题目内容
【题目】 Living in the information time, we are faced with tons of news about our county and society every day. But what is true and what is false? There is a group of people whose job is to offer an official (官方的) voice and form a bridge between governments, the public and the media (媒体). These people are news spokespersons.
Spokespersons usual host news conference (会议), where they explain policies (政策) and answer questions from the media. According to Foreign Ministry spokesperson Geng Shuang, a news spokesperson is “a window into our county for the media, especially for the foreign media.”
To achieve this, news spokespersons are often experts in some fields. This way, they can clearly express these fields to the public.
For example, Wang Hui, the spokesperson for the Beijing government during the 2008 Olympics, was once a senior editor (编辑) at the Beijing TV station. She has lots of knowledge about how the media works. Mao Qun’an, who used to be a spokesperson for the Ministry of Heath, has a master’s degree in medicine. He helped a lot during the SARS illness of 2003.
Spokespersons also need to be able to think quickly. They often have to answer different kinds of questions from the media.
Spokespersons sometimes speak in their own style instead of always using official expressions. Here are a few examples.
It is easier to move a mountain than to shake the PLA. (Wu Qian)
What a waste of money it was for Japan to do so! (Yang Yujun)
【1】Spokespersons usually host news conferences to ________ policies and answer questions.
A.discussB.explainC.makeD.work out
【2】A news spokesperson ________.
A.must know how the media worksB.must control the media and the public
C.can sometimes speak in his own styleD.can always say whatever he waits to
【3】The passage mainly talks about ________.
A.what a news spokesperson isB.where a news spokesperson works
C.how important a news spokesperson isD.why a news spokesperson thinks quickly
【4】To support his idea, the writer develops the text many by ________.
A.giving examplesB.using old sayings
C.listing reasonsD.making comparisons (比较)
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】A
【解析】
这是一篇说明文,文章主要介绍新闻发言人是什么样的,并通过举例的方式来具体说明。
【1】细节理解题。根据第二段“they explain policies and answer questions from the media”可知发言人解释政策。故选B。
【2】细节理解题。根据倒数第三段“Spokespersons sometimes speak in their own style”发言人有时可以有自己的风格。故选C。
【3】主旨大意题。根据第一段最后一句“These people are news spokespersons”以及后文可知文章主要内容是介绍新闻发言人是什么样的。故选A。
【4】细节理解题。根据第四段“For example”可知文章主要通过举例的方法来展开。故选A。