题目内容
【题目】 The people of ancient Egypt began their new year in summer. That is when the Nile River flooded its banks, bringing water and fertility(肥沃)to the land.
Today, most people celebrate New Year’s Day on January 1. People observe the New Year’s holiday in many different ways.
The ancient Babylonians celebrated by forcing their king to give up his crown and royal clothing. They made him get down on his knees and admit all the mistakes he had made during the past year.
Making New Year’ s resolutions(决定)is a common American tradition. Today, popular resolutions might include the promise to lose weight, stop smoking, or be more productive at work.
People offer New Year’ s resolutions of their own. For example, one person decided to get a cat. Another promised to stop telling stories about other people.
Other people use New Year’s resolutions to make major changes in their lives. One such resolution might be to “stop and smell the flowers.” This means to take time to enjoy simple pleasures.
Another resolution might be “don’t sweat the small stuff.” This means not to worry or get angry about unimportant problems. Another resolution might be to forget about bad things that happened in the past.
【1】Which of the following is not related to the new year of ancient Egyptians?
A.The Nile River.B.Summer.C.The king.D.Water and fertility(土地肥沃).
【2】What does the underlined word “admit” mean?
A.赞扬B.承认C.祈祷D.奖赏
【3】Who make New Year’s resolutions according to the passage?
A.Ancient Chinese.B.Ancient Babylonians.C.Americans.D.Ancient Egyptians.
【4】What do people wish for the coming new year in their resolutions?
A.Health.B.Happiness.C.Better work.D.All of the above.
【5】“Stop and smell the flowers” means “_________”.
A.to have fun, not just work hard all the timeB.not to get worried or mad about little things
C.to be thankful for the important thingsD.to smell more flowers to grow healthier
【答案】
【1】C
【2】B
【3】C
【4】D
【5】A
【解析】
短文主要介绍各地的新年习俗,并重点介绍美国的新年决定这一传统。
【1】句意:以下哪一项与古埃及人的新年无关
细节理解题。短文首段说,古埃及人的新年始于夏天(in summer)。此时,尼罗河淹没了河岸,给这片土地带来了水和肥力(the Nile River...bringing water and fertility to the land)。由此可知,the King(国王)与古埃及人的新年无关。故选C。
【2】句意:加了下划线的“admit”是什么意思?
词句猜测题。题干中admit的宾语是all the mistakes he had made(他所犯的所有错误),由此可知,动词admit是 “承认”的意思。故选B。
【3】句意:根据短文描述,谁作新年决定。
细节理解题。短文第四段首句说:...is a common American tradition.作新年决定是美国的一个寻常传统。由此可知,美国人(喜欢)作新年决定。故选C。
【4】句意:人们在新年决定里许什么愿?
推理判断题。短文第四段第二句说:... the promise to lose weight,stop smoking,or be more productive at work.由此可推断,人们的新年愿望涉及健康、幸福和工作等方面。故选D。
【5】句意:“停下来闻闻花香”是什么意思?
细节理解题。短文第六段末句对题干作出解释:... take time to enjoy simple pleasures. (这是指花时间享受简单的快乐。)这与A项(享受乐趣,而不仅仅是一直努力工作。)表述一致。故选A。