题目内容
【题目】A teacher from America visited a school in China. In one class, she watched sixty children learn to draw a cat. The teacher drew a big circle on the blackboard, and sixty children copied it on their paper. The teacher drew a small one on the top of the big one and then put two small triangles (三角形)on the top of it. The children drew in the same way. The lesson went on until there were sixty-one cats in the classroom. Each student’s cat looked exactly the same as that on the blackboard.
The visiting teacher watched the lesson and was surprised because the teacher methods were different from those in her country. A children’s art lesson in her country produced a lot of pictures, and each one is quite different from the others. Why? What makes this difference in educational methods? In a classroom in any country, a teacher teaches more than art or history or language.
In a country such as the United States or Canada, students are asked to work and find answers by themselves. The students are helped to learn to have their own ideas. In countries such as China and Japan, students often work together and help each other in the classroom, but the teachers teach, and the students listen. The students are asked to memorize a lot. They have to learn the same textbook, do the same homework and give the same answers.
【1】Which of the following looks the cat on the blackboard?
A.
B.
C.
D. ![]()
【2】The students in ______ are helped to find answers by themselves.
A. Japan B. China C. America D. Japan & China
【3】The word “memorize” means _______ in the passage.
A. remember B. forget C. give D. read
【4】Which of the following is true?
A. There are sixty-one students in the class.
B. All the students in the class are good at drawing cats.
C. The visitor was surprised at the art lesson.
D. The students in China and Japan are helped to learn to have their own ideas.
【5】The writer of the passage thinks that the students should ________.
A. have the same answers as their teacher B. learn knowledge by themselves
C. learn the same textbook. D. be asked to memorize a lot
【答案】
【1】 A
【2】 C
【3】 A
【4】 C
【5】 B
【解析】
文根据一位西方老师到东方国家学校参观时所看到的一节美术课,指出了东、西方教学方法的不同:西方强调个性与差异,而东方强调的是统一。
【1】细节理解。根据文中The teacher drew a small one on the top of the big one and then put two small triangles (三角形)on the top of it.可知,选项A看起来更像猫。故选A。
【2】细节理解。根据文中In a country such as the United States or Canada, students are asked to work and find answers by themselves.可知,在美国的学生们被帮着自己找出答案。故选C。
【3】词义猜测。根据上文In countries such as China and Japan, students often work together and help each other in the classroom, but the teachers teach, and the students listen.可知,下文中memorize的意思是“记住”,根据题意,故选A。
【4】细节理解。根据文中The visiting teacher watched the lesson and was surprised because the teacher methods were different from those in her country.可知,这个旅行者对这节美术课感到吃惊。故选C。
【5】主旨大意。通读整篇短文可知,作者认为学生们应该靠他们自己学知识。故选B。