题目内容
【题目】阅读短文,根据短文内容,在短文后的空格里填入最恰当的单词(每空限填一词)。
Lots of kids like to play computer and mobile games these days. Is this good or bad for us? How do we deal with this issue?
In my opinion, playing games responsibly (负责任地) can help us relax. As the old saying goes, “All work and no play makes Jack a dull boy.” For example, when I finish five days of studying, I feel tired. That’s when I like to play a game called King of Glory with my classmates.
We all have lots of fun playing and talking about it. When we win, we feel happy. And when we lose, we still want to play more. I think that’s why so many students in our school like to play this game. It can not only help us relax, but also strengthen our friendship.
In addition, playing games can exercise our brains and help us think more quickly. When we start to play a new game, we’re not very good at it. But we can get better through practice. This process exercises our brains and makes them more active. However, you should make sure that you have finished all of your homework before you play games.
Still, some students seem like they are addicted (上瘾的) to games. They can’t control themselves and will play games for five hours a day. That is not good. It’s bad for not only their eyes, but also their health. They will feel tired in class the next day, which will affect (影响) their studies. That’s not very responsible.
Therefore, I can only say that we should try to be self-disciplined (自律的) and responsible when working out how much time we should spend playing video games.
Title: Are computer games good or bad | ||
【1】 | ● Helping us 【2】 | We may feel tired after five days hard work at school, we can have a great time playing and talking about games. |
● Exercising our brains | We can practice more when starting to play a new game which we aren’t good at. This process can make our brains more 【3】. | |
Disadvantages | ● Doing harm to our health | A few students, who seem to be 【4】 about games, can’t control themselves and will spend five hours a day playing games. |
● Affecting our 【5】 | As a result, the students will feel sleepy in class the next day after playing games for a long time. | |
Conclusion | We should try to be self-disciplined and responsible when working out how long we should spend playing video games. | |
【答案】
【1】Advantages
【2】relax
【3】active
【4】crazy
【5】studies
【解析】
本文讲述了电脑游戏的利与弊,玩电脑游戏可以帮助我们放松,使我们开心,锻炼大脑;另一方面,上瘾的话,会影响健康。所以我们应该自律和负责任的玩游戏。
【1】细节理解题。根据Disadvantages可知,第1空为优势,故填Advantages。
【2】细节理解题。根据In my opinion, playing games responsibly (负责任地) can help us relax.可知,帮助我们放松,故填relax。
【3】细节理解题。根据This process exercises our brains and makes them more active.可知,使我们大脑更加活跃,故填active。
【4】细节理解题。根据Still, some students seem like they are addicted (上瘾的) to games.可知,是对游戏上瘾的,空格处搭配about,对…疯狂的be crazy about,故填crazy。
【5】细节理解题。根据They will feel tired in class the next day, which will affect (影响) their studies.可知,是影响学习,故填studies。
本题根据文章内容填写表格,主要考查细节理解能力和信息归纳能力。细节理解题可以直接带着句子在文章中,找到相应的内容,进行比对,看看是填同一个词还是同义词。例如第4小题,是同义词改写,两个句子之间的搭配不一样,这是需要注意的。信息归纳,则需要看表格及内容,进行总结归纳,例如第1小题,是根据表格下半部分劣势,可知,填优势。
【题目】情景交际
A | B |
【1】Can I help you? | A. Sorry to hear that |
【2】He didn’t pass the math test yesterday. | B. By taking notes in class. |
【3】We are having a picnic tomorrow | C. About 80 Yuan a night |
【4】What's the price of a hotel room? | D. Yes, please . I want to buy a dress. |
【5】How do you learn English well? | E. Have a good time. |