题目内容

【题目】 Only a few days ago, the first-ever China Huafu Day was held to encourage young Chinese people to wear and take pride in hanfu, the traditional clothing of the Han ethnic group (汉民族). The organizers said, “Traditional culture is the lifeblood of China. We hope young Chinese people can wear our traditional clothing during festivals to show China’s unusual culture to the world. This will also make them understand the culture better and feel proud of being a Chinese.” The event invited people to post their pictures in traditional clothes. By April 22nd, it had already got over 155 million page views, with thousands of people sharing their pictures.

Historically, hanfu has influenced many of the neighboring cultural clothing including the Japanese Kimono and Korean Hanbok. However, hanfu started to fade when Manchu people took control of China. Luckily, there has been a rise in popularity over recent years. According to Hanfu Information (HI), a hanfu promotion (宣) group, over 21,000 sets of hanfu were sold online earlier this year. Another online survey by HI in 2017 showed that over 88% of people believe that wearing hanfu is a good way to learn about Chinese culture. It’s true that the number of hanfu fans is growing.

The organizers say they will make China Huafu Day a yearly event and they have set the third day of the third month of the traditional Chinese calendar as the date of the event.

(2018.4.22 13:20 By Wu Tao)

1The first China Huafu Day took place in ___________.

A.FebruaryB.MarchC.AprilD.January

2What does the underlined sentence mean?

A.The event achieved little success.B.Few people had heard of the event.

C.Few people were interested in the event.D.The event was enjoyed by many people.

3Paragraph 3 mainly tells us __________.

A.the types of traditional clothing

B.the development of hanfu in China

C.wearing hanfu is a good way to learn about China

D.HI is a popular group among young people

4What can we infer from the passage?

A.Hanfu is very popular with foreigners.

B.The 4th China Huafu Day will take place in 2021.

C.The young like to wear hanfu during festivals.

D.Hanfu has a strong influence on people’s everyday life.

5In which column of a newspaper can we most probably find the passage?

A.EDUCATIONB.OPINION

C.LIFESTYLED.CULTURE

【答案】

1C

2D

3B

4B

5D

【解析】

这篇短文主要介绍了中国的华服日。

1细节理解。February二月; March三月; April四月; January一月。根据文中“Only a few days ago, the first-ever China Huafu Day was held to encourage young Chinese people to wear and take pride in hanfu 就在几天前,首次举办了中国华服日活动,鼓励中国年轻人穿汉服。及文章最后“(2018.4.22 13:20 By Wu Tao)”可知,这个节日在4月份举行。故选C

2词句猜测。根据“By April 22nd, it had already got over 155 million page views, with thousands of people sharing their pictures.”可知,到422日,它已经有超过1.55亿的页面浏览量,成千上万的人分享他们的照片。可知,这项活动受到许多人的喜爱。故选D

3段落大意。the types of traditional clothing传统服装的类型;the development of hanfu in China汉服在中国的发展;wearing hanfu is a good way to learn about China穿汉服是了解中国的好方法;HI is a popular group among young people嗨是年轻人中很受欢迎的一个团体。结合第三段内容及第第三段“It’s true that the number of hanfu fans is growing.”可知,本段主要讲述了中国汉服的发展。故选B

4推理判断。根据文中“The organizers say they will make China Huafu Day a yearly event 主办方表示,他们将把中国华服日定为一年一度的活动。首届中国华服日成为一个年度活动,首届中国华服日在2018年,每年举行一次,所以第四界中国华服日在2021年,故选C

5推理判断。EDUCATION教育;OPINION观点;LIFESTYLE生活方式; CULTURE文化。

题干“我们最有可能在报纸的哪个专栏找到这篇文章?” 通读整篇文章可知,文章主要介绍了中国华服日,推测文章出自报纸的文化板块。CULTURE意为“文化”。故选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】 “Kids can make a difference.” Craig Kielburger said. When Craig was 12, he_____ a group that has helped kids all over the world.

How did Craig get started? In the seventh grade he learned something that made him _______. A 6-year-old boy in Pakistan was sent to work in a factory. The boy could not go to school. He could not even play. He had no freedom (自由) at all.

Craig ______that with his own life. Laws in his country said that kids must go to school. _______ was free for all kids. But in some countries school was not free. Children from poor families went to work instead of to school.

Craig wanted to help those who didn’t have the same______ as he and his friends. As a result, Craig and some friends started Free The Children.

Craig and his friends decided that Free The Children should _____ money to build schools. Craig hoped that learning would help kids in poor areas live ______.

Today, Craig’s charity has more than one million members in 45 countries. It is ______going strong. The money they have raised has done many good things. It has helped build more than 500 schools around the world. It also pays for health care in poor communities.

