题目内容
【题目】![]()
Does Success Come with a High EQ or IQ?
Most students feel that their IQs are what determines(决定) how well they are going to do in life. When they see other students doing better than them, they usually believe that those students have a higher IQ and that there is nothing they can do to change facts. However, new research into EQ suggests that success is not simple the result of a high IQ.
While your IQ tells you how intelligent you are, your EQ tells you how well you use your intelligence. Professor Salovey who invented the term EQ suggests that when predicting someone's future success, their character, as measured(测量)by EQ tests, might actually matter than their IQs.
It is generally believed that people with high EQs are open to new ideas and have positive attitudes towards life. They are also less likely to be troubled by problems.
People generally believe that a person's IQ is determined by birth. However, most social scientists agree that EQ has a lot to do with education. Some are trying to study the possibility of improving a person's EQ, especially in terms of "people skills", such as understanding and communication.
Professor Mayer, recognized by many as a leading expert in the study of changes to people's EQs, recently said the results of a study on senior high school students. When normal students were introduced to students with disabilities, they found that, afterwards, the normal students were more willing to help people with difficulties. They also showed a better understanding of the disabled students' feelings compared to students who had not been involved in the study. There was also an obvious change in the disabled students' attitudes. They became more positive about life and more willing to try new things.
The results of the study show that EQ is important. To get ahead in the world and lead a happy successful life means getting on with other people and being able to understand and react to the situations in the best way possible. This requires a high EQ, the higher the better. And the fact that it might be possible to raise EQs means that schools need to make sure that their students are receiving the education they really need, and know that their futures are not entirely determined by their IQs.
【1】According to the passage, people with high EQs ________________.
A.hate trying new thingsB.are determined by birth
C.are more understandingD.need to improve their IQs
【2】What does the phrase "react to" in Paragraph 6 probably mean?
A.Try to refuse to accept.B.Show some disinterest in.
C.Help others to explain.D.Behave differently in.
【3】According to the passage, Professor Mayer probably agrees that ___________________.
A.students with low EQs are more creative and positive toward their lives
B.it is possible for disabled students to improve their EQs with education
C.it is difficult for people with high EQs to solve problems in the best way
D.students with high IQs will be easier to succeed than students with high EQs
【4】What is the writer's main purpose in writing the passage?
A.To discuss the meaning of EQ.
B.To stress the importance of EQ.
C.To introduce the discovery of EQ.
D.To question about the tests of EQ.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】B
【4】B
【解析】
本文讲述了情商比智商重要,智商只表明一个人是多么的聪明,而情商则是决定一个人未来成功与否的关键。
【1】推理判断题。根据“Professor Mayer, recognized by many as a leading expert in the study of changes to people's EQs, recently said the results of a study on senior high school students …. They also showed a better understanding of the disabled students' feelings compared to students who had not been involved in the study”研究结果表明,与没有参加研究的学生对比,正常的学生更能理解残疾人的感受。可知,EQ高的人,有更好的理解能力。故选C。
【2】词义猜测题。try to refuse to accept 试着拒绝接受;show some disinterest in 表示不感兴趣;help others to explain 帮助他人去解释;behave differently in不同地表现。根据“To get ahead in the world and lead a happy successful life means getting on with other people and being able to understand and react to the situations in the best way possible”要想在世界上出人头地,过上幸福成功的生活,意味着必须跟其他人和睦相处,尽可能用最好的方式去理解和作出反应。可知,react to表示对…作出反应,选项D与划线处语境相符。故选D。
【3】细节理解题。根据“There was also an obvious change in the disabled students' attitudes. They became more positive about life and more willing to try new things”在残疾人学生的态度上也有一个显而易见的改变。他们变得对生活更积极,更愿意去尝试新事物。可知,通过这个研究表明,通过教育来提高残疾学生的情商是有可能的。故选B。
【4】主旨大意题。根据“However, new research into EQ suggests that success is not simple the result of a high IQ”和“The results of the study show that EQ is important”,可知,本篇文章在强调EQ的重要性。故选B。