题目内容

【题目】Winter Olympic Events

The International Olympic Committee has picked Beijing, China, as the host city (主办城市) for the 2022 Winter Olympic Games. Let’s learn about some of the sports events at Winter Olympic Games.

Curling

Curling is a team sport played by two teams of four players each team on a rectangular (矩形) area of ice. The game is played with 16 large granite (大理石) stones. Each stone weights 19.96kg. The team with the most points wins the game.

Ski Jumping

Players skin down ramps (坡道) to compete in the sports events. Skiers can reach distances up to 115 yards on the normal hill. Players must hold their skis in a V-shape before landing. Five judges rate (评判) each jump on distance, form and landing.

Ice Hockey

Ice hockey is played between two teams Each team can have at most six players on the ice during the game. That’s five skaters and one goalkeeper. Games include three 20-minute periods, with a break after the first and second periods.

1Curling is a team sport played by two teams, and each team has ________.

A. three playersB. four players

C. five playersD. six players

2When players ski down ramps, five judges rate each jump on ________.

A. distance, form and landing

B. distance, weight and shape

C. cross shape and landing

D. speed, form and cross

3In ice hockey, the games include three ________.

A. 15-minute periodsB. 16-minute periods

C. 19-minute periodsD. 20-minute periods

【答案】

1B

2A

3D

【解析】

本文介绍了冬奥会的几项赛事,包括赛事的内容和发展历史。

1细节理解题。根据Curling is a team sport played by two teams of four players each team on a rectangular 可知,Curling是由两个队,每队有4个人的运动,故选B

2细节理解题。根据Five judges rate(评判)each jump on distance, form and landing. 可知,五名裁判,根据距离,形式和落地上的情况,进行评判,故选A

3细节理解题。根据句子Games include three 20-minute periods, with a break after the first and second periods. 可知,在In ice hockey 比赛中,分三段,每段20分,故选D

用细节定位法来做细节理解题。

细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。

事实和细节题的命题特点是:把某词语、某个句子或某具体事实用不同于原文的另一方式或句型表达,即同义改写。解答这类题的窍门是:A)注意掌握英语的多种表达法;B)正确分析词语在句中的作用;C)熟练运用英语的句型转换;D)读懂题干所提出的问题,并准确地找到文中涉及该问题的句子。

做细节题具体方法与步骤如下:

略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。

按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for examplefirstsecond…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。

将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的 ABCD 四个选项中,选择最佳选项。

On a sunny Saturday, Jay and his friends Mike and Tony went to ride their bikes on a trail (小路). While they were sitting in a tree to take a break, Jay saw something shiny on the ________. “What's that?” he pointed it out and asked Mike and Tony.

They all jumped off the tree and went to take a closer look. They couldn’t believe what they saw — a gold money clip holding five hundred dollars.

Mike immediately shouted, “Wonderful! We can ________ the money.”

“I agree,” said Tony. “Jay saw the money. To be ________, he should get more than us. He should get three hundred dollars, and we should each get one hundred dollars.”

But Jay said, “We can’t keep the money. It isn’t ours.”

________ being so honest,” complained Tony.

“The owner should learn a lesson about walking around with that much money anyway,” added Mike.

“Let’s go home and think about this, and meet here after dinner,” said Jay.

Mike and Tony agreed. Jay kept the money and left alone. Mike and Tony rode home together. The more they talked, they came to see Jay’s ________. They also thought about how upset they would be if they lost something important.

When the three boys met again, they decided to go to the police station to turn in the money. The police officer admired them for their _______.

The next afternoon, Jay received a call asking him to go to the police station. When he got there, he learned that the money clip had been claimed (认领) and the owner wanted to _______the people who turned it in by giving one hundred dollars.

When Jay told Mike and Tony what happened, they thought about their first reactions to the money and realized that it is far better not to be a ________. And they never expected a reward, so it was a happy ending for all.

1A. treeB. groundC. bikeD. bag

2A. acceptB. spendC. returnD. divide

3A. safeB. clearC. fairD. different

4A. KeepB. StopC. TryD. Avoid

5A. pointB. worryC. purposeD. difficulty

6A. honestyB. prideC. patienceD. courage

7A. meetB. helpC. rememberD. thank

8A. finderB. giverC. keeperD. receiver

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网