Craig has had a lot of success. ______, he still remembers his unpleasant start in the seventh grade.

“We were _______ by other kids, who said you couldn’t change things,” he says. Still, Craig didn’t give up. Now he wants more kids to help. “Go to freethechildren.com. Bring it to your teachers,” he says. “As you gain more confidence, friends will join you. It just gets easier.”

1A.expectedB.startedC.inventedD.owned

2A.angryB.hopefulC.helplessD.excited

3A.matchedB.balancedC.comparedD.marked

4A.EducationB.SchoolC.WorkD.Reading

5A.programmeB.resourceC.advantageD.quality

6A.saveB.storeC.winD.raise

7A.betterB.worseC.closerD.surer

8A.stillB.almostC.recentlyD.simply

9A.IndeedB.HoweverC.FinallyD.Instead

10A.encouragedB.satisfied withC.laughed atD.praised

【题目】 Once upon a time, there was a hard-working farmer named Harry. But his hard work brought him nothing. One day, he saw a snake, and thought, "This is surely the goddess of the field, and I have not once paid her respect. That is ______ nothing grows in my field." Then, he got some milk to the snake. The next day he returned and found a gold coin in the bowl. And it continued ______. He brought the snake milk, and always found a coin there the next morning.

One day, Harry asked his son to take the milk to the snake. The son did so. When he came back the next day, he found a coin. "This place must ______ gold coins. I will kill the snake and take them all ______!"

Having ______ this, the son returned the next day with the milk and a stick. As he gave the milk to the snake, he ______ hit her on the head with the stick but the snake didn't die. Filled with ______, she bit the boy and he died.

When Harry found why his son had did, he said that the snake had done ______ wrong. The next day, he once again took milk to the snake and praised the snake with a friendly voice. The snake appeared and sad to him, "You come here from greed (贪心), letting even your sadness for your son ______.Your son, with little understanding, hit me. I bit him. How can I forget the stick's blow? How can you forget the ______ for your son? From now on friendship between you and me will no longer be possible." After saying this she gave him a coin and disappeared.

1A.whatB.howC.why

2A.day by dayB.month by monthC.year by year

3A.be poor inB.be filled withC.be known for

4A.at onceB.at allC.at times

5A.heardB.decidedC.found

6A.hardlyB.unbelievablyC.suddenly

7A.hungerB.angerC.courage

8A.nothingB.somethingC.anything

9A.pass byB.drop byC.put off

10A.supportB.pleasureC.pain

【题目】

Spiders, bats, black cats and more…. Let’s see what Halloween has in store!

Halloween Party

Sunday. Oct, 26 8:00 am-10:00 pm

Food & Drink 587 Rose Road

Please reply to Ted, Steve and Brown at 211-8389

Costumes and children are welcome!

A new app—Shai Shufang

Help sort your books in different classes.

Share book lists with your friends.

Let you know what books are popular right now.

You can add any new book into your shopping list.

Please click http://www.Shaishufang.com to download the app.

Lost Dog! Please Help!

Name: Cookie Age: 6 weeks old

Hair: Brown Eye color: Black

Boy/Girl: Girl Location: 259 Tongshi Road

Lost around 8 am on June 5, 2017

REWARD(报酬): $300

Please contact with any information: Julia: 987-8647 Lisa: 984-6364

Notice

There will be a meeting on Chinese Traditional Culture

by Professor Wang Dong from Beijing University.

In the fifth building Classroom 906.

On June 16, 2017, at 9:00 am.

The Chinese Language Department, Yanti University June 13.2017

根据短文内容,选择最佳选项,并在答题卡上将选定答案的字母标号涂黑。

1The Halloween party will be held _____.

A.on June 5 at 587 Tongshi Road

B.on October 26 in the fifth building

C.on October 26 at 587 Rose Road

D.on June 16 at 259 Tongshi Road

2If Jack downloads the ShaiShufang app, he can _____.

A.know the popular books immediately

B.see what Halloween has in store

C.contact some information with Julia

D.take part in the meeting about culture

3The dog Cookie _____.

A.was lost 6 weeks agoB.has brown eyes

C.has black hairD.is a girl

4The meeting held by Professor Wang Dong is on ______.

A.a new app-Shai ShufangB.Chinese Traditional Culture

C.foreign Language ResearchD.Chinese Traditional Language

5From the passage, we can know _____.

A.the Halloween Party will last for 16 hours

B.app users can only add popular books into his or her shopping list

C.the person who finds the lost dog will be rewarded $300

D.professor Wang Dong is from Yantai University

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网