题目内容
【题目】Smoking can cause cancers, heart problems and other diseases. Although almost everybody knows smoking is bad for health, people still smoke. Fortunately, actions are now being taken to stop smoking.
Beijing says no to smoke A new anti-smoking regulation(条例)will soon take effect on June 1 in Beijing. It is regarded as “China’s toughest(最严格的)ever” tobacco control regulation. According to the regulation, smoking is not allowed in all indoor public places, including public transportation. Those who break the rules will be fined up to 200 yuan. Teachers cannot smoke in front of students in primary and middle schools. Schools are also required to help students quit smoking and educate them about the harm of smoking. Beijing has set up an anti-smoking hotline (12320) and a WeChat account (Smoke-free-Beijing), to which people can send photos to report smokers. The public is also invited to vote (投票)on stop-smoking gestures on WeChat. So far, an image of a girl covering her nose has become the most popular pick.
Xinhua news |
Youth turn their back on smoking …Only 9% of teens in the US smoke cigarettes, according to a recent survey. That’s far down from 23% in 2000. The Truth is working to end teenage smoking. They use social media to remind teenagers of the dangers of smoking. “If we all join hands, smokers and non-smokers, we can find smoking once and for al” the Truth campaign(运动) website states, Since Oct 27, 1,615 children and teens in the US have joined the campaign and promised not to smoke.
The group hopes that they can give teens and young people the knowledge to “be the generation that ends smoking.”
|
【1】To support his idea, the writer uses two .
A. advertisements B. news reports
C. posters D. notices
【2】 According to the Beijing anti-smoking regulation, .
A. passengers on buses or trains can smoke.
B. school teachers can smoke in class.
C. students should be educated about the harm of smoking
D. those smoking in indoor public places will be fined up to ¥100
【3】 According to the first passage, people can to report smokers.
A, call the police B. post a letter
C. call at 12320 D. start a vote
【4】“The Truth” might be the name of a(n) .
A. organization B. person
C. school D. type of cigarettes
【5】The writer is trying to .
A. show that people are taking actions to stop smoking.
B. explain to us some knowledge of cigarette-making
C. remind us of the great harm of smoking
D. call on people to support smoking.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】C
【4】A
【5】A
【解析】
试题分析:吸烟可能引起癌症、心脏病及其它疾病。虽然大家都知道吸烟有害健康,但是人们还是吸烟。幸运的是,现在已经采取了一些行动戒烟了。比如:北京从六月一日开始实施史上最严格的禁烟条例;调查显示青少年吸烟的比例开始下降了。
【1】B 推理判断题。题意:为了支持他的观点,作者用了两个什么?A. advertisements广告;B. news reports新闻报道;C. posters海报;D. notices通知。“北京戒烟”、“青年反对吸烟”这是两篇新闻报道,故选B。
【2】C 细节理解题。题意:根据北京禁烟条例,可以知道什么?A. passengers on buses or trains can smoke.公交车、火车上的乘客可以吸烟;B. school teachers can smoke in class.学校教师可以在课堂上吸烟;C. students should be educated about the harm of smoking应该教育学生吸烟的危害;D. those smoking in indoor public places will be fined up to ¥100在室内吸烟者最高可以罚款100元。根据报道中的:Schools are also required to help students quit smoking and educate them about the harm of smoking.也要求学校帮助学生戒烟并教育他们有关吸烟的危害。可知正确的是C。
【3】C 细节理解题。题意:根据第一篇短文,人们可以怎样对待吸烟者?A. call the police报警;B. post a letter寄信;C. call at 12320打12320电话;D. start a vote开始投票。根据第一篇短文的第三段第一句:Beijing has set up an anti-smoking hotline (12320) and a WeChat account (Smoke-free-Beijing), to which people can send photos to report smokers.北京成立了12320热线电话和Smoke-free-Beijing微信号,人们可以发送图片报道吸烟。可知本题正确选C。
【4】A 推理判断题。题意:“The Truth”可能是一个什么的名字?A. organization组织;B. person人; C. school学校;D. type of cigarettes一种烟。根据文中的:The Truth is working to end teenage smoking. They use social media to remind teenagers of the dangers of smoking.The Truth正在阻止青少年吸烟,他们用社会媒体来提醒青少年吸烟的危害。可以推测出The Truth是一个社会组织。故选A。
【5】A 推理判断题。题意:作者正在努力做什么?A. show that people are taking actions to stop smoking.展示出人们正在采取行动阻止吸烟;B. explain to us some knowledge of cigarette-making给我们说明一些造烟的知识;C. remind us of the great harm of smoking提醒我们吸烟的危害;D. call on people to support smoking.号召人们支持吸烟。本文作者通过两篇新闻报道,以说明他在第一段中阐明的观点:Fortunately, actions are now being taken to stop smoking.幸运的人,正在采取一些行动阻止吸烟。故选A。