题目内容

【题目】

"Why do I live? Why do I wish for anything, or do anything? Is there anything in my life that will not be destroyed by my death?" Like Leo Tolstoy, the famous Russian writer, many people ask these difficult questions. Tolstoy spent his whole life trying to answer these difficult questions.

As a young man, he thought people could achieve perfection if they tried hard enough. So he worked very hard to be the best in everything. He thought that he would find meaning and truth in success.

In 1850s. Tolstoy wrote his first stories. He wrote about his life in the army. He also told stories about his childhood. These works were published and Tolstoy became a well-known writer.

He earned the respect he always wanted. Many rich and smart men met and talked with Tolstoy. Some of them were writers like him. They talked a lot about faith ( 信仰) and the meaning of life. But soon Tolstoy recognized that these men were not perfect. Now he knew they could not answer his questions about faith.

So in the 1860s, Tolstoy tried a different way to find the meaning of life. He opened a school for the children of his serfs-the people who worked on his land. These workers were very poor. He wanted to help them because he thought they were more honest than the rich people he knew.

Tolstoy learned a lot from his workers. He understood how they worked hard to support their

families. He began to believe that marriage and family would give his life meaning. So in 1862, Leo Tolstoy married a young woman named Sonya Behrs.

The next 15 years were the best years of Tolstoy's life. It was during this time that he wrote his most famous books-War and Peace and Anna Karenina. Many experts say that War and Peace is one of the greatest books ever written. In these books, Tolstoy believed humans should live a simple life and take care of their families. Tolstoy thought this would satisfy him and bring him happiness.

Leo Tolstoy is still a very respected writer today. His faith and writings have influenced many

people all over the world.

1Which is the correct order of the following events?

Tolstoy served in the army.Tolstoy got married.

Tolstoy wrote War and Peace.Tolstoy opened a school.

Tolstoy became a well-known writer.

A. ①⑤③②④B. ⑤①③②④C. ①⑤④②③D. ⑤④①③②

2Why did Tolstoy want to be the best in everything when he was young?

A. To prepare for his books.B. To achieve perfection.

C. To make a lot of money.D. To show his wisdom.

3Tolstoy thought he would learn a lot from his workers because they were ____________.

A. poorB. honestC. friendlyD. patient

4According to the passage, which of the following is the most important to Tolstoy?

A. Family.B. Success.C. Wealth.D. Fame ( 名声) .

5What does the passage mainly talk about?

A. Leo Tolstoy: Living for writing.

B. Leo Tolstoy: Influencing the world.

C. Leo Tolstoy: Being the best in everything.

D. Leo Tolstoy: Searching for the meaning of life.

【答案】

1C

2B

3B

4A

5D

【解析】

本文介绍了著名的作家利奥托尔斯泰。他认为人只要足够努力,就能达到完美。1850年,托尔斯泰成了一位著名的作家。他赢得了他一直想要的尊重。许多富有和聪明的人会见了托尔斯泰,并与他们谈论了很多关于信仰和生命的意义。但托尔斯泰很快就意识到这些人并不完美。在19世纪60年代,托尔斯泰尝试了另一种方法来寻找生命的意义。他为农奴的孩子们开办了一所学校。从这些工人身上,他开始相信婚姻和家庭会赋予他的生命意义。在婚后的15年里他写了最著名的书《战争与和平》和《安娜卡列尼娜》。在这些书中,托尔斯泰相信人类应该过简单的生活,照顾他们的家庭。托尔斯泰认为这会使他满意并给他带来幸福。利奥托尔斯泰今天仍然是一位受人尊敬的作家。他的信仰和著作影响了全世界的许多人。

1细节理解题。根据He wrote about his life in the army. 他写了他在军队的生活。可知,托尔斯泰在军队服役。应该选择①;由句子These works were published and Tolstoy became a well-known writer. 托尔斯泰成为一位著名的作家。应该选择⑤;根据He opened a school for the children of his serfs-the people who worked on his land. 他为农奴的孩子们——在他的土地上工作的人们——开办了一所学校。可知,托尔斯泰开办了一所学校。应该选择④;由句子So in 1862, Leo Tolstoy married a young woman named Sonya Behrs. 可知,在1862年,利奥·托尔斯泰与一个名叫索尼娅·贝尔斯的年轻女子结婚了。应该选择②;根据It was during this time that he wrote his most famous books-War and Peace and Anna Karenina. 正是在这段时间里,他写了他最著名的书《战争与和平》和《安娜卡列尼娜》。可知,托尔斯泰写了《战争与和平》。应该选择③。所以正确顺序是:①⑤④②③。故选C

2细节理解题。根据As a young man, he thought people could achieve perfection if they tried hard enough. So he worked very hard to be the best in everything. 作为一个年轻人,他认为只要人们足够努力,就能达到完美。所以他努力工作,想在每件事上都做到最好。也就是说:他努力工作,是为了达到完美。故选B

3细节理解题。A. poor贫穷的;B. honest诚实的;C. friendly友爱的;D. patient有耐心的。根据He wanted to help them because he thought they were more honest than the rich people he knew. 他想帮助他们,因为他认为他们比他认识的富人更诚实。故选B

4细节理解题。根据He began to believe that marriage and family would give his life meaning. 他开始相信婚姻和家庭会赋予他的生命意义。和句子In these books, Tolstoy believed humans should live a simple life and take care of their families. 在这些书中,托尔斯泰相信人类应该过简单的生活,照顾他们的家庭。托尔斯泰认为这会使他满意并给他带来幸福。可知,托尔斯泰认为家庭最重要。故选A

