题目内容

【题目】Every Saturday, Grandpa and I walk to the nursing home to visit some of the old and sick people there because they can’t take care of themselves.

First we visit Mrs. Sokol. I call her “The Cook.” She likes to talk about the time when she was a well-known cook in Russia. People would come from miles, just to taste her chicken soup.

Next we visit Mr. Lipman. I call him “The Singer” because he loves to sing for us. Whenever he does, his voice fills the air, clear and full of energy.

I also enjoy Mrs. Kagan’s stories about her own experiences during the old days. I call her “The Memory Lady.”

One day Grandpa got very sick and the doctor said they didn’t think he would get better.

It was time to visit the nursing home again. I had to go alone. Everyone was surprised when I told them that my grandpa was ill and in hospital.

A few days later, Grandpa was not able to sit up, eat or even speak. I went to the corner of the room so Grandpa wouldn’t see me cry. Suddenly, I heard someone singing. I looked up. It was the Singer. Behind her were the Cook. and the Memory Lady. The Cook brought her famous homemade chicken soup. The Memory Lady held Grandpa’s hand and told us how Grandpa once came to visit her in a snowstorm, just to bring her some roses for her birthday.

Before I realized it, visiting hours were up. That evening, Grandpa called the nurse in and said he was hungry. Soon he began to sit up. Finally he was able to get out of bed. It is really a miracle (surprising event), isn’t it?

1Why did the writer and his grandpa go to the nursing home every Saturday?

___________________________________________________________

2Who were Grandpa’s good friends in the nursing home?

________________________________________________________

3Why did the writer cry?

_______________________________________________________

4Why did Grandpa once come to see Mrs. Kagan in a snowstorm?

_______________________________________________________

5What do you think of Grandpa? (请自拟一句话作答)

_______________________________________________________

【答案】

1 To visit some of the old and sick people who can’t take care of themselves.

2 Mrs. Sokol, Mr. Lipman and Mrs. Kagan.

3 Because the writer's grandpa was not able to sit up, eat or even speak.

4 Just to bring her some roses for her birthday.

5 He was kind-hearted/friendly/....(言之有理即可)

【解析】

短文大意:本文是记叙文,讲述了作者爷爷的感人故事。每周六作者都和他的爷爷去疗养院看望住在那里的一些好朋友the cook, the singer, and the memory lady.。有一天爷爷病了,他的朋友们知道后,赶来医院看望爷爷并带来了他们最为珍贵的好东西和美好的回忆。病危的爷爷竟然奇迹般的渐渐好了起来。

1题意:为什么作者和他的爷爷每周六都去养老院?考查细节理解题。根据Every Saturday, Grandpa and I walk to the nursing home to visit some of the old and sick people there because they can’t take care of themselves.,可知填To visit some of the old and sick people who can’t take care of themselves.。

2题意:爷爷在养老院的好朋友是谁?考查细节理解题。根据文中提到的三个老人,可知填Mrs. Sokol, Mr. Lipman and Mrs. Kagan.。

3题意:作者为什么哭?考查细节理解题。根据A few days later, Grandpa was not able to sit up, eat or even speak. I went to the corner of the room so Grandpa wouldn’t see me cry.,可知填Because the writer's grandpa was not able to sit up, eat or even speak.。

4题意:为什么爷爷有一次在暴风雪中来看卡根太太?考查细节理解题。根据The Memory Lady held Grandpa’s hand and told us how Grandpa once came to visit her in a snowstorm, just to bring her some roses for her birthday.,可知填Just to bring her some roses for her birthday.。

5题意:你觉得爷爷怎么样?考查细节理解题。根据爷爷每周六和我一起去疗养院看望朋友的惯例结合卡跟太太讲述的细节The Memory Lady held Grandpa’s hand and told us how Grandpa once came to visit her in a snowstorm, just to bring her some roses for her birthday.,可知爷爷是一个善良的老人,故填He was kind-hearted/friendly/....。

阅读短文回答问题,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,组织语言回答问题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实和重要情节,包括事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Mr Smith is telling two funny stories of his police work.

Story A

I remember catching a "thief" in a clothes shop once. It was strange. The man was hiding a yellow sweater inside his coat. I thought he had stolen it, ao I caught him. We found later that his wife gave him the sweater for his birthday, but he hated it. He just wanted to return it to the shop for money, but he didn't want his wife to see him ! We soon let him go.

Story B

Another day, a man called Bob went into a bank on Sixth Street. He wrote on the back of an envelope, "Give me the money! Or I'll kill you." and gave it to the bank clerk(职员).She gave him$100, 000 and the man ran away. Then we received a phone call from the bank clerk. She told us to go to the man's house in Candy Town and get him. We caught him as soon as he got out of the elevator(电梯).He couldn't believe that we found him so quickly. We told him that the front of the envelope he used had his name and address on it!

1What is Mr Smith?

A. A policeman. B. A bank clerk.

C. A shopkeeper. D. A thief.

2Mr Smith caught the man in the clothes shop .

A. by the way B. by mistake

C. by accident D. with his wife's help

3Why ziid the man return the sweater to the shop?

A. He didn't want his wife to see it.

B. H.e liked money more than the sweater.

C. He hated it and wanted to get the money back.

D. He wanted to change for another one.

4Bob was caught so quickly because .

A. he received a call from the bank clerk

B. the police waited for him outside

C. he killed the bank clerk

D. his address was found on the envelope he was

5What do you think of Bob?

A. He is careless. B. He is careful.

C. He is brave. D. He is energetic.

【题目】Some people have a kind of magic. They will make you comfortable while they are around. You feel at ease while talking to them. How is it done? Here are several skills that good talkers have. If you follow the skills, they’ll help people feel relaxed and make friends with them quickly.

First of all, good talkers ask questions. Almost anyone, no matter how shy he is, will answer a question. One well-known businesswoman says,“ At business lunches, I always ask people what they did that morning. It’s a common question, but it will get things going.” From there you can move on to other matters—sometimes to really personal questions. And how he answers will let you know how far you can go.

Second, once good talkers have asked questions, they listen to the answers. This point seems clear, but it isn’t. Your questions should have a point and help to tell what kind of person you are talking to. And to find out, you really have to listen carefully and attentively. Real listening at least means some things. First it means not to change the topic of conversation. If someone insists on one topic, it means he’s really interested in it. Real listening also means not just listening to words, but to the voice. If the voice sounds bored, then, it’s time for you to change the topic.

Finally, good talkers know well how to deal with the moment of saying good-bye. If you’re saying it, you may give him a handshake and say,“ I’ve really enjoyed meeting you.” If you want to see that person again, don’t keep it a secret. Let people know your thoughts.

1Asking questions might be a quite good and suitable way .

A. to make more and more new friends.

B. to begin your business talks

C. to get things going

D. to make a deep and lasting impression on others

2After asking somebody a question, it’ll be polite of you to .

A. agree with what others say all the time

B. listen to his reply attentively

C. change the topic

D. go on asking him more questions

3Generally speaking, good talkers are persons who .

A. are good at answering questions

B. never talk too much or too little

C. always speak in a gentle way

D. know when they should change the topic of the talk

4If you really want to meet someone again, .

A. you may take him as your lifelong true friend

B. it seems necessary for you to let him know it

C. it’s proper for you to give him a second handshake

D. it’ll be helpful for you to have further understanding of him

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网