题目内容
【题目】
"Why do I live? Why do I wish for anything, or do anything? Is there anything in my life that will not be destroyed by my death?" Like Leo Tolstoy, the famous Russian writer, many people ask these difficult questions. Tolstoy spent his whole life trying to answer these difficult questions.
As a young man, he thought people could achieve perfection if they tried hard enough. So he worked very hard to be the best in everything. He thought that he would find meaning and truth in success.
In 1850s. Tolstoy wrote his first stories. He wrote about his life in the army. He also told stories about his childhood. These works were published and Tolstoy became a well-known writer.
He earned the respect he always wanted. Many rich and smart men met and talked with Tolstoy. Some of them were writers like him. They talked a lot about faith ( 信仰) and the meaning of life. But soon Tolstoy recognized that these men were not perfect. Now he knew they could not answer his questions about faith.
So in the 1860s, Tolstoy tried a different way to find the meaning of life. He opened a school for the children of his serfs-the people who worked on his land. These workers were very poor. He wanted to help them because he thought they were more honest than the rich people he knew.
Tolstoy learned a lot from his workers. He understood how they worked hard to support their
families. He began to believe that marriage and family would give his life meaning. So in 1862, Leo Tolstoy married a young woman named Sonya Behrs.
The next 15 years were the best years of Tolstoy's life. It was during this time that he wrote his most famous books-War and Peace and Anna Karenina. Many experts say that War and Peace is one of the greatest books ever written. In these books, Tolstoy believed humans should live a simple life and take care of their families. Tolstoy thought this would satisfy him and bring him happiness.
Leo Tolstoy is still a very respected writer today. His faith and writings have influenced many
people all over the world.
【1】Which is the correct order of the following events?
① Tolstoy served in the army.②Tolstoy got married.
③ Tolstoy wrote War and Peace.④Tolstoy opened a school.
⑤ Tolstoy became a well-known writer.
A. ①⑤③②④B. ⑤①③②④C. ①⑤④②③D. ⑤④①③②
【2】Why did Tolstoy want to be the best in everything when he was young?
A. To prepare for his books.B. To achieve perfection.
C. To make a lot of money.D. To show his wisdom.
【3】Tolstoy thought he would learn a lot from his workers because they were ____________.
A. poorB. honestC. friendlyD. patient
【4】According to the passage, which of the following is the most important to Tolstoy?
A. Family.B. Success.C. Wealth.D. Fame ( 名声) .
【5】What does the passage mainly talk about?
A. Leo Tolstoy: Living for writing.
B. Leo Tolstoy: Influencing the world.
C. Leo Tolstoy: Being the best in everything.
D. Leo Tolstoy: Searching for the meaning of life.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】B
【4】A
【5】D
【解析】
本文介绍了著名的作家利奥托尔斯泰。他认为人只要足够努力,就能达到完美。1850年,托尔斯泰成了一位著名的作家。他赢得了他一直想要的尊重。许多富有和聪明的人会见了托尔斯泰,并与他们谈论了很多关于信仰和生命的意义。但托尔斯泰很快就意识到这些人并不完美。在19世纪60年代,托尔斯泰尝试了另一种方法来寻找生命的意义。他为农奴的孩子们开办了一所学校。从这些工人身上,他开始相信婚姻和家庭会赋予他的生命意义。在婚后的15年里他写了最著名的书《战争与和平》和《安娜卡列尼娜》。在这些书中,托尔斯泰相信人类应该过简单的生活,照顾他们的家庭。托尔斯泰认为这会使他满意并给他带来幸福。利奥托尔斯泰今天仍然是一位受人尊敬的作家。他的信仰和著作影响了全世界的许多人。
【1】细节理解题。根据He wrote about his life in the army. 他写了他在军队的生活。可知,托尔斯泰在军队服役。应该选择①;由句子These works were published and Tolstoy became a well-known writer. 托尔斯泰成为一位著名的作家。应该选择⑤;根据He opened a school for the children of his serfs-the people who worked on his land. 他为农奴的孩子们——在他的土地上工作的人们——开办了一所学校。可知,托尔斯泰开办了一所学校。应该选择④;由句子So in 1862, Leo Tolstoy married a young woman named Sonya Behrs. 可知,在1862年,利奥·托尔斯泰与一个名叫索尼娅·贝尔斯的年轻女子结婚了。应该选择②;根据It was during this time that he wrote his most famous books-War and Peace and Anna Karenina. 正是在这段时间里,他写了他最著名的书《战争与和平》和《安娜卡列尼娜》。可知,托尔斯泰写了《战争与和平》。应该选择③。所以正确顺序是:①⑤④②③。故选C。
【2】细节理解题。根据As a young man, he thought people could achieve perfection if they tried hard enough. So he worked very hard to be the best in everything. 作为一个年轻人,他认为只要人们足够努力,就能达到完美。所以他努力工作,想在每件事上都做到最好。也就是说:他努力工作,是为了达到完美。故选B。
【3】细节理解题。A. poor贫穷的;B. honest诚实的;C. friendly友爱的;D. patient有耐心的。根据He wanted to help them because he thought they were more honest than the rich people he knew. 他想帮助他们,因为他认为他们比他认识的富人更诚实。故选B。
【4】细节理解题。根据He began to believe that marriage and family would give his life meaning. 他开始相信婚姻和家庭会赋予他的生命意义。和句子In these books, Tolstoy believed humans should live a simple life and take care of their families. 在这些书中,托尔斯泰相信人类应该过简单的生活,照顾他们的家庭。托尔斯泰认为这会使他满意并给他带来幸福。可知,托尔斯泰认为家庭最重要。故选A。
【5】主旨大意题。根据短文的句子They talked a lot about faith ( 信仰) and the meaning of life. 他们谈论了很多关于信仰和生命的意义。和句子Tolstoy learned a lot from his workers. He understood how they worked hard to support their families. He began to believe that marriage and family would give his life meaning. 托尔斯泰从他的工人那里学到了很多东西。他了解他们如何努力支持家庭。他开始相信婚姻和家庭会赋予他的生命意义。可知,这篇短文主要谈论了:寻找生命的意义。故选D。
用细节定位法来做细节理解题。
细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。
事实和细节题的命题特点是:把某词语、某个句子或某具体事实用不同于原文的另一方式或句型表达,即同义改写。解答这类题的窍门是:A)注意掌握英语的多种表达法;B)正确分析词语在句中的作用;C)熟练运用英语的句型转换;D)读懂题干所提出的问题,并准确地找到文中涉及该问题的句子。
做细节题具体方法与步骤如下:
略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。
按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for example,first,second…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。
将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。