题目内容
【题目】 This winter holiday was a different one for Chinese people. No Spring Festival gatherings, no family reunion meals, no hanging out with friends. Instead, we had masks on our faces, traffic controls, closed shops, delayed (延迟) school or work days, temperature checks in public places. During this time, most people have shown their understanding, taking medical advice and following the new rules. Everyone is making efforts, small or big, to help fight the epidemic (疫情).Here are the stories of three teenagers and their families during the epidemic.
Li Mingyu, 15, Lanzhou
* . His father is a doctor of traditional Chinese medicine. The hospital he works in has received several corona-virus pneumonia patients. Although Li’s father doesn’t have to treat the patients, there are still risks of infection (感染). To help cheer up his coworkers, Li’s father made a few packages containing traditional Chinese medicine and handed them out.
Zhao Junyan, 15, Shanghai
Zhao is a Grade 8 student from Shanghai. On Feb 3, he transported 15,000 masks from Indonesia back to China. During the winter holiday, Zhao went to visit his uncle in Jakarta. When he saw the news about the outbreak and the shortage of masks in China, he and his uncle bought as many masks as they could.“When a country is in trouble, everyone is responsible (有责任的) to help,”Zhao said to the media. “What I have done is what an ordinary Chinese person can possibly do.”
Tong Zexi, 15, Harbin
Tong hasn’t left his house for more than 20 days. Sometimes he really wanted to run outside and breathe freely without a mask. “But I need to protect myself and cause no trouble. In this key time, if one gets sick, many others could be affected,” he said. With this in mind, he has stayed at home and worked on his homework. He also tries to do some exercise indoors, believing that staying fit will help prevent the disease.
【1】How does the writer support the idea that this winter holiday is different?
A.By sharing three stories.B.By comparing different families.
C.By giving examples of teenagers.D.By listing different activities.
【2】Which sentence is suitable for___*___?
A.Here is a story by Li’s father.
B.Li’s father should be a good person.
C.Li worries about his father a lot these days.
D.Li thinks his father made great contributions to the society.
【3】What can we learn from the passage?
A.Tong Zexi has to stay at home to work on his homework to avoid causing trouble.
B.People used to get together for family unions and hang out with masks in Spring Festivals.
C.Indonesia is good at producing masks so Zhao Junyan bought many masks there.
D.Zhao Junyan thinks everyone should do something for their country in trouble.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】D
【解析】
本文主要向我们介绍了三个青少年和他们的家人在疫情期间的故事。
【1】推理判断题。A:通过分享三个故事。B:通过比较不同的家庭。C:以青少年为例。D:列出不同的活动。根据第一段中“This winter holiday was a different one for Chinese people. No Spring Festival gatherings, no family reunion meals, no hanging out with friends. Instead, we had masks on our faces, traffic controls, closed shops, delayed (延迟) school or work days, temperature checks in public places.”可知,第一段中以列出不同的活动来说明这个寒假是与众不同的。故选D。
【2】推理判断题。A:这是李的父亲的故事。B:李的父亲应该是一个好人。C:这些天李很担心他的父亲。D:李认为他的父亲对社会做出了巨大的贡献。分析上下文可知,此处在介绍主人公Li Mingyu及家人的故事,所以应以主人公Li开启本段内容。故选C。
【3】推理判断题。A:佟则西不得不留在家里做作业,以免惹麻烦。根据“With this in mind, he has stayed at home and worked on his homework. He also tries to do some exercise indoors”可知,佟则西留在家里做作业以及做些室内锻炼,该项表述不确切;B:人们过去常常聚在一起举行家庭聚会,在春节戴上口罩。根据“Instead, we had masks on our faces”可知,我们是今年过年戴上了口罩,过去春节期间没有戴,该项表述错误;C:印尼是生产口罩的好地方,所以赵君焱在那里买了很多口罩。根据“When he saw the news about the outbreak and the shortage of masks in China, he and his uncle bought as many masks as they could.”可知,当赵君焱看到疫情爆发和中国口罩短缺的新闻时,他和他的叔叔买了尽可能多的口罩,而不是因为印尼是生产口罩的好地方,该项表述错误;D:赵君焱认为每个人都应该为陷入困境的国家做些事情。根据“When a country is in trouble, everyone is responsible (有责任的) to help”可知,赵君焱认为每个人都应该为陷入困境的国家做些事情,该项表述正确。故选D。