题目内容

【题目】

Every Sunday morning, I take a light jog around a park near my home. There’s a lake in one corner of the park. Each time I jog by this lake, I see the same elderly woman sitting by the lake with a small metal cage beside her.

Last Sunday, my curiosity (好奇心) got the better of me, so I stopped jogging and walked over to her. As I got closer, I found that inside the metal cage were three turtles, slowly walking around. She had a fourth turtle on her lap (大腿) that she was carefully brushing.

“Hello,” I said. “I’d love to know what you’re doing with these turtles.”

She smiled. “I’m cleaning their shells,” she replied. “Anything on a turtle’s shell, like algae (海藻) or scum (浮沫), stops the turtle from swimming. It can also weaken the shell over time. I’m doing this to help the turtles. It’s my own way of making a difference.”

“Wow! That’s really nice of you! But there are turtles living in lakes all around the world. And few of these turtles have kind people like you to help them clean their shells. So how exactly are you sure that you are truly making a difference?” I questioned.

The woman laughed aloud. She then looked down at the turtle on her lap, brushed the last piece of algae from its shell, and said, “Sweetie, every act of kindness matters. If this little guy could talk, he’d tell you I just made all the difference in the world.”

回答下面5个问题,每题答案不超过5个词。

1Where does the old woman sit each time the writer meets her?

____________________________________________________________________

2When did the writer decide to have a talk with the old woman?

____________________________________________________________________

3How many turtles did the woman have when the writer stopped to ask her?

____________________________________________________________________

4Why did the woman clean the turtles’ shells?

____________________________________________________________________

5What can you learn from the story?

____________________________________________________________________

【答案】

1By the/a lake.

2Last Sunday.

3Four.

4To help/save the turtles.

5Every act of kindness matters. /Little things make a difference. /... (Any reasonable answer is OK.)

【解析】

这篇短文讲述的是“我”在每天慢跑经过一个湖的时候,总是看到一个老妇人坐在湖边,终于作者发现老妇人是在清洗乌龟的壳,她这样做是为了保护乌龟,虽然她不能帮助每只乌龟,但每一份善良都有意义。

1

根据短文第一段“Each time I jog by this lake, I see the same elderly woman sitting by the lake with a small metal cage beside her.”可知,“我”慢跑经过这个湖的时候,一个老妇人总是坐在湖边。故答案为By the/a lake.

2

根据短文第二段“Last Sunday, my curiosity (好奇心) got the better of me, so I stopped jogging and walked over to her.”可知,上周日,“我”的好奇心驱使我走向了老妇人,和她聊了起来。故答案为Last Sunday.

3

根据短文第二段“As I got closer, I found that inside the metal cage were three turtles, slowly walking around. She had a fourth turtle on her lap (大腿) that she was carefully brushing.”可知,笼子里有三只乌龟,老妇人的腿上有一只,一共有四只。故答案为Four.

4

根据短文第四段“She smiled. “I’m cleaning their shells,” she replied. “Anything on a turtle’s shell, like algae (海藻) or scum (浮沫), stops the turtle from swimming. It can also weaken the shell over time. I’m doing this to help the turtles.”可知,老妇人在清洗乌龟的壳,上面的海藻或浮沫会妨碍乌龟游泳,也会使壳变软。因此老妇人这样做是为了帮助拯救乌龟。故答案为To help/save the turtles.

5

根据文意以及短文最后一段“…and said, “Sweetie, every act of kindness matters.”可知,虽然我们不能拯救所有的乌龟,但每一份善良都有它的意义。文章最后一段的这句话正是点明文章主旨的句子。其他符合文意的答案可以,故答案为Every act of kindness matters. /Little things make a difference.

练习册系列答案
相关题目

【题目】

A 13-year-old boy recently gained wide attention from net citizens in China when a video of his excellent basketball skills in a one-on-one situation was posted online.

“It’s so inspiring (鼓舞人心的)! How can you easily _______ your efforts after watching his video?” A net citizen wrote on Weibo.

Born in Guangdong Province, Zhang Jiacheng lost his right _______ in an accident at just five, which was a big hit for _______a young kid. However, the boy decided to face the big _______and not let the fate control his life. _______ he has a dream: to be a basketball player.

