题目内容
【题目】 Lake Victoria is the largest lake in Africa. It is also the second largest lake in the world. It is an important lake because it is one of the sources for the longest river in the world, the Nile River. Lake Victoria provides a source of water, food, and power for several African countries. Lake Victoria is a big part of African life.
Unfortunately, Lake Victoria has a problem. It is shrinking. There are several power stations at Lake Victoria in Uganda. These are on the Nile River, and besides producing power, they keep the water of the lake at a certain level. For the past forty years, that level has been 11.9 meter. Over the last several years, the water level has dropped by about 2.5 meters. There seem to be several reasons for this drop.
One possible reason is drought (干旱). Drought has been very bad in the area since 2000. Lake Victoria gets all of its water from rain, so the drought means less water in the lake.
However, some environmentalists believe that the real problem is the power plants (factories) on Lake Victoria. Uganda depends on those power plants for most of its power, and they made the power plants larger in 2000. Many people believe the power plants have been taking too much water off Lake Victoria. As a result, they have been asked to use less water until Lake Victoria goes back to its old level.
Whether the low water level is caused by drought or power plants, the result is the same. This is already a poor area of Africa, where many people live a really hard life. People, animals and plants around Lake Victoria will suffer even more from low water levels on the lake. Many people need Lake Victoria for fishing or growing food. Fish need the water to live, and animals need it for water.
【1】Lake Victoria is ________.
A.an important lake in Africa.B.the largest lake in the world.
C.the source of water, food and power for America.D.the only source for the Nile River.
【2】What does the underlined sentence “It is shrinking” most probably mean?
A.It is becoming larger.B.It is becoming more beautiful.
C.It is becoming smaller.D.It is becoming more useful.
【3】The water level of Lake Victoria is now ________.
A.2.5 metersB.11.9 metersC.14.4 metersD.9.4 meters
【4】According to the passage, how can we solve the problems around Lake Victoria?
A.People must build more power plants.
B.More sources of water must be found.
C.Every country should offer some money to Africa.
D.All the people living in the area should move to another place.
【答案】
【1】A
【2】C
【3】D
【4】B
【解析】
文章大意:文章主要讲述了非洲的水资源短缺问题,虽然乌干达建造水电站利用维多利亚湖上的水资源,但这并不是造成水资源短缺的唯一问题,所以非洲想要解决这一局面,只有寻找更多得水源。
【1】细节理解题。根据文章第一段中的“Lake Victoria is…… longest river in the world”“维多利亚湖是非洲最大的湖。它也是世界上第二大湖泊。它是一个重要的湖泊,因为它是世界上最长河流的源头之一”可知,维多利亚湖是非洲一个重要的湖泊,所以A说法是正确的;维多利亚湖是世界上第二大湖,所以B说法是错误的;根据第一段中的“Lake Victoria provides a source of water, food, and power for several African countries”“维多利亚湖为几个非洲国家提供水源、食物和能源”可知,维多利亚湖为非洲国家提供水源、食物和能源,不是美国,所以C说法是错误的;维多利亚湖是世界上最长河流的源头之一,不是唯一一个,所以D说法是错误的,故选A。
【2】词句猜测题。根据文章第二段中的“For the past forty years, that level has been 11.9 meter. Over the last several years, the water level has dropped by about 2.5 meters”“在过去的四十年里,这个水位已经达到了11.9米,在过去的几年里,水位下降了大约2.5米”可推知,It is shrinking指的是这条河流在变小,It is becoming larger河变得更大了;It is becoming more beautiful河变得更美了;It is becoming smaller河变得更小了; It is becoming more useful河变得更有用了,故选C。
【3】细节理解题。根据文章第二段中的“For the past forty years, that level has been 11.9 meter. Over the last several years, the water level has dropped by about 2.5 meters”“在过去的四十年里,这个水位已经达到了11.9米,在过去的几年里,水位下降了大约2.5米”可知,维多利亚湖现在11.9-2.5=9.4米,故选D。
【4】细节理解题。根据文章最后一段中的“Whether ……the water to live, and animals need it for water”“无论是干旱还是电厂造成的低水位,结果都是一样的。这已经是非洲的一个贫困地区,许多人在那里过着非常艰苦的生活。维多利亚湖周围的人、动物和植物将因湖上的低水位而遭受更大的损失。许多人需要维多利亚湖捕鱼或种植食物。鱼需要水来生存,动物需要水来喝水”可知,围绕维多利亚湖的问题,解决的最好办法是寻找更多的水源,故选B。