题目内容
【题目】 Homework plays an important part in school, but it doesn't have to be the boring one. With the right skills, students can turn homework from headache-including to trouble-free. These steps will make a difference.
Use your notebooks
The brain is able to finish great work, but it is not perfect. 【1】 When a teacher gives homework, students should write the details (细节) in their notebooks. To make notes effective (高效的), students need to remember to take the notebooks out of their school bags at night, open them up, and read over the night's list.
Remove distractions (使注意力分散的事物)
Computers on, music on, text messages receiving… While doing homework, students should turn off all the above electronics and focus on the task at hand. 【2】
Think actively
Getting homework done is the name of the game. 【3】 When facing difficulties, it is wise for the student to take a small break and then return to look at the problem again.
Get organized
【4】 Students should keep all the homework-related (相关的) things in a bin so they don't waste time searching for pens or rulers-It is also necessary to pick the same place to do homework every night, and (when possible) complete homework at the same time each day.
A.Homework is often the most disorganized part.
B.It is necessary for students to write down everything in class.
C.However, what happens if students can't work out an answer?
D.They'll find that it is easier to complete homework in a shorter time.
E.Students should never depend on it to remember all school details.
【答案】
【1】E
【2】D
【3】C
【4】A
【解析】
家庭作业在学校里是很重要,本文就如何把家庭作业从头痛转为无忧无虑提出几点建议——使用笔记本、消除干扰、积极思考、有条理。
【1】上文可知大脑能够完成伟大的工作,但它并不完美;空格下文“When a teacher gives homework, students should write the details (细节) in their notebooks”推断空格指学生不可完全依靠大脑记所有的学校的事情,故答案为选E。
【2】电脑开着,音乐开着,短信接收都会影响学习的专注力,推断空格指学生做作业时关掉这些设备,集中手中的工作,就可以比较容易地在较短的时间内完成作业,故答案为D。
【3】根据下文“When facing difficulties, it is wise for the student to take a small break and then return to look at the problem again”当遇到困难时,明智的做法是稍作休息,然后再回来看看——回答如何面对难题,由此推断空格信息是问如果不能想出答案会要怎么做;故答案为C。
【4】空格在段首,根据下文建议学生要在把与作业相关的东西归置好,选择同一个地方做作业、同一个时间完成作业,推断空格指家庭作业往往是最杂乱无章的部分,要归置好做作业的文具、固定完成作业的时间和地点,故答案为A。
补全短文,解答前先阅读备选句,理解备选句的句意;再跳空阅读全文,了解大意;然后,根据上下文联系、查看空格句与段落和主体文章之间的逻辑关系,推断空格所缺的信息,所选的句子要能使文章前后内容衔接,意思连贯。空格1在段落中间的中间,是承上启下的句子,所以要根据上下文的联系推断空格信息;题2要根据上文的推断空格信息;题4在段首,引出下文,要根据下文的内容推断空格的信息。完篇后,要通篇阅读,检查上下文衔接是否得当、是否内容完整,符合逻辑。
【题目】请阅读下面对中国五个节气 (solar term) 的描述, 将其与对应的节气名称进行匹配 并在答题卡上将对应的选项涂黑。 其中有一项为多余选项。
A. Awakening of Insects B. The Beginning of Summer C. Tomb-sweeping Day
D. Minor Heat E. The Beginning of Spring F. Winter Solstice
【1】 Being a traditional holiday, it is still now celebrated quite often in many areas. Midwinter day is the day in the northern areas with the shortest day and the longest night year-round. After it, daytime will become increasingly longer and the coldest climate will hit all the places on the Northern part of the globe. On that day, it’s a tradition to eat dumplings in the north of China. |
【2】 It is the 11th solar term of the year, which happens in July. It signifies the hottest period is coming but the extreme hot point has yet to arrive. During this time, farmers are devoted to field management. Kidney bean, peanut and so on are growing now, and people water and also prevent the injurious insects. |
【3】It is the third solar term according to the Chinese lunar calendar. When it comes, spring thunder (雷 ) cracks the sky and everything in nature begins to grow. It means that animals sleeping in winter are awakened by spring thunder and that the earth begins to come back to life. After it, days will get warm, rainfall will increase and nature will change quietly. |
【4】The traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 solar terms. It is the first solar term of the year. This year it begins on Feb 4th and ends on Feb 18th. It lifts the curtain of spring. After that, everything turns green and full of vigor. People clearly see that the daytime is becoming longer and the weather is becoming warmer. |
【5】 It falls in early spring, on the 106th day after the winter solstice. It is a time to remember the dead and honour one’s deceased ancestors and family members. It is a “spring” festival, and it is an occasion for the whole family to leave the home and to sweep the graves of their forebears. |