题目内容
【题目】
![]()
China's high-speed train, the one connecting Wuhan to Guangzhou, already has the World's fastest average speed. It covers 1,069 kilometers in about 3 hours.
Imagine, one day, getting out of bed in Beijing and working at your office in Shanghai in only 2 or 3 hours, and then, after a full day of work, going back home to Beijing and having dinner there by high-speed train.
Sounds unusual, doesn't it? But it’s not impossible with the development of China's high-speed railway system. And that's not all. China has an even greater high-speed railway plan - to connect the country with Southeast Asia, and Western Europe in the end.
China is trying to enlarge its own high-speed railway to up to 17 countries in 10 to 15 years, reaching London and Singapore at last.
China has planned three such projects. The first would possibly connect Kunming with Singapore via* Vietnam and Malaysia. Another could start in Urumqi and go through Kazakhstan and Uzbekistan, and possibly to Germany. The third would start in the northeast and go north through Russia and then into Western Europe.
If China's plan for the high-speed railway goes forward, people could zip over from London to Beijing in under forty-eight hours.
【1】From the passage we know working in Shanghai and _____ in 2 or 3 hours will be possible by high-speed train.
A.shopping in SingaporeB.fishing in Malaysia
C.having dinner in BeijingD.riding horses in Kazakhstan
【2】According to the second project, the high-speed train will probably reach _____ at last.
A.RussiaB.GermanyC.VietnamD.Uzbekistan
【3】With the help of the high-speed train, people could move quickly from London to Beijing in under _____ days.
A.2B.3C.10D.15
【答案】
【1】C
【2】B
【3】A
【解析】
文章大意:本文主要介绍了中国高铁的杰出成就及将来的项目。
【1】细节理解题。根据文章第二段Imagine, one day, getting out of bed in Beijing and working at your office in Shanghai in only 2 or 3 hours, and then, after a full day of work, going back home to Beijing and having dinner there by high-speed train“想象一下,从在北京起床到你在上海办公室工作仅需要2-3个小时,之后,在一天的工作之后,坐高铁返回北京的家,在那里吃晚饭”可知,在上海工作,两三个小时后在北京吃饭,坐高铁是可能的。故答案选C。
【2】细节理解题,根据文章倒数第二段第二、三行Another could start in Urumqi and go through Kazakhstan and Uzbekistan, and possibly to Germany可知,可能最后到达德国,故答案选B。
【3】细节理解题,根据文章最后一段If China's plan for the high-speed railway goes forward, people could zip over from London to Beijing in under forty-eight hours可知,人们可以在48小时之内从伦敦到北京,48小时是两天,故答案选A。
阅读理解题中的细节理解题,首先找出问句中的关键词,然后定位到文章具体位置,然后选出正确答案即可。
例如题目2中,关键词是the second project和probably reach以及at last可定位到文章倒数第二段第二、三行Another could start in Urumqi and go through Kazakhstan and Uzbekistan, and possibly to Germany可知,可能最后到达德国,故答案选B。