题目内容
【题目】 What Does a Lifelong Learner Look Like?
Lifelong learners never think of themselves as the greatest expert in anything. They continue to learn and bring a great deal to the groups they belong to. What does a lifelong learner look like? Here are some of their main characteristics (特征).
They are knowledge seekers. They are always searching for much information on a topic they're interested in and looking for new experience or opportunities (机会) to improve their knowledge or skills.
They are social and self-directed learners. They like taking different courses and taking part in discussions around subjects they are interested in. They learn both from and with others. They also know their own learning styles, and their strengths and weaknesses. They can plan and organize their own learning.
They are critical (批判性的) thinkers. They always use a lot of ways to analyze (分析) and synthesize (合成) information. From their research they judge (判断) the information to see useful for the question at hand.
They are problem solvers. They will meet different problems while learning. However, the usually see problems as challenges and life experiences and try to stand above them.
【1】Lifelong learners never .
A.belong to any groupsB.change their learning styles
C.think highly of themselvesD.become interested in new experience
【2】What does the underlined word “seekers” mean?
A.The people who are looking for something.
B.The things which can get people's attention.
C.The people who are taking part in an activity.
D.The things which are used for finding information.
【3】Which of the following is social and self-directed learners' characteristic?
A.Knowing others' weaknesses.B.Discussing their own experiences.
C.Learning both from and with others.D.Improving their knowledge or skills.
【4】How do lifelong learners deal with problems?
A.They avoid problems wisely.B.They find problems actively.
C.They solve problems in a right way.D.They analyze problems for a long time.
【5】What is the passage mainly about?
A.Some experts' latest research.B.Critical thinkers' great opportunities.
C.Problem solvers' important challenges.D.Lifelong learners' main characteristics.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】C
【4】C
【5】D
【解析】
短文大意:本文主要介绍了终身学习者的主要特征。
【1】题意:终身学习者从不自视甚高。考查细节理解。根据开头“Lifelong learners never think of themselves as the greatest expert in anything终身学习者从不认为自己是某方面的专家”,可知他们从不把自己看得很高,think highly of themselves符合题意,故选C。
【2】题意:带下划线的“seekers”是什么意思?考查词义理解。A. 那些正在寻找东西的人。B. 能引起人们注意的事情。C. 参加活动的人。D. 用来查找信息的东西。根据下文的解释“They are always searching for much information on a topic they're interested in and looking for new experience or opportunities to improve their knowledge or skills他们总是在搜索他们感兴趣的话题的大量信息,寻找新的经验或机会来提高他们的知识或技能”,可知seekers是乐于寻找他们感兴趣的东西的人,The people who are looking for something符合题意,故选A。
【3】题意:下列哪项是社交型和自我导向型学习者的特征?考查细节判断。A. 了解别人的弱点。B. 讨论自己的经历。C. 既向他人学习,也与他人一起学习。D. 提高他们的知识或技能。根据第三段的介绍“They like taking different courses and taking part in discussions around subjects they are interested in.他们喜欢上不同的课程,参加他们感兴趣的话题的讨论。They learn both from and with others.他们向别人学习,也向别人学习。They also know their own learning styles, and their strengths and weaknesses. 他们也知道自己的学习风格,自己的优缺点。They can plan and organize their own learning.他们可以计划和组织自己的学习”,可知Learning both from and with others(既向他人学习,也与他人一起学习)符合题意,故选C。
【4】题意:终身学习者如何处理问题?考查细节理解。根据最后“they usually see problems as challenges and life experiences and try to stand above them他们通常把问题视为挑战和生活经验,并试图超越它们”,可知终身学习者不回避问题而是积极解决问题,They solve problems in a right way(他们用正确的方法解决问题)符合题意,故选C。
【5】题意:这篇文章主要讲了什么?考查文意理解。根据中心句“What does a lifelong learner look like? Here are some of their main characteristics终身学习者是什么样的人?下面是他们的一些主要特征”,可知短文介绍了终身学习者的主要特点,Lifelong learners' main characteristics符合文意,故选D。