题目内容
【题目】![]()
It was at least two months before Christmas when nine-year-old Almie Rose told her father and me that she wanted a new bicycle. As Christmas drew nearer, her desire for a bicycle didn’t seem that strong, so we bought the most popular present for little girls, Baby Sitter’s Club dolls and a doll house.
Then, out of our expectation, on December 23, Almie said that she “really wanted a bike more than anything else”. It was just too late. With all the details of preparing Christmas dinner and buying last minute gifts, how could we have time to select the “right bike” for our little girl?
So, here we were Christmas Eve around 9:00 p.m., with Almie and her six-year-old brother, Dylan, ready for sleep in their beds. Now we could only think of the bicycle and the disappointment of our child.
“If I make a little bicycle out of clay (黏土) and write a note that she could trade (用…抵换) the clay model in for a real bike, what do you think?” her dad asked.
“Well, for now, I think this is the best thing we can do. And she is ‘such a big girl’, so I think she will like it.”
So Almie’s dad spent the next four hours working with clay to make a tiny bike. On Christmas morning, we were excited for Almie to open the little heart-shaped package with the beautiful red and white clay bike and the note. Finally, she opened it and read the note aloud.
“Does this mean that I trade in this bike that Daddy made me for a real one?”
Smiling, I said, “Yes.”
Almie had tears in her eyes when she replied, “I could never trade in this beautiful bicycle that Daddy made me. I’d rather keep this than get a real bike.”
At that moment, we wanted to buy her every bicycle on the planet.
【1】When did Almie first ask for a new bike? _____________.
【2】What caused Almie’s parents to buy her the most popular present for little girls? ______.
【3】Why was it too late for Almie’s parents to buy a bike for her on December 23? ______.
【4】What kind of bike did Almie get on Christmas morning? _______________________.
【5】What did Almie think of the present in the little heart-shaped package? ____________.
【6】What is the implied (隐含的) meaning of the underlined sentence? _________________.
【答案】
【1】At least two months before Christmas.
【2】When Christmas drew nearer, Almie’s desire for a bike didn’t seem very strong.
【3】Because they were busy preparing Christmas dinner and buying last minute gifts.
【4】A clay bike made by her dad.
【5】She thought it was much more precious than a real bike bought from the shop.
【6】Almie’s parents were so touched by what she said that they were willing to do everything they could for her.
(Any reasonable answer is acceptable.)
【解析】
本文是一篇记叙文。阿尔米很想要一辆新自行车,但因为某些原因未能如愿。为弥补遗憾,父亲为她捏了一个黏土小自行车,她非常喜欢这个礼物。
【1】题意:阿尔米第一次提要买新自行车是在什么时候?
细节理解题。根据原文第一段It was at least two months before Christmas when nine-year-old Almie Rose told her father and me that she wanted a new bicycle可知,阿尔米第一次提要买新自行车是在圣诞节前的两个月,故应填At least two months before Christmas.。
【2】题意:为什么阿尔米的父母为她买了最受欢迎的小女孩礼物?
细节理解题。根据原文第一段As Christmas drew nearer, her desire for a bicycle didn’t seem that strong, so we bought the most popular present for little girls可知,随着圣诞节临近,她对得到一辆单车的愿望似乎没那么强烈了,所以阿尔米的父母为她买了最受欢迎的小女孩礼物。故应填When Christmas drew nearer, Almie’s desire for a bike didn’t seem very strong。
【3】题意:为什么阿尔米的父母在12月23日为她买自行车为时已晚?
细节理解题。根据原文第二段It was just too late. With all the details of preparing Christmas dinner and buying last minute gifts, how could we have time to select the “right bike” for our little girl?可知,她的父母已经没时间帮她选一辆自行车做礼物了,故应填Because they were busy preparing Christmas dinner and buying last minute gifts.。
【4】题意:阿尔米在圣诞节早晨得到了什么样的自行车?
细节理解题。根据原文第六段So Almie’s dad spent the next four hours working with clay to make a tiny bike可知,阿尔米的父亲捏了一个黏土小自行车给她,故应填A clay bike made by her dad.。
【5】题意:阿尔米对心形小礼盒中的礼物有什么看法?
细节理解题。根据原文第九段I could never trade in this beautiful bicycle that Daddy made me. I’d rather keep this than get a real bike可知,她认为这辆黏土捏的自行车比商店里的自行车更珍贵,故应填She thought it was much more precious than a real bike bought from the shop.。
【6】题意:画线句子的隐含意义是什么?
词句猜测题。画线部分为we wanted to buy her every bicycle on the planet,结合上文可知,阿尔米对父亲捏的黏土自行车很满意,并表示就算是拿商店的单车也不换,父母听了十分感动,他们愿意为她做一切力所能及的事。故应填Almie’s parents were so touched by what she said that they were willing to do everything they could for her.。(无标准答案,合理即可)