题目内容
【题目】根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选择正确答案。
I got out of the train station with my father. A woman came to him and said that her 1 had been stolen. She asked if he could 2 her some money to go back home. My father gave her what she asked for and told her not to 3 paying it back. I was shocked. How could my father be so 4? It was clear that she was telling a lie, staying at the station all day long 5 money.
“She was lying!" I shouted. “ 6 did you give her the money?"
My father looked at me. He was a bit 7."And what would you like me to do?" he said. “Should I tell 8 that I am a college professor and I can see through her scam(诡计)?" I did not understand him at all, and then he told me something that I have 9 forgotten. "First, she would not do this 10 she did not need the money. Second, I made her day, because now she thinks that she is 11 than me. It is more important to her than the money, but I do not 12 this."
A week later, we were at the same 13, and the same woman came to my father with the same story. "Not this time," my father told her. “In your business, you 14 learn to recognize people. Try another story 15 me next week."
(1)A.money B.bicycle C.phone D.child
(2)A.borrow B.keep C.lend D.pay
(3)A.give up B.worry about C.hurry up D.turn off
(4)A.clever B.friendly C.strict D.silly
(5)A.asking for B.dealing with C.fighting for D.picking out
(6)A.What B.When C.Why D.How
(7)A.angry B.happy C.sad D.shy
(8)A.them B.her C.you D.me
(9)A.seldom B.often C.never D.usually
(10)A.unless B.until C.while D.if
(11)A.smarter B.younger C.taller D.better
(12)A.close B.mind C.enter D.hear
(13)A.stop B.hospital C.station D.school
(14)A.should B.can C.may D.would
(15)A.of B.in C.on D.at
【答案】(1)、A
(2)、C
(3)、B
(4)、D
(5)、A
(6)、C
(7)、A
(8)、B
(9)、C
(10)、D
(11)、A
(12)、B
(13)、C
(14)、A
(15)、C
【解析】本文是一篇记叙文。主要说的是文中的“我”和父亲在火车站遇到了一位以编造假故事进行骗钱的妇女。第一次父亲知道缘由却没有揭穿她,但第二次我们再次遇到这个妇女的时候,父亲忍无可忍,终于当面揭穿了她。
⑴ A根据后面提到的some money可知此处这个妇女是说她被偷的是钱,故答案选A正确。
⑵C句意:她问他(“我”父亲)是否能借给她一些钱作回家的路费。borrow是指说话人跟别人借东西;lend是指说话人往外借东西。此句站在“我”父亲的角度来想可知答案选C。
⑶B根据句意可知“我”的父亲给了那个妇女钱并劝她不要担心。give up“放弃”;worry about“担心;焦虑”;hurry up“快点”;turn off“关掉”。答案选B。
⑷D根据“It was clear that she was telling a lie…”可知“我”认为父亲愚钝了,故答案选D正确。
⑸ A【解析】考查词义辨析。根据句意可知ask for money意为“要钱”。deal with意为“处理”;fight for意为“为……而战斗”;pick out意为“挑选;取出”。
⑹C联系上一句可知“我”奇怪的是明知她是在撒谎为什么还给她钱,故答案选C正确。
⑺A根据“And what would you like me to do?”可知父亲是生气了。
⑻B句意:难道我应该告诉她我是大学教授并且看穿了她的诡计吗?可知B选项符合题意。
⑼C考查频度副词。根据后面的内容可判断出父亲对“我”说的话“我”从未忘记,故选C正确。
⑽D句意:首先,假如她不需要钱,她也不会这样做。可知答案选D正确。
⑾A句意:……,因为现在她认为她比我聪明。故答案选A正确。
⑿B“I don’t mind this”意为“对此我并不介意。”,父亲的意思是那个妇女撒的谎是可以原谅的,不介意的。
⒀C因为短文一开头提到所发生的事就是在火车站,故此处的the same station还是指这个车站。
⒁A考查情态动词。根据句意“你应该学会去识别人,下周试着在我身上换个故事。”可知此处选should正确。
⒂C考查介词用法。句意:你应该学会去识别人,下周试着在我身上换个故事。on sb.意为“在某人身上”。