题目内容
【题目】 Riding a Mobike on the street, maybe you can hear some people speaking Chinese aloud. Turning to the right, you see a Sichuan-style restaurant. After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale.
But you're not in China, you are in London. In fact, you can see similar (类似的) things in many other cities. Chinese products (产品) are becoming popular all over the world.
Chinese foods are popular in western (西方的) countries for a long time. To meet local people's tastes, Chinese restaurants have made some changes to the dishes.
Some Chinese brands (品牌) are also becoming more popular. In many countries, shops sell TCL televisions, Haier fridges and Lenovo computers, according to Reuters.
More than half of the drones (无人机) in the US are from China, too. In the past, most western people thought Chinese products were cheap and unreliable (不可靠的). But now, things have changed greatly. More people trust Chinese brands. "Made in China" become cool.
【1】The purpose (目的) of Paragraph 1 is to show ____________.
A.science has changed people's livesB.how Chinese people live in the world
C.Chinese products are becoming popularD.how people speak Chinese in other countries
【2】To meet local people's tastes, Chinese restaurants ____________.
A.cut the prices of the dishesB.make some changes to the dishes
C.provide big pieces of meat with bonesD.only buy meat and vegetables from China
【3】How many Chinese brands are mentioned (提到) in Paragraph 4?
A.Two.B.Three.C.Four.D.Five.
【4】What does the underlined word "trust" mean in Chinese?
A.信任B.委托C.存放D.依靠
【5】Which of the following is TRUE according to the text?
A.In other countries, few people speak Chinese.B.You can't buy smartphones in other countries.
C."Made in China" is reliable and cool now.D.Chinese products are very cheap in the US now.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】B
【4】A
【5】C
【解析】
这是一篇新闻报道类阅读,主要介绍中国的产品已经遍布世界各地。中国菜在西方国家也很受欢迎。过去,大多数西方人认为中国的产品是廉价的和不可靠的。但是现在,情况发生了很大的变化。越来越多的人相信中国品牌。中国政府一直在努力提高自己的民族品牌,以适应现代生活的需要。
【1】细节理解题。根据“After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale.”走进一家商店,你就会看到华为的智能手机在打折。以及下文But you're not in China, you are in London. 但你不在中国,你在伦敦。和句子Chinese products (产品) are becoming popular all over the world. 中国产品正在全世界流行起来。可知,第一段的目的是表明中国产品越来越受欢迎。故选C。
【2】细节理解题。根据“To meet local people's tastes, Chinese restaurants have made some changes to the dishes.”可知,为了满足当地人的口味,中国餐馆对菜肴做出了一些改变。故选B。
【3】细节理解题。根据“Some Chinese brands (品牌) are also becoming more popular. In many countries, shops sell TCL televisions, Haier fridges and Lenovo computers, according to Reuters.”一些中国品牌也越来越受欢迎。据路透社报道,在许多国家,商店出售TCL电视、海尔冰箱和联想电脑。可知,第四段提到了3个中国品牌。故选B。
【4】词意猜测题。根据“In the past, most western people thought Chinese products were cheap and unreliable (不可靠的). But now, things have changed greatly.”在过去,大多数西方人认为中国产品便宜且不可靠。但现在,情况发生了很大变化。以及下文 ““Made in China” become cool.” “中国制造”变得很酷。可以推知更多的人信任中国品牌。因此trust是“信任”的意思。故选A。
【5】细节理解题。根据“Riding a Mobike on the street, maybe you can hear some people speaking Chinese aloud.”在街上摩托车,也许你能听到一些人大声说中文。可知A错误;根据“After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale.”走进一家商店,你就会看到华为的智能手机在打折。“But you're not in China, you are in London.”但你不是在中国,你是在伦敦。可知,你能在其他国家买智能手机。因此B错误;根据“More people trust Chinese brands. “Made in China” become cool.”更多的人相信中国品牌。“中国制造”变酷了。可知,“中国制造”现在可靠又酷。因此C正确;根据“In the past, most western people thought Chinese products were cheap and unreliable (不可靠的).”在过去,大多数西方人认为中国产品便宜且不可靠。可知,在过去,大多数西方人认为中国产品便宜且不可靠。但是中国产品现在在美国很便宜。短文没有提及。因此D错误。故选C。
本题的第4小题是词义猜测题。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。本题可以利用上下文语境来猜测词意。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。
【题目】阅读配对。上栏是五句话,下栏是七条信息,请选择相匹配的信息,两则多余。
56.I can find some school things(东西)in the pencil box. 57.This is a photo of my family . 58.Is the nice watch yours? 59.Is Jenny in the classroom now? 60.Here is a school ID card. |
A. Hello, Eric. This is my friend John. He is your friend David’s brother. B. No, she is in the library. She wants to find an English book in it. C. They are a white ruler, some green pencils, a red eraser and a purple pen. D. No, it is Mike’s watch. It is black and red.Mine is black and white. E. C-O-M-P-U-T-E-R.I can spell it. Can you spell it, too? F. These are my parents. They are teachers. And I am here.I am in my parents’ school. G. I found it in classroom 1A. The number on it is 3568457.Call me at 832-4781. |
【1】________
【2】________
【3】________
【4】________
【5】________
【题目】The four children are from different countries, but they all like Chinese festivals.
I am Danny, 12. I am fromRussia. My favorite Chinese festival is the Dragon Boat Festival. At this festival I can see different dragon boats. I can eatzongzi. It is very delicious. |
I am Jenny, 12. I am from theUS. My favorite Chinese festival is the Mid-Autumn Festival. My parents like this festival too. At this festival my mother makes deliciousyuebingwith beans and sugar. My father sings about the moon. He sings very well. |
I am Tom, 13. I am fromAustralia. Spring Festival is my favorite Chinese festival. At this festival we have a special family dinner. And we eatjiaoziwith meat and carrots. |
I am Simon, 14. I am fromEngland. The Lantern Festival is my favorite Chinese festival. It is after Spring Festival. I eatyuanxiao, make lanterns and learn dragon dances. |
【1】How old is Danny?
A. 11. B. 12.
C. 13. D. 14.
【2】Where does Jenny come from?
A. England. B. America.
C. Australia. D. Russia.
【3】Who likes Spring Festival best?
A. Danny. B. Jenny.
C. Tom. D. Simon.
【4】What does Simon eat at his favorite Chinese festival?
A. Yuebing. B. Zongzi.
C. Jiaozi. D. Yuanxiao.
【5】下列哪项陈述是正确的?
A. Danny likes eatingzongzi.
B. Jenny's mother sings very well.
C. Simon sometimes teaches dragon dances.
D. Tom's parents like the Mid-Autumn Festival.