题目内容

【题目】 Homework exams and most importantly, test scores--- the things you have to worry about seem endless. You are sure not alone. In China, many students are stressed out because of too much homework. But there might be good news for some of them.

On Oct 28th, the Education Department of Zhejiang Province polished a draft(提纲) on cutting students’ homework to ask about public opinions and it had became a hot topic. It gives primary school pupils the right to leave their homework unfinished after 9pm, and junior high school students after 10pm, with parents’ permission.

Children in Zhejiang will like the draft. However, it has mat strong objections(反对) from parents. Although parents don’t want their children under too much pressure with homework, many disagree to cut homework down.

There is a reason for the objectionsgaokao, the “all-important” national entrance exam. If schools reduce homework, “the parents, who want their children to get higher scores, must provide them with more after-school trainings,” said a primary school teacher in Hangzhou.

The aim of this draft, an official in Zhejiang explained, is to help to treat students differently and make sure they get enough sleep.

Chu Zhaohui, a researcher at the National Institute of Education Sciences, also doubted if the guidelines would be carried on. “They are not suitable in the recent social environment.” He said to People’s Daily.

“Even if schools make changes, it is difficult to change the way that students study for scores.” He suggests that it would make better sense to make the system of college admission more flexible, and in many other countries, the performance of students is judged by professional institution rather than government.

1What does underlined “many” in para.3 refer to?

A.Children who will welcome the move.

B.Parents who are against the move.

C.Teachers who don’t want their students to be under some stress.

D.The officials who are worried about the move.

2What is NOT true according to the passage?

A.The draft is not welcomed by many parents in Zhejiang.

B.Maybe parents will send their children to more after-school training.

C.The aim of the draft is to make sure students can have enough time to exercise.

D.Students should be treated differently.

3What does Chu Zhaohui mainly want to tell us?

A.Students will have more chance to take part in the activities they like because of the draft.

B.The system of college admission should be changed as the school has made changes.

C.Students should spend more time doing homework if we change the system of college admissions.

D.The performance of students should be judged by their school.

4What is the best title of this passage?

A.Can students have the right to do whatever they like?

B.Can parents pay less attention to their kids?

C.Can schools have the chance to choose students?

D.Can students spend less time doing homework?

【答案】

1B

2C

3B

4D

【解析】

本篇由浙江发布的学生减负草案谈到当前教育制度下,家长们的焦虑既不愿让孩子作业压力太大,又要让孩子考好成绩;高考的制度不变,学生不可能因为学校减负而减少学习;中国教育科学研究院研究员储朝晖指出,只有改变大学的录取的制度,减负才是可行的。

1词义猜测题。由上文可知虽然家长不想让孩子在家庭作业上承受太大压力,但许多家长不同意减少家庭作业。根据文句表达的逻辑关系,推断指“很多的家长不同意减负,故选B

2推理判断题。根据第三段it has mat strong objections(反对) from parents.”—— 这个草案在浙江不受很多家长欢迎,所以,A表述正确;根据第四段“the parents, who want their children to get higher scores, must provide them with more after-school trainings,”可知为了取得好成绩,减负后家长会送孩子参加更多的课外培训,所以,B表述正确;根据第五段The aim of this draft, an official in Zhejiang explained, is to help to treat students differently and make sure they get enough sleep.可知制定草案的目的是要有区别地对待学生,确保他们有足够的睡眠,所以C表述错误; D表述正确;故选C

3句意猜测题。由最后2段储朝晖的话可知现行的高考制度,即使学校减负了,学生为了分数而学习的方式很难改变;除非让大学录取制度更加灵活才更有意义;故选B

4最佳标题。本篇由浙江发布的学生减负草案谈到当前教育制度下,高考的制度不变,学生不可能因为学校减负而减少学习;故选D

练习册系列答案
相关题目

【题目】 It was a cold winter night when the police officer Lee and the detective Smith were walking back to the police station. They saw a robber ____ an old woman on the road. Lee and Smith ran over to the robber immediately.

The robber saw them and ran away as ____ as he could. Lee and Smith followed him for a long distance______the robber rushed into an underground station. Lee and Smith ran into the station and ______to find him. It was quite dark outside that night, so they couldn't _____the robber clearly. But they remembered _____ his body shape was like.

When they went in, they saw six men in the station._____of them had the similar build as the robber. Lee looked at them_______, one by one.

The first man was quarreling with______ underground station worker. He seemed to be very upset. The second one was watching the light ____ the first man and the worker. It seemed he was quite worried about them.

The third one was quietly reading a newspaper. His face ____ behind the newspaper.

The fourth one was running to warm ____ up, as it was cold in the station.

The fifth one was waiting for the underground. He looked at his watch _____ times. He seemed to be in a hurry.

The sixth man______was in a big coat was sitting on a bench and shivering.

Lee finally found out which one the robber was. He whispered to Smith, “,Look! The robber wanted ____ up his panting (气喘吁吁)by doing this."

1A.attacksB.was attackC.attackingD.to attack

2A.fastB.fasterC.much fasterD.the fastest

3A.whenB.untilC.ifD.because

4A.tryB.triedC.tryingD.tries

5A.seeB.seesC.sawD.seeing

6A.thatB.whyC.whatD.how

7A.NoneB.NeitherC.BothD.All

8A.careB.carefulC.carefullyD.careless

9A.aB.anC.theD./

10A.withB.fromC.amongD.between

11A.hideB.hidC.was hiddenD.has hidden

12A.herselfB.heC.hisD.himself

13】/span>A.severalB.fewC.littleD.any

14A.whichB.whoC.whatD.whose

15A.coverB.coversC.coveredD.to cover

【题目】 A young boy was hungry for success. For him, winning was everything.

One day, the boy was preparing himself for a running competition in his small village. He was to compete with two other young boys. A large crowd gathered there to watch, including a wise old man.

The race began. With his strength and power, the boy easily took the lead. The crowd cheered and waved. The little boy felt proud and important. However, the wise man remained still and caim.

“Another race, another race!” yelled the little boy. The wise old man stepped forward and presented the little boy with two new challengers: an old lady and a blind man.

The race started and the boy was the only one to cross the finish line. The little boy raised his arms happily. The crowd, however, was silent.

“Race again,” said the wise man. “This time, all three of you finish together.”

The little boy thought a little, stood in between the blind man and the old lady, and then took them by the hand. The race began and the little boy walked slowly to the finishing line and crossed it. The crowd cheered and waved. The wise man smiled, too.

“Which one of us is the crowd cheering for?” asked the little boy.

“For this race, you have won much more than in any other race you've ever run before,” said the wise man. “For this race, the crowd cheered not for any winner!

1Winning was everything for the young boy, wasn't it?

____________________________________________________________________________________________

2How did the young boy feel when he won the race with two young boys?

____________________________________________________________________________________________

3Who were the two new challengers for the young boy?

____________________________________________________________________________________________

4The wise man asked the young boy to race again with two new challengers, didn't he?

____________________________________________________________________________________________

5How did the young man finish the third race?

____________________________________________________________________________________________

6What does the underlined sentence mean?

____________________________________________________________________________________________

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网