题目内容
【题目】 Richard Sears was not known well in China until his story of spending all his money in studying Chinese characters was reported online in 2012. People gave him the nickname “Uncle Hanzi”.
Mr. Sears was once a computer engineer in the USA. When he was young, he developed an interest in Chinese characters. In 1972, when Sears was only 22, he decided to learn Chinese in Taiwan.
After several years of study, Sears still found writing Chinese characters difficult. One piece of advice he received was to learn the evolution(演化)of Chinese characters, because it could help him remember them.
In 1990, Mr. Sears came up with the idea of sharing his studies of Chinese characters on the website. In 2002, Mr. Sears made the website free for anyone who was interested. Just by typing a Chinese character on his website, people can find out the shapes and evolution of the character.
“Many people think I am crazy – spending all my money and time on the website. But for me, it’s just an interest,” Mr.Sears said.
Years of living in China has turned “Uncle Hanzi” into “Grandpa Hanzi’’,but one thing that hasn’t changed is the love Mr. Sears has for Chinese characters.
【1】What did Richard Sears do?
A.An IT teacher.B.A Chinese teacher.
C.A computer engineer.D.A programmer(程序员).
【2】The underlined word “them” refers to ________ in the passage.
A.Chinese characters
B.studies of Chinese characters
C.the shapes of Chinese characters
D.the pronunciations(发音)of Chinese characters
【3】Richard keeps studying Chinese characters because ________.
A.it is good for his jobB.he loves Chinese characters
C.he wants to earn much moneyD.he wants to learn about Chinese traditions
【4】Which is the right order of the following events?
a. He made the website free.
b. He decided to learn Chinese in Taiwan.
c. He wanted to share his studies of Chinese characters.
A.a-b-cB.b-a-cC.b-c-aD.c-b-a
【5】What can we know from the passage?
A.Mr. Sears calls himself “Grandpa Hanzi”.
B.Mr. Sears wants to help more Americans to learn about Chinese culture.
C.It took Mr. Sears lots of time and money to study Chinese characters.
D.People couldn’t find the shapes of Chinese characters on Mr. Sears’ website.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】C
【5】C
【解析】
本文是关于“汉字叔叔”的记叙文,讲述了“汉字字源网”的创办者理查德.希尔斯研究汉字的故事,展示了一位外国人对汉字的热爱。
【1】细节理解题。根据“Mr. Sears was once a computer engineer in the USA.”可知,Mr. Sears曾经是美国的一位电脑工程师,故选C。
【2】推理判断题。根据them前的句子“One piece of advice he received was to learn the evolution(演化)of Chinese characters”他收到的一条建议是学习汉字的演化。接着提及了“because it could help him remember them.”因为学习汉字的演化能帮助他记住汉字。可推断出,them就是指的Chinese characters。故选A。
【3】细节理解题。根据“When he was young, he developed an interest in Chinese characters.”当他很小的时候,他对汉字产生了兴趣。可知,他喜欢汉字。故选B.
【4】推理判断题。根据“In 1972, when Sears was only 22, he decided to learn Chinese in Taiwan.” “ In 1990, Mr. Sears came up with the idea of sharing his studies of Chinese characters on the website.”以及“In 2002, Mr. Sears made the website free for anyone who was interested.”可确定先后顺序,故选C。
【5】细节理解题。根据“Many people think I am crazy – spending all my money and time on the website. But for me, it’s just an interest,” 很多人都认为我疯了,把所有的钱和时间都花在了网站上。但是对我来说,它只是兴趣。可知,Mr. Sears学习中国汉字,花费了不少金钱和时间。故选C。