“How can he play basketball with just one arm?” Zhang always had to face the _______ from other kids around. “Hard work” is the only _______ that Zhang has in his success. Be it rainy or windy, Zhang _______ stops practising basketball. As a result, he’s made _______ improvement in his skills. In the video, Zhang ________ his wonderful basketball skills in front of a defense (防卫) which was ________ up of several professional players. He received a loud ________ from people watching at the scene. “________ right hand has been taken away in a cruel way, but you have the best left hand. You are the ________ star in this game!” former CBA player Wang Jing said after watching Zhang’s performance.

“Give it a try, or give it up,” Zhang once said. Indeed, he ________ the first of the two. His story tells us that stage is as big as your heart and action can go as far as your thought.

1A.give awayB.give upC.give offD.give out

2A.legB.footC.earD.arm

3A.suchB.soC.veryD.quite

4A.luckB.hitC.chanceD.choice

5A.IfB.ThoughC.BecauseD.But

6A.answerB.questionC.discussionD.talk

7A.secretB.reasonC.causeD.fact

8A.sometimesB.neverC.oftenD.always

9A.smallB.manyC.hugeD.little

10A.playedB.didC.improvedD.showed

11A.caughtB.setC.keptD.made

12A.successB.noiseC.cheerD.welcome

13A.YourB.YouC.HeD.His

14A.trueB.realC.cleverD.right

15A.tookB.gotC.choseD.brought

【题目】

A solar-powered airplane finished its first international flight from Switzerland to Belgium. This is a big step for solar power. Solar energy is clean and useful and you can find it everywhere. But what is solar energy? How do we use it? Let’s find out.

Have you ever seen houses with shiny boards on the roofs? Those families are using solar power.

Solar power converts (转换) the sun’s energy which is said to be greater than the other energy used by all humans all the year. People can convert solar power into heat and electricity.

In the 1830s, British scientist John Herschel used a solar collector to cook food in Africa. This is said to be human’s first try at using solar energy. Today, people use it for many things.

Solar energy can light streets, warm houses and heat water. Unlike other resources, the sun’s energy will run out for billions of years.

Australian students from the University of New South Wales made a solar-powered car on their own. It reached a speed of 120 km per hour. The car uses the same amount of electricity as an oven (微波炉). Moreover, American scientists made a solar-powered nanosatellite (微型卫星). Scientists sent it into space in 2012 to try to find Earth-like planets.

However, solar power has its problems. The amount of sunlight that reaches the Earth’s surface changes because of time and weather.

根据上面短文内容填空。

1It is _________ for a solar power when _________ flew from Switzerland to Belgium.

2Solar power can be converted into _________ and it is _________ among all the energy people use all the year.

3John Herschel, a scientist from _________ cooked food with a solar collector in Africa. And this is the first time for humans to _________.

4Although solar energy can do many things for humans such as lighting streets, _________, people will _________ it billions of years later.

5Australian students made a solar-powered car by _________ while American scientists made a nanosatellite which _________ into space in 2012.

【题目】

A short video showing a one-arm Chinese teenager playing basketball caught people’s a1 on Chinese social media platforms(平台). In the video, the young teen was playing with superb basketball skills, doing crossover and behind-the-back dribbling moves, which made him win cheers and h2 praise from the audience.

"I didn't even realize he had o3 one arm when I first watched the video," said one viewer.

The one-arm 13-year-old is a country boy f4 Yunfu City, Guangdong Province. His name is Zhang Jiacheng. At the age of five, he lost his r5 arm after an accident.

However, it didn't p6 him from playing basketball.

Many videos of him practicing at home or on the basketball court were shown on the social media.

Even when playing against other players far taller and s7 than him, he still plays so well that he can shoot the ball while being defended.

"Keep up or g8 up" is his life motto.

His basketball s9 as well as his courage also received praise from China's professional(专业) basketball players. "I've never seen a child play basketball better than him," said Chinese national basketball player Zhu Fangyu. Zhu, now the manager of the Guangdong Southern Tigers team, has i10 Zhang Jiacheng to come and watch the team play after the season resumes recently.

While his former teammate, CBA's all-time leading scorer Yi Jianlian, had similar thoughts after watching him play, saying: "The heart always remains as the strongest part of the body."

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网