题目内容
【题目】 On the first day of school our professor introduced himself and challenged us to get to know someone we didn't know. I stood up to look around when a gentle hand touched my shoulder. "Hi, girl! My name is Rose, and I'm 87 years old."
"Why are you in college at such a young age?" I asked jokingly.
"I always dreamed of having a college education and now I'm getting one!" she replied.
Rose became a college symbol this year and she easily made friends with other students.
At the end of the semester, we invited Rose to speak at our football party. I'll never forget what she taught us.
"We do not stop playing because we are old; we grow old because we stop playing. There are only two secrets of staying young, being happy and achieving success. You have to laugh and find humour every day. You've got to have a dream. When you lose your dreams, you die!" she said.
"There is a huge difference between growing older and growing up. If you are nineteen years old and lie in bed for one full year and don't do anything, you will turn 20 years older. If I am 87 years old, and stay in bed for a year, and never do anything, I will turn 88. Anybody can grow older. But every minute counts for young men," she added.
She ended her speech by singing The Song of Rose. She challenged each of us to study the lyrics and live them out in our daily lives.
At the year's end,Rose finished the college education she had begun all those years ago. One week after graduation Rose died peacefully in her sleep.
【1】Why did Rose go to college? Because she _____________.
A.wanted to live longerB.love to stay with the young
C.wanted to realize her dreamD.planned to enjoy her life there
【2】From the story we can see that Rose was _____________during her stay in college.
A.outgoing and popularB.brave and hard-working
C.honest and athleticD.calm and creative
【3】Which of the following is included in Rose's speech?
A.People won't grow old if they stop playing.
B.The more you laugh,the younger you will be.
C.People easily become old if they do more things.
D.Time is especially important for young people.
【4】What's the Chinese meaning of underlined word“lyrics”?
A.诗歌B.句子C.文章D.歌词
【5】Which of the following is the main idea of the story?
A.Live with your dream.B.Find the secrets of staying young.
C.Learn wherever you are.D.Be happy every day.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】D
【4】D
【5】A
【解析】
本文讲述了一个87岁的老人上大学,仍然在追求自己的梦想,保持年轻积极的心态的故事。
【1】细节理解题。结合第三段“I always dreamed of having a college education and now I'm getting one!”可知,罗斯来上大学是想实现自己的梦想。故选C。
【2】推理判断题。根据第一二段.“Hi,girl! My name is Rose,I'm 87years old.”可知罗斯很外向,主动和别人交朋友,根据第四段“Rose became a college symbol this year and she easily made friends with other students.”可知罗斯很受欢迎。故选A。
【3】细节理解题。根据短文第七段“But every minute counts for young men”可知罗斯的演讲中说时间对于年轻人很重要。故选D。
【4】词义猜测题。根据前句“She ended her speech by singing The Song of Rose.”可知她以唱歌结束她的演讲;结合本句“She challenged each of us to study the lyrics and live them out in our daily lives”可知,她向我们每个人提出挑战,要求我们学习lyrics,并在日常生活中实践,推测出此处是她所唱的“歌词”。故选D。
【5】主旨大意题。根据第六段“You've got to have a dream.When you lose you dreams,you die!你有一个梦想,当你失去了梦想,你会死去。”本文就是在讲一个87岁的老人上大学,仍然在追求自己的梦想,保持年轻积极的心态的故事。“Live with your dream.怀有梦想去生活”符合文章内容。故选A。