题目内容

【题目】 Riding a Mobike on the street, maybe you can hear some people speaking Chinese aloud. Turning to the right, you see a Sichuan-style restaurant. After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale.

But you're not in China, you are in London. In fact, you can see similar (类似的) things in many other cities. Chinese products (产品) are becoming popular all over the world.

Chinese foods are popular in western (西方的) countries for a long time. To meet local people's tastes, Chinese restaurants have made some changes to the dishes.

Some Chinese brands (品牌) are also becoming more popular. In many countries, shops sell TCL televisions, Haier fridges and Lenovo computers, according to Reuters.

More than half of the drones (无人机) in the US are from China, too. In the past, most western people thought Chinese products were cheap and unreliable (不可靠的). But now, things have changed greatly. More people trust Chinese brands. "Made in China" become cool.

1The purpose (目的) of Paragraph 1 is to show ____________.

A.science has changed people's livesB.how Chinese people live in the world

C.Chinese products are becoming popularD.how people speak Chinese in other countries

2To meet local people's tastes, Chinese restaurants ____________.

A.cut the prices of the dishesB.make some changes to the dishes

C.provide big pieces of meat with bonesD.only buy meat and vegetables from China

3How many Chinese brands are mentioned (提到) in Paragraph 4?

A.Two.B.Three.C.Four.D.Five.

4What does the underlined word "trust" mean in Chinese?

A.信任B.委托C.存放D.依靠

5Which of the following is TRUE according to the text?

A.In other countries, few people speak Chinese.B.You can't buy smartphones in other countries.

C."Made in China" is reliable and cool now.D.Chinese products are very cheap in the US now.

【答案】

1C

2B

3B

4A

5C

【解析】

这是一篇新闻报道类阅读,主要介绍中国的产品已经遍布世界各地。中国菜在西方国家也很受欢迎。过去,大多数西方人认为中国的产品是廉价的和不可靠的。但是现在,情况发生了很大的变化。越来越多的人相信中国品牌。中国政府一直在努力提高自己的民族品牌,以适应现代生活的需要。

1细节理解题。根据“After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale.”走进一家商店,你就会看到华为的智能手机在打折。以及下文But you're not in China, you are in London. 但你不在中国,你在伦敦。和句子Chinese products (产品) are becoming popular all over the world. 中国产品正在全世界流行起来。可知,第一段的目的是表明中国产品越来越受欢迎。故选C

2细节理解题。根据“To meet local people's tastes, Chinese restaurants have made some changes to the dishes.”可知,为了满足当地人的口味,中国餐馆对菜肴做出了一些改变。故选B

3细节理解题。根据“Some Chinese brands (品牌) are also becoming more popular. In many countries, shops sell TCL televisions, Haier fridges and Lenovo computers, according to Reuters.”一些中国品牌也越来越受欢迎。据路透社报道,在许多国家,商店出售TCL电视、海尔冰箱和联想电脑。可知,第四段提到了3个中国品牌。故选B

4词意猜测题。根据“In the past, most western people thought Chinese products were cheap and unreliable (不可靠的). But now, things have changed greatly.”在过去,大多数西方人认为中国产品便宜且不可靠。但现在,情况发生了很大变化。以及下文 “Made in China” become cool. “中国制造”变得很酷。可以推知更多的人信任中国品牌。因此trust是“信任”的意思。故选A

5细节理解题。根据“Riding a Mobike on the street, maybe you can hear some people speaking Chinese aloud.”在街上摩托车,也许你能听到一些人大声说中文。可知A错误;根据“After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale.”走进一家商店,你就会看到华为的智能手机在打折。“But you're not in China, you are in London.”但你不是在中国,你是在伦敦。可知,你能在其他国家买智能手机。因此B错误;根据“More people trust Chinese brands. “Made in China” become cool.”更多的人相信中国品牌。“中国制造”变酷了。可知,“中国制造”现在可靠又酷。因此C正确;根据“In the past, most western people thought Chinese products were cheap and unreliable (不可靠的).”在过去,大多数西方人认为中国产品便宜且不可靠。可知,在过去,大多数西方人认为中国产品便宜且不可靠。但是中国产品现在在美国很便宜。短文没有提及。因此D错误。故选C

本题的第4小题是词义猜测题。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。本题可以利用上下文语境来猜测词意。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Once there were two mice. They were _____________friends. One mouse lived in the countryside, and _____________ mouse lived in the city. One day the Country mouse met the City mouse and he invited, “Do come and see me at my house in the ___________.” So the City mouse went there when he was free._____________, after the visit, the City mouse said, “The food is not good, and your house is not warm. Why do you live in a hole() in the field? You should come and live in the city_____________ me. You can live in a nice stone house. You can have more delicious food to eat. I _____________ you to come and see me at my house in the city.”

Three days later, the Country mouse couldn’t help waiting to go the house of the City mouse. It was a good house, big and warm. Tasty food was set ready for them to eat. But _____________ they began to eat, they heard a great _____________. The City mouse shouted loudly, “Run! Run! The cat is coming!”_____________ of them ran away quickly and hid in a hole.

After some time, they thought it was safe and then came out. When the City mouse asked the Country mouse to have something again, the Country mouse said, “I do not like living in the city. I like living in my hole in the field because it is nicer to be poor and happy than to be rich and ______________.”

1A.similarB.closeC.quiet

2A.otherB.anotherC.the other

3A.cityB.countryC.stone

4A.ButB.AndC.However

5A.aboutB.likeC.for

6A.expectB.hopeC.decide

7A.as long asB.the momentC.because

8A.noiseB.jokeC.discussion

9A.EitherB.NeitherC.Both

10A.sadB.afraidC.careful

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网