5主旨大意题。根据短文的句子They talked a lot about faith ( 信仰) and the meaning of life. 他们谈论了很多关于信仰和生命的意义。和句子Tolstoy learned a lot from his workers. He understood how they worked hard to support their families. He began to believe that marriage and family would give his life meaning. 托尔斯泰从他的工人那里学到了很多东西。他了解他们如何努力支持家庭。他开始相信婚姻和家庭会赋予他的生命意义。可知,这篇短文主要谈论了:寻找生命的意义。故选D

用细节定位法来做细节理解题。

细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。

事实和细节题的命题特点是:把某词语、某个句子或某具体事实用不同于原文的另一方式或句型表达,即同义改写。解答这类题的窍门是:A)注意掌握英语的多种表达法;B)正确分析词语在句中的作用;C)熟练运用英语的句型转换;D)读懂题干所提出的问题,并准确地找到文中涉及该问题的句子。

做细节题具体方法与步骤如下:

略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。

按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for examplefirstsecond…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。

将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。

练习册系列答案
相关题目

【题目】

Many objects in the universe are invisible,but they send radio waves. The radio telescope thus appeared, and it is considered one of the greatest inventions in the twentieth century. Reber built the world's first radio telescope in 1937. Ryle and Hewish developed radio telescope systems for the location of weak radio sources, and they shared the Nobel Prize for Physics in 1974.

A radio telescope is usually made up of:

One or more antennas to collect the radio waves. Most antennas are made in the shape of a dish to collect and reflect, the radio waves to the sub-reflector, in the same way as a curved mirror focuses visible light to one point.

A receiver and amplifier to receive the radio waves from the sub-reflector, and make these weak radio waves strong enough to be recorded and turned into electronic signals. To make an amplifier sensitive enough, it is usually cooled to, very low temperatures (e. g. as low as -270.

A recorder to keep a record of the electronic signals. Most :radio telescopes today keep the signals to the computer's memory disk for astronomers to analyze later.

Radio wavelengths are much longer than those of visible light, and the radio waves from deep space are always weak. To catch Radio wavelengths are much longer than those of visible light,and the radio waves from deep space are always weak. To catch these waves, radio telescopes usually have huge antennas. The sizes of most antennas in use today are around 50 to 300 metres in diameter. The antenna of FAST in Guizhou, China, the latest and largest radio telescope in the world, is 500 metres in diameter, as large as the size of 30 football fields.

To avoid interferences, and keep the telescopes sensitive, radio telescopes are built in places where there are no human radio waves or electronic signals. For example, FAST is 5 kilometres away from the closest village and 25 kilometres away from the nearest town.

Radio telescopes create pictures of the sky, not in visible light, but in radio waves. This is extremely useful, because there are objects that can't be seen, objects that we wouldn't even know without radio telescopes.

1Radio telescopes help collect ____________ from the universe

A. lightB. objectsC. radio wavesD. visible signals

2Most antennas of radio telescopes are made in the shape of a dish to ____________.

A. make the antennas strong enough

B. increase the number of radio waves

C. turn radio waves into electronic signals

D. focus radio waves on the sub-reflector

3The underlined word "interferences" in the passage refers to __________________.

A. the noises made by villagers and animals

B. the sounds from the radios and televisions

C. the people who go to Guizhou to watch FAST work

D. the radio waves and electronic signals from humans

4What have we done with the help of radio telescopes?

A. We have received pictures of deep space.

B. We have discovered unknown lives in the universe.

C. We have found some unknown objects in the universe.

D. We have turned the radio waves from space into light.

【题目】

Each year on Feb 21, UNESCO ( 联合国教科文组织) holds an International Mother Language Day (IMLD ). The event is to help people to pay attention to the disappearance of the world's languages; many of them are disappearing each year. UNESCO sees this as a terrible fact.

What happens when a language dies out? Something great is lost-not just sounds and marks but the way that people understand the world and communicate with each other. We keep different cultures and traditions through languages. Kill a language and all these are killed too.

Through IMLD, more and more people come to realize he terrible situation and try to stop it.

Google's 2018 Endangered (濒临灭绝的) Languages Project is a good example. Many speakers and protectors of endangered languages upload (上传) texts, audios and videos to the project website. They want to introduce the way that people communicate and express themselves around the world.

The Myaamia Project is the same kind of effort to revive the language spoken by the Miami tribes (部落) of the United States. Project members work to encourage people to study and communicate with this language , which died out in the 1960s.

These activities give life to those endangered languages. People who work to keep Languages

alive are not limited to the past. Many young people design apps and use social media to support their activities. They "spread the word " to save the world.

So, while the problem of disappearing languages remains a very serious one, there is hope. We all have a special feeling of our mother language. This is why we should remember the wise words of late president of South Africa, Nelson Mandela: "If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to a man in his own languagethat goes to his heart."

1UNESCO holds IMLD every year in order to help people to _______________.

A. learn and use endangered languages

B. show their talents in learning languages

C. practice reading skills of mother languages

D. realize the situation of endangered languages

2What did people do in Google's 2018 Endangered Languages Project?

A. Discuss how to make good use of Google.

B. Offer online courses on endangered languages.

C. Share materials about endangered languages online.

D. Translate endangered languages into mother languages.

3What does the underlined word "revive" mean in Paragraph ( 段落) 4?

A. 创造B. 学习C. 复活D. 清除

4What can we infer ( 推断) from Paragraph 5?

A. It is more difficult to protect endangered languages.

B. The disappearance of languages has already stopped.

C. Young people don't care about endangered languages.

D. Young people have creative ways to protect languages.

5The writer mentions Nelson Mandela's words in order to __________________.

A. tell the importance of one's mother language

B. show his contributions to language protection

C. tell the trouble in learning endangered languages

D. show the possibility of protecting mother languages

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网