题目内容
【题目】Choose the best answer (根据文章内容,选择最恰当的答案):
![]()
I'm very thankful to the cat and it always makes me think of the time I was with him.
Five years ago, when my father was dying, I travelled a thousand miles from home to be with him in his last days. I felt very sad and it was one of the most difficult and painful times in my life. After he passed away, I stayed alone in his flat. There were so many things to deal with. I was lonely and I hated the silence of the flat.
But one evening the silence was broken: I heard crying outside. I opened the door to find a little cat on the steps. He was thin and poor. He looked the way I felt. I brought him inside and gave him a can of fish. He ate it and then almost immediately fell asleep.
The next morning I checked with neighbors and learned that the cat had been left by his owner. His owner had moved out, so the little cat was there all alone, just like I was. As I walked back to the flat, I tried to work out what to do with him. Having something else to take care of seemed like the very last thing I needed. But as soon as I opened the flat door, he ran to me and jumped into my arms. It was clear from that moment that he didn't want to go anywhere. I started calling him Willis in order to remember my father's best friend.
From then on, things grew easier. With Willis in my lap, time seemed to pass much faster.
When the time finally came for me to return home, I had to decide what to do about Willis. There was absolutely no way I would leave without him.
It's been five years since my father died. Over the years, several people have said how nice it was of me to rescue the cat. But I know that we rescued each other. I may have given him a home but he gave me something greater.
【1】The writer felt ______ after her father passed away.
A. happyB. lonelyC. nervousD. relaxed
【2】As soon as the writer saw the cat, she ______.
A. had pity on himB. showed no interest in him
C. felt very frightenedD. felt angry with his crying
【3】The underlined sentence in the fourth paragraph means that the writer ______.
A. was too busy to keep the cat as a petB. was used to staying alone in the flat
C. needed something to fill my empty flatD. needed something to look after to kill time
【4】The cat rescued the writer by ______.
A. telling her what real life wasB. helping her tidy the flat every day
C. helping her finish the tasks on timeD. making her feel better in her hard times
【5】According to the passage, which of the following statements is True?
A. The cat didn't like staying in the writer's flat.
B. The writer and the cat were both homeless.
C. Willis was also the name of the writer’s father’s friend.
D. The cat was left by his owner because of an accident.
【6】What's the best title for the passage?
A. A lovely catB. My father and a cat
C. What I got from a catD. How to take care of a cat
【答案】
【1】B
【2】A
【3】D
【4】D
【5】C
【6】C
【解析】
本篇文章难度适中,主要讲述我的父亲去世了,我感到很孤独,后来我救了一只猫,我忘记了痛苦,开始重新面对生活。
【1】细节理解题。根据After he passed away, I stayed alone in his flat. There were so many things to deal with. I was lonely and I hated the silence of the flat“他去世后,我独自待在他的公寓,有许多事情要处理,我很孤独,并且我憎恨公寓的安静”可知,当父亲去世后,作者感到很孤独,故选B。
【2】细节理解题。根据I opened the door to find a little cat on the steps. He was thin and poor. He looked the way I felt. I brought him inside and gave him a can of fish“我打开门发现一只小猫在台阶上,他很瘦并且很可怜,他和我的感觉一样”可知,我对这只猫感到同情。故选A。
【3】句意猜测题。根据Having something else to take care of seemed like the very last thing I needed“有一些其他的东西需要照顾看起来似乎是我需要的最后一个东西”以及全文可知,父亲去世了,来了一只小猫,我可以通过照顾这只小猫来打发时间。故选D。
【4】推理判断题。根据From then on, things grew easier. With Willis in my lap, time seemed to pass much faster“从那时起,事情变得简单了,威利斯坐在我的腿上,时间似乎过得更快了”可知,这只猫拯救了它是通过在她困难的时刻让她变得更好。故选D。
【5】细节理解题。根据But as soon as I opened the flat door, he ran to me and jumped into my arms. It was clear from that moment that he didn't want to go anywhere“但是我一打开公寓的门,他就跑向我并且跳到我的胳膊上,那一刻很明显,他不想去任何地方”可知,威利斯喜欢待在作者的公寓里,排除A;根据After he passed away, I stayed alone in his flat“在我父亲去世后,我独自待在他的公寓里”可知,我不是无家可归,排除B;根据learned that the cat had been left by his owner. His owner had moved out, so the little cat was there all alone“了解这只猫被它的主人丢下了,它的主人搬走了,所以这只小猫独自待在那里”可知,主人因为搬家将猫丢下,排除D;根据I started calling him Willis in order to remember my father's best friend“我开始喊他威利斯为了记住我父亲最好的朋友”可知,威利斯是我的父亲的朋友,故选C。
【6】主旨大意题。根据But I know that we rescued each other. I may have given him a home but he gave me something greater“但是我知道我们相互拯救,我可能给了她一个家,但是他给了我一些更好的东西”以及全文可知,因为这只猫,在我的父亲去世后,我的生活得到了改观,故选C。
做细节理解题时要先划关键词,再根据关键词定位到文中的某一段即可做出题目。
例如第1题。根据关键词felt以及her father passed away可知,定位至After he passed away, I stayed alone in his flat. There were so many things to deal with. I was lonely and I hated the silence of the flat“他去世后,我独自待在他的公寓,有许多事情要处理,我很孤独,并且我憎恨公寓的安静”可知,当父亲去世后,作者感到很孤独,故选B。