题目内容
【题目】
![]()
What kind of vehicle(交通工具)will you choose when traveling between provinces(省份)? Many may say trains. Now, the high -speed railways(高速铁路)have connected(连接)eastern(东部的)and western(西部的)China as well as(也)the south(南部)and the north(北部).
A new high-speed railway opened on September 10, 2016. It connects(连接)Zhengzhou in Henan province to Xuzhou in Jiangsu province. With this railway, China's high-speed railways are over 20, 000km long. It is the world's longest and makes up 60percent(百分比)of the world's total high一speed railway lines.
However, China wasn't an early starter in the high-speed railways. Japan started half a century(世纪)ago, while Germany(德国)did 20years ago. China only began to build its high-speed railways 14years ago.
Behind the fast development(发展)of China's high-speed railways, there is the country's growing need for transportation(交通).According to(根据)Xinhua, China's high-speed trains gave 961million(百万)trips to people last year.The number(数目, 数量)was three times as big as that in 2010.
"The high-speed railways are not only(不仅)the bridge to different places, but also(而且)connect people, information and goods(商品).It greatly improves the economy(经济)in different areas, people's lives and tourism(旅游业), ”said Huang Xin, an official(官员)from the China Railway Corp.
China’s building of high-speed railways is still going on. The National Development and Reform Commission said in July that China plans to have 38,000km of high-speed railways by 2025.
【1】What makes the high-speed railway from Zhengzhou to Xuzhou special?
A.It was the first high-speed railway in China.
B.It connects eastern and western China as well as the south and the north.
C.It makes Chinas high-speed railways over 20, 000km long.
D.It makes up 50 percent of the world's total high speed railway lines.
【2】In which order(顺序)were these countries starting to build high-speed rail- ways?(由早及晚)
A.China Germany JapanB.Japan Germany China
C.China Japan GermanyD.Germany Japan China
【3】How many trips did Chinas high-speed trains give to people in 2010?
A.About 320millionB.About 961million.
C.About 2883million.D.About 290million.
【4】What does Huang Xin mean(意思是)according to the second last paragraph (倒数第二段)?
A.China is a very poor country.
B.China should build more bridges.
C.The high-speed railways have improved peoples life a lot.
D.The high-speed railways in China are not long enough.
【5】What is the article(文章)mainly about?
A.How to build high-speed railways
B.The different vehicles of our travelling
C.High-speed railways in different countries
D.The development(发展)of Chinas high-speed railways.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】A
【4】C
【5】D
【解析】
这篇短文主要讲述了有关于中国高铁的事情,中国高铁开始于14年前,但是其发展速度惊人,长度已经达到了20000公里,极大地促进了中国的经济发展。
【1】细节理解。根据文中“With this railway, China's high-speed railways are over 20, 000km long.”可知,有了这条铁路,中国的高速铁路有两万多公里长。故选C。
【2】细节理解。根据文中“Japan started half a century(世纪)ago, while Germany(德国)did 20 years ago. China only began to build its high-speed railways 14 years ago.” 日本在半个世纪前就开始了,而德国在20年前开始了。中国14年前才开始修建高速铁路。可知,选项B“Japan Germany China”符合题意。故选B。
【3】数字计算。根据文中“According to(根据)Xinhua, China's high一speed trains gave 961million(百万)trips to people last year.The number(数目, 数量)was three times as big as that in 2010.”可知,据新华社报道,去年中国高铁给人们带来了9.61亿人次的出行量,是2010年的三倍。9.61\3=3.20。故选A。
【4】细节理解。根据文中“The high-speed railways are not only(不仅)the bridge to different places, but also(而且)connect people, information and goods(商品).It greatly improves the economy(经济)in different areas, people's lives and tourism(旅游业)” “高速铁路不仅是通往不同地方的桥梁,而且是连接人、信息和货物的桥梁,它极大地改善了不同地区的经济、人民生活和旅游。可知,高铁不仅是连接不同地方的桥梁,还是促进经济发展和人民生活的手段。故选C。
【5】主旨大意。通读整篇短文可知,这篇短文主要讲述了中国高铁的发展及其在中国发展所起到的作用。故选D。