题目内容
【题目】
![]()
An old man called Xie Liang, 80, has given free help to people who ask for directions for 8 years.
Every day, Mr Xie goes to Dongzhimen Bus Stop, and gives help to at least 1,200 people asking for directions. During holidays, the number may be even 3,500. There are more than 50 roads and streets meeting at Dongzhimen, and at least 100 thousand people pass by there daily.
The reporter of Beijing Youth Daily had an interview with Xie. At that time, he arrived at the bus stop and placed his little table with maps and guidebooks written by himself on it."Is it really free to ask you for the way?" said a person from southeast China"Of course," answered Xie with a smile. "Quite a number of people have asked me the same question. I am a volunteer."
The reporter found that at least 5 people came to ask him for the way in a minute, and Xie told them the way patiently and gave every one of them a note with his words on it. Xie has a husky voice. People think that it's because of the result of the things he is doing.
Now Xie has encouraged several other volunteers to join him. Many people hope to do volunteering like Xie, but it's hard to do as well as he does.
【1】Xie Liang directs the ways for people at the bus stop as ______.
A. a driver B. a reporter C. a guide D. a volunteer
【2】During holidays, there may be ______ people a day asking Xie for ways.
A. 5 B. 1,200 C. 3,500 D. 100,000
【3】The old man helps others by ______.
A. calling a taxi for them
B. driving them to the right place
C. giving them maps or guidebooks to read by themselves.
D. telling them the right way or writing the way on a note.
【4】Which of the following is NOT true according to the passage?
A. No other volunteers help Xie Liang now.
B. Xie Liang has written some guidebooks on his own.
C. People don’t need to pay Xie Liang for asking for directions.
D. Xie Liang’s voice is bad because he has to talk with so many people every day.
【5】Which is the best title for the passage?
A. A Good Man Called Xie Liang B. How to Help Others
C. Where to Help Others D. How to be a Volunteer
【答案】
【1】D
【2】C
【3】D
【4】A
【5】A
【解析】
这篇短文主要介绍了一个八十岁的志愿者,他通过免费给人指路来帮助人们。在他的鼓励下,现在已经有很多人加入了这个队伍。
【1】题意:谢亮作为_____________在公交车站为人们指路。考查细节理解。A. a driver一名司机;B. a reporter一名记者;C. a guide一名导游;D. a volunteer一名志愿者。根据第一段第一句An old man called Xie Liang, 80, has given free help to people who ask for directions for 8 years.(一个叫谢亮的老人,80岁,向那些问路的人提供了免费的帮助已经8年了。)和第二段最后一句I am a volunteer.(我是一名志愿者。)可知谢亮是一名志愿者;故选D。
【2】题意:节假日期间,每天可能有___________人向解问路。考查细节理解。A. 5;B. 1,200;C. 3,500;D. 100,000。根据第一段第三句During holidays, the number may be even 3,500.可知在节假日期间,每天可能有3500人向谢问路;故选C。
【3】题意:老人通过_________________帮助别人。考查细节理解。A. calling a taxi for them给他们叫出租车;B. driving them to the right place开车送他们到正确的地方;C. giving them maps or guidebooks to read by themselves. 给他们地图或指南书自己阅读;D. telling them the right way or writing the way on a note. 告诉他们正确的路或把路写在一个便条上。根据第三段第一句The reporter found that at least 5 people came to ask him for the way in a minute, and Xie told them the way patiently and gave every one of them a note with his words on it.(记者发现一会儿至少有5个人过来问路,谢先生耐心地告诉他们路,并给每个人留了张便条,上面写着他的话。)可知答案是选D。
【4】题意:根据文章,下列哪一项是不正确的?考查理解判断题。A. No other volunteers help Xie Liang now. 现在没有其他志愿者帮助谢亮;B. Xie Liang has written some guidebooks on his own. 谢亮自己写了一些旅游指南;C. People don’t need to pay Xie Liang for asking for directions. 人们不必向谢亮问路;D. Xie Liang’s voice is bad because he has to talk with so many people every day.谢亮的声音很差,因为他每天都要和这么多人说话。根据第4段第一句Now Xie has encouraged several other volunteers to join him.(现在解鼓励其他几个志愿者加入他。)可知有几个志愿者帮助谢亮了,故A是错误的。
【5】题意:这篇文章最好的题目是什么?考查主旨理解题。A. A Good Man Called Xie Liang一个叫谢亮的好人;B. How to Help Others如何帮助他人;C. Where to Help Others帮助别人的地方;D. How to be a Volunteer 如何成为志愿者。这篇短文主要介绍了一个八十岁的志愿者,他通过免费给人指路来帮助人们。在他的鼓励下,现在已经有很多人加入了这个队伍。根据本文主要内容可知选A。
阅读理解是最能体现学生的英语能力的题型,分值较高。如何通过掌握解题方法来提升自己解答阅读理解题的速度和准确率是学生最关心的问题。初中阅读理解一般考查学生的细节理解能力、主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意和短文内容选出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,学生准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)考查猜词能力。做这种题型时,学生要根据上下文意思准确猜出词义。3)考查推理判断能力,此类题型较难,学生要准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。本文主要考查学生的细节理解能力。准确理解题意后,到文中找出相关的叙述,做出正确的判断。