题目内容
【题目】
![]()
One day the staff members of a zoo called a meeting to discuss the problem — how to deal with the kangaroos that jumped out of the cage. They came to the conclusion(结论) that the cage was placed too low and decided to raise it from one to two meters high. But the next day the kangaroos were still found outside and they again raised the cage to three meters.
Quite unexpectedly the next morning they saw the kangaroos still free to go around. They were alarmed and decided to go to all the length by raising the cage to the height of ten meters.
Later a giraffe, while chatting with some kangaroos, asked them, “Do you think they will go on raising your cage?”
“Hard to say,” said a kangaroo, “if they continue forgetting to lock the cage door.”
【1】The staff members keep on raising the cage because_________.
A.kangaroos like to jump highB.they don’t want to lock the cage door
C.kangaroos grow taller and tallerD.they find kangaroos outside the cage every morning
【2】The underlined word “alarmed” in Paragraph 2 means _________ in Chinese.
A.放松的B.警觉的C.害怕的D.镇定的
【3】What do you think of the staff members of the zoo?
A.Careless.B.Hard-working.C.Foolish.D.Understanding.
【答案】
【1】D
【2】B
【3】A
【解析】
本文是一篇故事类的记叙文。讲述了动物园里的袋鼠总是跑出笼子,工作人员不断提高笼子高度,但未发现真正的原因是工作人员总是忘记锁笼子的门。
【1】细节理解题。根据文章第一段第一句话One day the staff members of a zoo called a meeting to discuss the problem— how to deal with the kangaroos that jumped out of the cage可知工作人员将笼子不断提高的原因是袋鼠总是跑到笼子外面,故选D。
【2】词义猜测题。根据文章第二段第二句Quite unexpectedly the next morning they saw the kangaroos still free to go around可知,是由于提高笼子两次之后袋鼠仍然可以跑到笼子外面,这让他们产生了警觉性,所以再次决定将笼子提高,故选B。
【3】细节理解题。根据文章最后一段“Hard to say,” said a kangaroo, “if they continue forgetting to lock the cage door.”可知尽管笼子一直提高但是袋鼠依旧可以跑出的真正原因是工作人员忘记锁笼子了,可以得知工作人员是粗心的,故选A。
在做词义推测时,需要注意生词不是孤立存在的,其词义与句中其他词的词义或具体的语境有着密切的联系。因此在阅读过程中,许多生词的词义可以充分利用上下文中相关的词汇和短语并结合具体的语境来推测。例如第2题,根据上文,工作人员两次提高笼子但是袋鼠依旧跑出笼子,因此再次提高笼子的高度,可以合理推断出alarmed是“警觉的”。