题目内容

【题目】阅读下面短文,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项,每个选项只能用一次。

Money VS Family

Rama’s family is very big. He has three kids, two sons and a daughter.

He works for more than 16 hours a day. The kids cannot see him as he leaves home early in the morning before they wake up, and he reaches home around midnight when kids have slept every day. 1

Though Rama’s family is one of the richest families in the city, he still works so hard. One day, Rama’s family went to their beach house to spend their vacation. His daughter asked, “2

Rama replied, “ Yes, my dear, tomorrow for sure,3I’m tired of work and need refreshment!”

The whole family became very happy.

Unfortunately, the next day, none in Rama’s family were alive as they were washed out in the tsunami(海啸)!

4 When he tried to reach his beach house, he saw sea and water everywhere and screamed for his family. He could not even find the dead bodies of his family.

5He remembered his wife’s words, “Why are you running for money? We can be happy with what we have now.”

A. Dad, will you please spend one day at home and stay with us here?

B. Rama was too busy even to hear the news about the tsunami.

C. The whole family eagerly wait to spend quality time with him and the kids miss him so much.

D. He can never have them again, cannot even see them and even by paying millions he cannot get them back to life!

E.I will join you for the lunch and be with you all for next few days.

A. Dad, will you please spend one day at home and stay with us here?

B. Rama was too busy even to hear the news about the tsunami.

C. The whole family eagerly wait to spend quality time with him and the kids miss him so much.

D. He can never have them again, cannot even see them and even by paying millions he cannot get them back to life!

E.I will join you for the lunch and be with you all for next few days.

【答案】

1C

2A

3E

4B

5D

【解析】

短文大意:本文以Rama和他一家人的不幸遭遇,说明了金钱与家庭的关系,启示人们金钱再多也买不来整个家庭的安康。

1根据上文and he reaches home around midnight when kids have slept every day.,可知全家人都不容易见到他。备选句子The whole family eagerly wait to spend quality time with him and the kids miss him so much.符合句意,故选C。

2根据下文Rama replied, “ Yes, my dear, tomorrow for sure, I will join you for the lunch and be with you all for next few days.,可知孩子们想让他在家呆一天。备选句子Dad, will you please spend one day at home and stay with us here?符合句意,故选A。

3根据下文.I’m tired of work and need refreshment!,结合前面孩子们想让他在家呆一天可知I will join you for the lunch and be with you all for next few days.符合句意,故选E。

4根据Unfortunately, the next day, none in Rama’s family were alive as they were washed out in the tsunami!,可知发生了海啸。备选句子Rama was too busy even to hear the news about the tsunami.符合句意,故选B。

5根据上文He could not even find the dead bodies of his family. 他没有找不到家人的尸体,可知He can never have them again, cannot even see them and even by paying millions he cannot get them back to life!符合句意,故选D。

完成短文,要求根据上下文选择合适的句子填空,使句意通顺、前后连贯。重在考查学生对所学语言的综合运用能力和对文段的理解判断能力。本题难度不大,只要把握好上下句的意思和关系,正确作答是不成问题的。

练习册系列答案
相关题目

【题目】17-year-old Tibetan(西藏的) boy climbs 40 meters up a tall tree only to get some honey as an ingredient for a traditional local drink. The money he makes from selling the honey will be used to pay for his younger brother’s tuition fee(学费).

This is only a scene from the first episode() of CCTV’s new documentary, A Bite of China 2(舌尖上的中国2), which appeared on April 18, 2014. But they are enough reasons for viewers to spend an hour every Friday until June 6 enjoying in front of their television sets. Viewers(观众) have had to wait a long time since A Bite of China 1 came out in 2012.

Back then, the seven-episode documentary was considered the best one ever produced by CCTV, with its good effects and rich food culture. A famous foreigner praised it, saying “it’s the best TV show I’ve ever seen about food. I’m sure it’s the best one ever made. ”

The new season includes eight episodes, covering 300 types of food. According to CCTV, every minute of the show was edited(编辑) out of 150 minutes of footage(影像镜头). Finding their subjects was often the hardest part of the film team’s job. It took them six months to film a beekeeping couple(一对养蜂), which included a journey of more than 2,000 kilometers.

Food is a personal thing, in that no dish suits all tastes. However, the program has still managed to move all sorts of viewers. “Compared with A Bite of China 1, the new season has a more human touch, which makes viewers cover some tears while their mouths are watering,” said Sina(新浪) Entertainment.

As always, the people are the most interesting part. A Bite of China 2 shows a greater dream—through homemade food, it tells the joys andsorrowsof common Chinese in changing times, according to director Chen Xiaoqing of the documentary series(系列).

“I was moved by the people in each simple story,” said Li Weifang, 17, of Beijing No 3 High School. “Their work helps enrich(丰富) China’s food culture. ”

In fact, that is exactly what the new season hopes to deliver(传送). Through the program, “the listeners will see the characteristics of the Chinese people: save and tenacity(坚韧),” Chen told Xinhua Internet.

根据短文内容,选择最佳选项,并将其标号在答题卡上涂黑。(每小题2分,共10分)

1When did A Bite of China 2 appear on CCTV?

A. From 2012.

B. From April 18, 2014.

C. Until June 8, 2014.

D. Every Friday through the coming year.

2How is A Bite of China 2 different from its first season?

A. It took a longer time to film it.

B. It introduces more food types.

C. It has more human stories about food.

D. It attracts more viewers around the world.

3What was the most difficult part of filming the documentary?

A. Finding the right subjects.

B. Creating the good effects.

C. Filming in hard environments.

D. Editing so much footage.

4What does the underlined word “sorrows” mean in Chinese?

A. 故事 B. 恼怒 C. 快乐 D. 悲伤

5Which of the following is NOT TRUE?

A. A Bite of China tells China’s food culture.

B. A Bite of China tells the joys and sorrows of Chinese in changing times.

C. The new season includes seven episodes, covering 300 types of food.

D. Sometimes we could watch A Bite of China for an hour on Friday on CCTV.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网