题目内容
【题目】 "In this life, what did you miss?" The wife asked the husband when she was 25. Despondently(沮丧地), the husband replied, "I missed a new job chance."
When she was 35, the husband angrily told her that he had just missed the bus.
At 45, the husband sadly said, "I missed the opportunity seeing my close relative before his last breath."
At 55, the husband said disappointingly. "I missed a good chance to retire,"
At 65, the husband hurriedly replied, "I missed visiting my dentist."
At 75, the wife did not ask the husband anymore, the husband was kneeling in front of the very sick wife. Remembering the question the wife used to ask him, this time he asked the wife the same question. The wife, with a smile and peaceful look, replied, "In this life, I did not miss having you!"
The husband was full of tears. He always thought that they could be together forever. He was always busy with work and other things. So much so he had never been thoughtful to his wife. The husband hugged the wife tightly and said, "Over 50 years, how I had allowed myself to miss your deep love for me."
根据材料内容选出最佳答案
【1】Every time the wife asked the husband what he missed in his life,the husband never thought of________.
A.his jobB.his retirementC.his relativeD.his wife
【2】From the passage, we know the wife was ________.
A.caring and happyB.nervous and serious
C.loving and patientD.outgoing and careless
【3】What did the husband realize at last?
A.His wife was too tired.B.His wife loved him very much.
C.His wife would die soon.D.He should ask his wife the same question.
【4】Which of the following is true according to the passage?
A.The husband didn't love his wife at all.
B.The husband's close relative died when he was 45.
C.The husband was always busy with his work and other things.
D.When people are gone,their loved ones usually have nothing to feel sorry about.
【5】What does the writer want to tell us in the passage?
A.Doing many things for our family.
B.Treating every day as the best day of life.
C.Letting our loved ones know about our care and love.
D.Asking our family the question what they missed in their life.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】B
【4】C
【5】C
【解析】
短文大意:本文通过妻子和丈夫在不同年龄段谈论错过了什么的故事,告诉人们:生命不是永恒的,要活在当下,把对爱着的人的感谢说出来,用行动证明自己的关心;把每一天当作人生的最后一个篇章,只有这样,当我们离开时,我们所爱的人才会没有遗憾。
【1】题意:当妻子问丈夫一生中错过了什么时,丈夫从未想过他的妻子。
考查细节理解。根据丈夫的五次回答,结合最后“Over 50 years, how I had allowed myself to miss your deep love for me这50多年来,我怎么能允许自己错过了你对我的爱”,可知他只是想到了自己的工作、他的退休和亲戚,而从未想过自己的妻子,故选D。
【2】题意:从文章中,我们知道妻子是有爱心和耐心的。
考查细节理解。A. 关心和快乐;B. 紧张和严肃;C. 爱和耐心;D. 外向和粗心。根据“The wife, with a smile and peaceful look, replied, "In this life, I did not miss having you!" 妻子笑了笑,平静地说:这辈子,我没有错过你”,可知妻子对丈夫很有爱心和耐心,故选C。
【3】题意:丈夫最后意识到了什么?
考查细节理解。根据妻子临终的话“In this life, I did not miss having you这辈子,我没有错过你”,结合妻子五次问过的同一问题,可知他终于意识到妻子非常爱他,His wife loved him very much符合题意,故选B。
【4】题意:根据文章,下列哪个选项是正确的?
考查细节判断。A. 丈夫一点也不爱他的妻子;根据“Over 50 years, how I had allowed myself to miss your deep love for me”可知说法错误。B. 丈夫的近亲在他45岁时去世;根据丈夫的回答“I missed the opportunity seeing my close relative before his last breath”可知说法错误。C. 丈夫总是忙于工作和其他事情;根据“He was always busy with work and other things”可知说法正确。D. 当人们离世时,他们所爱的人通常没有什么好惋惜的;根据“At 45, the husband sadly said, "I missed the opportunity seeing my closed relative before his last breath 在(妻子)45岁时,丈夫悲伤地说:我错过了在我亲人临终前见他的机会”可知说法错误。综合以上分析,故选C。
【5】题意:作者想告诉我们什么?
考查主旨大意。根据短文内容,可知故事主要告诉人们应该关心体贴爱护自己所爱的人,不要留下遗憾,Letting our loved ones know about our care and love(让我们所爱的人知道我们的关心和爱)符合文意,故选C。