题目内容

【题目】 “Thanks for our government. Thanks for providing us with such a good training program. The training program will help us live well. I will study hard and learn different skills. After that I can______ my family difficulties and do good to others.” a learner on the job training program said, feeling_______

The learner’s father is disabled, and his mother is ______ in bed. The family is very poor. So he has to find a job to make money. The learner graduated from high school and didn’t have the_______ to go to the college. The job training program can help him to learn the skills that he’ll need in the work place.

The story makes me think of another ________It goes like this: Long long ago, there was a man who liked fishing a lot, and he was______to catch a lot of fish every day. He was a kind-hearted man, he always ______ his fish with his neighbors because they didn’t know how to fish. One day, he thought that it would be great if he taught them how to fish. So he called them together to show them how to fish. Everyone was happy as they could______ the fish they caught by themselves.

Now, there are still many poor people in the world. But it’s not good if we give only_____to them. Instead, we should give them a chance to learn new skills. Therefore, technical training is very important to people in need and they will learn the skills to______ money. People can learn lots of useful things in the training program and what they learn can help them find jobs.

1A. solveB. changeC. studyD. find

2A. surpriseB. excitedC. relaxedD. interested

3A. aloneB. illC. silentD. well

4A. chanceB. reformC. machineD. report

5A. learnerB. familyC. storyD. program

6A. ableB. spareC. sorryD. afraid

7A. sharedB. hidC. gaveD. cooked

8A. saveB. touchC. eatD. feed

9A. timeB. fishC. clothingD. food

10A. giveB. payC. makeD. use

【答案】

1A

2B

3B

4A

5C

6A

7A

8C

9D

10C

【解析】

文章大意:本文是关于就业技能培训的短文。介绍的是,政府为缺少技能的人提供就业培训,使其自食其力,而不是等着救济,这和古代的"授人以鱼,不如授人以渔"的故事完全相同。

1句意:经过培训后,我就可以解决我的家庭问题,并能为他人做好事。考查动词辨析及语境理解。A. solve解决;B. change改变;C. study研究、学习;D. find找到、发现。根据上文可知“我”要参加一个培训,学习技能,结合句中的"my family difficulties"(家庭问题),确定选择solve,solve my family problems解决我的家庭问题,故答案选A

2句意:一位参加培训项目的学习者激动地说。考查形容词辨析及语境理解。A. surprise感到惊讶的;B. excited感到激动的;C. relaxed感到放松的;D. interested感兴趣的。分析句子成分可知,空格之前的动名词feeling是系动词,故空格处为形容词;根据上文他所说的"Thanks for our government""Thanks for providing us with such a good training program"可知,说话者非常激动,对政府为他们提供这个培训项目充满了感激之情,故选excitedfeel excited觉得非常激动,故答案选B。

3句意:他的妈妈患病在床。考查形容词辨析及语境理解。A. alone独自的;B. ill生病的;C. silent沉默的;D. well好,副词。分析句子成分可知,空格处为表语,故选填形容词。根据上文The family is very poor.可知the learner的家境不好,结合句中的"in bed"(躺在床上),确定选择illbe ill生病,be ill in bed意为卧病在床,故答案选B。

4句意:这位学习者中学毕业,没有机会上大学。考查名词辨析及语境理解。A. chance机会;B. reform改革;C. machine机器;D. report报告。根据句意,并结合句中的"to go to the college"(上大学),可知the learner 由于家庭贫困,没有机会上大学,确定选择chancehave the chance to do sth有机会做某事;have the chance to go to college有机会上大学,故答案选A

5句意:这个故事使我想到了另一个故事。考查名词辨析及语境理解。A. learner 学习者;B. family家庭;C. story故事;D. program节目。根据下文"It goes like this"(故事是这样的),上文是一个故事,下文是另外一个故事,确定选择storythink of another story想到另一个故事,故答案选C。

6句意:他喜欢钓鱼,并且每天能钓很多鱼。考查形容词辨析及语境理解。A. able能够;B. spare有空的;C. sorry难过的;D. afraid害怕的。根据句意,并结合句中的"was…to",确定选择able,be able to能够,是固定搭配,意为有能力做……”be able to catch a lot of fish能钓到很多鱼,故答案选A

