题目内容
【题目】
![]()
Whatever life threw at us each year, our family had one tradition at Christmas: our dog Pepper opened our presents for us.
Last year, everyone made it home for a Christmas get-together. However, it couldn't feel perfect because Pepper's health was becoming worse. Her life had already been longer than we expected—she was fourteen—and yet her mind was still sharp. Her love for life made us feel better. But her body could not keep up with her mind.
Probably it was Pepper's last Christmas, so we decided to make sure she would enjoy it. On Christmas Eve, we each prepared presents for her.
Soon, Pepper selected her first Christmas gift. She turned the present, just as she was a young dog once more. She pulled the paper off the dog treat before she chewed it slowly. Our family was so happy.
Pepper saw the other three presents, and then turned to Mom as if asking, "May I open another?"
"Go ahead, girl!" Mom encouraged.
For the next few minutes, Pepper opened each of her Christmas presents. While she did, she reminded us of the joy of being together. Our family felt as a whole—not because we were in the same room or city, but because our love brought us together.
Pepper passed away after Christmas. Her peaceful passing made us tearful. Her passing was also a celebration of life, because she gave my family so much love and laughter.
I still treasure (珍惜) Pepper’s final Christmas gift. She taught me that no matter where we each spend the holidays, the smallest act of sincere giving can unite our family through our love. For me, that knowledge is the longest-lasting gift of all.
【1】The dog Pepper usually _________ at Christmas.
A. chewed the dog treat slowly
B. chose the presents for herself
C. played with the author's family happily
D. opened the presents for the author's family
【2】The author thought the Christmas wasn't perfect last year because_________.
A. he didn't get a Christmas gift
B. Pepper was in poor health
C. Pepper died on Christmas Eve
D. he didn't feel the joy of being together
【3】The dog Pepper got _________ Christmas gifts last year.
A. two B. three C. four D. five
【4】The underlined phrase "the longest-lasting gift" in the last paragraph refers to "_________".
A. the friendship with the dog
B. the holiday the author spent with family
C. the Christmas present for the dog
D. the life lesson the author learned from Pepper
【5】The best title for the passage can be "_________".
A. The Power of Love
B. Celebrating Christmas
C. The Importance of Helping Others
D. Enjoying the Happiness of Making Friends
【答案】
【1】 D
【2】 B
【3】 C
【4】 D
【5】 A
【解析】
短文大意:这篇记叙文讲述的是小狗佩珀14年中给作者一家带来的欢乐,让作者认识到是爱让他们聚到一起,生动地诠释了爱的力量。
【1】题意:小狗佩珀通常在圣诞节 。考查细节理解题。根据our family had one tradition at Christmas: our dog Pepper opened our presents for us.,可知每年圣诞节都是小狗佩珀为我们打开礼物,故选D。
【2】题意:作者认为去年的圣诞节并不完美,因为 。考查细节理解题。根据However, it couldn't feel perfect because Pepper's health was becoming worse.,可知是因为佩珀的健康每况愈下,故选B。
【3】题意:小狗佩珀去年收到了 圣诞礼物。考查数字理解题。根据Soon, Pepper selected her first Christmas gift.和Pepper saw the other three presents,,可知1+3=4,故选C。
【4】题意:最后一段中划线的短语“the longest-lasting gift”指的是“_________”。考查词义理解题。根据上文She taught me that no matter where we each spend the holidays, the smallest act of sincere giving can unite our family through our love.,可知这是作者的感悟,the longest-lasting gift是指the life lesson the author learned from Pepper,故选D。
【5】题意:这篇文章的最佳标题可以是“_________”。考查标题归纳题。A. The Power of Love爱的力量;B. Celebrating Christmas庆祝圣诞节;C. The Importance of Helping Others 帮助别人的重要性;D. Enjoying the Happiness of Making Friends享受交朋友的快乐。根据短文内容,讲述的是小狗佩珀14年中给作者一家带来的欢乐,让作者认识到是爱让他们聚到一起,可知选A。
阅读理解题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读理解的题目中,所设问题主要有以下几种方式:找主题或概括文章的中心思想、就文中的具体事实和情节进行提问、根据文章的表层意思进行深层次的推理判断等,在细读时,要根据设问的方式,进行有侧重地阅读。1、概括文章中心思想。1)文首呈现主题句。2)文尾出现主题句。3)首尾呼应展现主题。4)文中表述主题。前面提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后再做进一步的解释。5)文章没有主题句。在这种情况下,考生要把所有的细节综合起来。进行逻辑推理,概括归纳出文章的主题句。2.掌握文章的具体事实和重要情节。在考题中,经常会见到就文章中某一具体事实和重要情节进行测试的题目。这就要求考生在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这些都有可能作为测试点。还有一些测试题,要求考生在理解的基础上,通过自己的思维将理解的内容系统化,比如计算、排序等题型。