistakes on them.
D. They are not as good as printed books.
【答案】
【1】D
【2】A
【3】B
【4】C
【5】A
【解析】
试题分析:这篇短文介绍了一个wiki网站,人们对网站的使用和网站的相关信息。
【1】D细节理解题。根据短文中“They all have one thing in common. They are created and managed by a wiki community(社区).”得知,他们都属一个wiki社区管理。故选D。
【2】A推理判断题。根据第二段空白处后面“who creat articles for the site.”为网站创造文章的,可知应该是writers。故选A。
【3】B词义猜测题。根据本段内容大意是社区会保证信息的可靠性,如果发现不可信可以随时更改。可知第一句应该是引起下文,提问“网站信息可靠吗?”Valuable有价值的;Believable可信的; Interesting有趣的;Enough足够的;故选B。
【4】C推理判断题。根据第四段“At certain times of the day there can be 50 or more pages changing every minute!”可知网页时刻发生变化。故选C。
【5】A观点态度题。根据文章中最后一段对wiki网站的介绍,人们通过wiki网站可以了解很多信息,因此作者认为这个网站是很受欢迎的。故选A。