7句意:他是个人心肠的人,常常和邻居分享自己的鱼,因为他们不知道这样怎样钓(捕)鱼。考查动词及语境理解。A. shared分享;B. hid隐藏;C. gave给予;D. cooked烹饪。根据上文He was a kind-hearted man. 可知,他是个热心人,结合句中的"with",确定选择share,share sth. with sb.意为与某人分享某物,故答案选A

8句意:大家都很高兴,因为他们可以吃到自己钓的鱼了。考查动词及语境理解。A. save 挽救;B. touch触摸;C. eat吃;D. feed饲养。根据上文可知邻居们学会了捕鱼的方法,结合定语从句"they caught by themselves"(他们自己捕到的),可知是吃到了自己捕到的鱼,确定选择eat,故答案选C。

9句意:但是,如果我们仅仅给他们吃的东西却不是很好的(做法)。考查名词及语境理解。A. time时间;B. fish鱼;C. clothing衣服;D. food食物。根据上文there are still many poor people in the world.以及下文Instead, we should give them a chance to learn new skills. 可知,现在世界上还有很多贫困人口,我们应该给他们机会学习新技术,(而不是给他们食物),即授人以鱼,不如授人以渔。因此选food,故答案选D。

10句意:因此,技术培训对于缺少技术的人来说是非常重要的,因为他们将会学到挣钱的技能。考查动词及语境理解。A. give给予;B. pay支付;C. make赚;D. use使用。根据句意,并结合"they will learn the skills"(他们将会学到技能)和"money"(钱),确定选择makemake money挣钱,learn the skills to make money学到挣钱的技能,故答案选C

解答完形填空首先要通读全文,掌握大意。结合选项初步弄清短文写了些什么内容。在理解全文意思的基础上,结合文章内容对空缺句子作合乎逻辑的推理。必须弄清空缺词句的确切含义,空缺词句与其前后句的意义衔接必须自然、合理,最后根据语境,结合选项,选出正确答案。如,第3小题,分析句子成分可知,空格处为表语,故选填形容词。根据上文The family is very poor.可知the learner的家境不好,结合句中的"in bed"(躺在床上),确定选择illbe ill生病,be ill in bed意为卧病在床,故答案选B。第5小题,根据下文"It goes like this"(故事是这样的),上文是一个故事,下文是另外一个故事,确定选择storythink of another story想到另一个故事,故答案选C

练习册系列答案
相关题目

【题目】 When l was a teenager growing up in a town, I felt studying very boring, I wanted to leave school and have my own life. There were only two ways for me to do this—working in the toy factory in my town, or getting married. I chose the first one. I was nervous when I told my father that I wanted to leave school. I thought he would say, “No! You are going to college.” Instead, he surprised me when he said, “OK. We’ll go to the toy factory.”

Two days later, he took me to the factory. I had a very romantic idea of working in a factory. I had imagined everyone to be friendly working together and having fun. I even imagined there would be music and singing. I guess I had watched too many movies as a teenager.

When we arrived at the factory gates, my father spoke to the guard and one minute later we went inside. My father said, “Take your time. Look around.” I walked around the factory, looking at the buildings, the workers, and listening to the noise. It was terrible. I ran back to my father and said, “I want to go home.”

He asked me, “What do you think of the factory?”

“It’s terrible.” I replied.

“You have the other choice if you don’t want to go back to school. But I think getting married is even worse!” he said.

I went back to school the next day. From then on, I studied as hard as I could. Finally I got into a good college. I enjoyed studying English, so I decided to major in languages at college. Thanks to my father and our trip to the factory, now I work in a company which is a big one in a city. And my father takes pride in me. I married a very good man and my life is much better than it would have been working in the factory!

A 1to a factory with my father

At school

I felt bored to2.

I have3choices if I leave school.

I didn’t choose to get4

I choose to work in a toy factory.

I told my father about the decision and he5.

In the factory

The factory I6

The workers would have7 working together.

There would be music and singing.

The factory I walk around

It’s terrible to have much8.

At9

I majored in languages because I like English.

In a big company

I have a good family.

My father is10of me.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网