题目内容
【题目】阅读下面短文,根据短文内容,在每小题句子空白处填入适当词语,使其意思与短文内容一致 (每空词数不限)。
Reading is a very good hobby for all the students. You can know much about the world with the help of all kinds of books. I’m sure everyone has a favorite subject. For example, some are interested in animals, some in history, and some are interested in literature. Mine is science. I like it because it's fun and educational.
My favorite novel is Around the World in Eighty Days. It was written by Jules Verne, a French writer. Jules Verne was regarded as father of Modern Science Fiction because he devoted (奉献) himself to literature and wrote several well-known scientific romances.
The exciting story of Around the World in Eighty Days tells us about an English gentleman whose name is Mr. Phileas Fogg, he travels around the world in eighty days. From the story, we can see the writer’s love for the sea, traveling and adventure (冒险). In fact, they played an important role in his life. Thanks to the writer’s imagination, language skills and scientific and geographical knowledge, we can feel as if we were there when we read the story.
【1】Science is fun and educational, __________________I like it.
【2】I can know much about the world __________________.
【3】__________________played an important role in Mr. Phileas’ life.
【4】It’s a very good hobby for all the students __________________ .
【5】Jules Verne, a French writer wrote__________________named Around the World in Eighty Days.
【答案】
【1】so
【2】with the help of all kinds of books
【3】Traveling and adventure
【4】to read
【5】the novel
【解析】
本文介绍了作者喜欢阅读科学方面的书,作者最喜欢的小说是《八十天环游地球》。这部小说的作者想象力丰富,语言技巧很强,知识丰富,读书时候有一种我们置身其中的感觉。
【1】
根据第一段最后一句“I like it because it’s fun and educational.”可知,我喜欢它因为它富有乐趣且有教育意义。本题前后因果顺序变换,因为它富有乐趣并有教育意义,所以我喜欢它。故答案为so。
【2】
根据第一段第二句“You can know much about the world with the help of all kinds of books.”可知,在各种书籍的帮助下,你会了解更多的世界的知识。故答案为with the help of all kinds of books。
【3】
根据最后一段第二三句“From the story, we can see the writer’s love for the sea, traveling and adventure. In fact, they played an important role in his life.”可知,通过故事,我们能看到作者对大海,旅游和冒险的喜爱。事实上,它们在作者一生中扮演重要角色。首字母大写,故答案为Traveling and adventure。
【4】
根据第一段第一句“Reading is a very good hobby for all the students.”可知,阅读对于所有学生来说是很好的爱好。变形成形式主语句:不定式做真正主语,故答案为to read。
【5】
根据第二段第一句“My favorite novel is Around the World in Eighty Days. It was written by Jules Verne, a French writer.”可知,我最喜欢的小说是《八十天环游地球》,一个法国作家Jules Verne的作品。故答案为the novel。
【题目】 Hairstyle is thought to be a personal style choice.
However, some Chinese students are required by their school to have unified (统—的) haircuts, with short hair for male students and shoulder-length hair for female students. Some students don't like such hairstyles and have broken the rules in school.
A complaint letter by a middle school student in Fuzhou, Fujian province as well as the response of the local education bureau (教育局) to the letter has caught public attention. The letter has sparked (引发) public discussion on whether schools should control how students wear their hair.
In the letter, which was published recently on Fuzhou's 12345 website, the student wrote, “I think the so-called 'good purposes' of the school are wrong and I highly question whether this kind requirement really helps students to develop good habits and show good appearances," the student said.
The school told students that it is easy for teenage male students to pay more attention to beautiful female students, so the school wants girls to have simple appearances and develop their talents, the letter said.
"I think these words are a complete lie. How can you expect someone to have a colourful future if he or she does not know how to look attractive? Why does the school need to make all the teenage boys pay no attention to girls? Doesn't the school need more sexual (性别的) education?
"Teenagers should be colourful and different. Isn't it boring when people look back on their teenage years and can only remember ugly haircuts and same uniforms? Why can't the school give students a choice to be themselves? "
The Fuzhou education bureau wrote back to the student and said it proves that the writer is a good student with his own thoughts, courage and truth-seeking spirit. The schools ask students to have unified haircuts and wear uniforms because it is easy for teenagers to pay much attention to their appearances and little attention to their studies, the bureau said. Collectivism (集体主义) is very important for the country's development. Although the city has required students to have unified haircuts, schools can set different hairstyle standards that allow students to show their personal styles.
Debate (讨论) on hairstyle | |
Student | The purposes of the school are 【1】 of the students’ wills. It's 【2】 for students to follow school’s requirement to develop good habits and show good appearances. Students’ personal styles are paid little attention to, 【3】 is the sexual education. |
Local education bureau | The local education bureau wrote back and 【4】 the student's good characters. It's necessary to develop collectivism by having unified haircuts and wearing uniforms. Besides, school rules can be 【5】 by setting different standards to meet students' reasonable needs. |