题目内容
【题目】阅读表达
I'll always remember the day I went to my first dance class. My mother was an excellent ballet(芭蕾)dancer and I wanted nothing more than to follow her.
After class, my mom asked how I liked it. I thought of what had happened in the class: when I stood side by side with those experienced and confident girls, all my clumsy(笨拙的)movements made me want to cry. However, I still told my mom I couldn't wait to dance again.
Weeks passed and one day my dance teacher announced we were going to have a performance soon. Though I practiced as much as I could, I still saw no improvement in my ballet ability. I went to my mom and told her that dancing wasn't for me. My mom told me that she would show me all she knew about ballet. She quickly discovered how bad my dancing was, but she still taught me with the greatest patience.
By the time the performance arrived, I had been as prepared as I could be. My mom sat in the audience(观众),with worries in her eyes. I positioned myself and began moving to the music without missing a step. When the music stopped, a storm of applause broke out. I cried and I knew all my hard work had paid off.
After the performance, my mom hugged me and told me how proud she was. I looked her in the eye and told her there was no way this could have happened without her. I knew she would always be there to keep me going.
【1】What was the writer's mother?
_______________________________________________________________________________
【2】How did the writer feel after the performance ended?
_______________________________________________________________________________
【3】Will you keep on learning something like the writer when you find you are not good at it?
Why or why not?
_______________________________________________________________________________
【答案】
【1】A ballet dancer.
【2】He felt excited.
【3】Yes. Because…
No. Because…
【解析】
本文是一篇记叙文,主要描写了主人公的母亲是一位芭蕾舞演员,主人公在学习芭蕾时表现很不好,也没有足够的自信,但是母亲没有放弃,相反给了主人公鼓励,在演出结束后,母亲拥抱了她,并表示为她感到自豪。母亲默默支持她,最终她的努力都得到了回报。
【1】细节理解题。题干问题为“作者的母亲是干什么的?”。 根据第一段“My mother was an excellent ballet dancer.”我的妈妈是一个优秀的芭蕾舞演员。可知作者的母亲是一位芭蕾舞演员。故填A ballet dancer.
【2】推理判断题。题干问题为“演出结束后,作者感觉如何?”根据第四段“I cried and I knew all my hard work had paid off.”我哭了,我知道我所有的努力都得到了回报。推断可知,演出结束后,作者感觉很激动。故填He felt excited.
【3】主旨大意题。题干问题为“当你发现自己不擅长写作时,你会继续学习吗?”。通读全文,可知文章的主旨大意为“遇到自己不擅长的事,只要坚持努力,就会成功。”本题为开放性作答,言之有理即可。但是要先注意回答“是”还是“不是”,然后再回答原因。比如,我会继续学习,因为我相信只要认真练习,终究会成功。故填Yes. Because I believe that as long as I practice hard, I will succeed in the end.