题目内容
【题目】![]()
Are you the only child in your family? Have you heard of “the two-child policy (政策)”? Everyone knows the one-child policy. It was a population control method in our country. Chinese government wanted to control the increasing population at that time. Many Chinese couples understood that and followed this policy for nearly 40 years.
However, as time goes by, some problems appear in our society. At present, these problems are mainly about:
●The number of workers changed from about 960 million in 2010 to 940 million in 2012. The number changed to 930 million in 2014 and will possibly fall by 29 million by 2020.
●China is now getting into an aging society. There will be more old people in the following years. But the society will be short of doctors and nurses to take care of them.
●The population of China will become smaller and smaller if one-child policy goes on. It's the main reason that leads to the two problems above.
That’s why Chinese government began the two-child policy on January 1st, 2016. It allows each family to have two children. The government hopes it can help solve those social problems gradually (逐渐地). This policy will help offer enough workers in the future. It is reported that there will be around 2.5 million newly-born babies each year.
【1】From the passage, we know the one-child policy __________.
A.was a population control method in ChinaB.helped increase the population of China
C.was not followed by Chinese couplesD.caused many problems 40 years ago
【2】The number of workers was __________ in 2012.
A.960 millionB.940 millionC.930 millionD.29 million
【3】Which of the following is NOT the main problem at present?
A.The number of workers is getting smaller.
B.China is now getting into an aging society.
C.The population of China will become smaller.
D.Doctors and nurses wouldn’t like to take care of old people.
【4】Chinese government began __________ on January 1st, 2016.
A.the one-child policyB.the two-child policy
C.to think about the problemsD.to set up more hospitals
【5】You will probably read this passage in “__________” in a magazine.
A.Traveling and TransportB.Food and HealthC.Society and History D.Science and Art
【答案】
【1】A
【2】B
【3】D
【4】B
【5】C
【解析】
过去,由于人口增长过快,中国实行计划生育政策以控制人口数目。但是现在,中国面临工人数目减少以及人口老龄化等严峻问题,因此,中国政府开始推行二胎政策。
【1】
细节理解题。根据第一段中“It was a population control method in our country.”可知,一胎政策是中国控制人口的方法。故选A。
【2】
细节理解题。根据第三段中“The number of workers changed from about 960 million in 2010 to 940 million in 2012.”可知,在2012年,工人数量为940 million。故选B。
【3】
细节理解题。The number of workers is getting smaller.工人的数量正在减少。根据第三段中“The number of workers changed from about 960 million in 2010 to 940 million in 2012. The number changed to 930 million in 2014 and will possibly fall by 29 million by 2020.”可知,从2010年到2014年,工人数量在减少,到了2020年还会继续减少,所以A项正确。China is now getting into an aging society.中国正在进入老龄化社会。根据第四段中“China is now getting into an aging society.”可知,中国正在进入老龄化社会,所以B项正确。The population of China will become smaller.中国的人口会越来越少。根据第五段中“The population of China will become smaller and smaller…”可知,中国人口将越来越少,所以C项正确。Doctors and nurses wouldn’t like to take care of old people.医生和护士不喜欢照顾老人。根据第四段中“But the society will be short of doctors and nurses to take care of them.”可知,社会将缺少医生和护士来照顾老人,而不是不喜欢照顾老人,所以D项错误。故选D。
【4】
细节理解题。根据第六段中“That’s why Chinese government began the two-child policy on January 1st, 2016.”可知,中国政府在2016年1月1日开始实施二胎政策。故选B。
【5】
推理判断题。文章内容主要在讲述中国的“二胎政策”以及政府开放二胎所要解决的问题,这属于社会领域的问题,所以最有可能在杂志上“社会与历史”部分读到这篇文章。故选C。
【题目】
This book is a collection of dream trips, which brought you one of the best-selling “36 Hours” travel guides of TASCHEN. |
The Best Seller——Explorer
![]()
The New York Times Explorer series
Hardcover, cloth bound, amazing photos, with fine bookmarks, 8.2*11.4 inches
【1】The material above is mainly about ________.
A.The New York Times
B.the “36 Hour” guide
C.an introduction to Explorer
【2】What can we learn about the book from the material?
A.It only costs $ 29. 99.
B.It is well designed and made.
C.It is about “beaches”, “Islands” and “Countryside”.