题目内容

  There are some places in the world where great cities once stood. There were gardens, trees and grass. But now these cities have gone and the places are like deserts. Scientists began to study this land to find out what happened. Many of them believed the land died when the trees were cut down.

  Trees help other plants grow and help hold the soil in place. They keep the soil from blowing away. The leaves of trees on the ground keep rainwater from running off. Trees near farms protect(保护) growing plants from strong winds.

  Once there were hundreds of farms in the Southwestern United States. Then the farms turned into fields of dry dust(尘土). Trees might have saved these farms. But few trees grow in the dry southwest now.

  Now we try to save trees. In many places, when a tree is cut down, a new tree is planted in its place. We do not want the land to die.

1.Places where great cities once stood are now like ________.

[  ]

A.farms
B.gardens
C.deserts
D.fields

2.What can trees do according to(根据) the passage?

[  ]

A.Trees can keep other plants green.

B.Trees can help other plants grow.

C.Trees can help the land grow.

D.Trees can keep other plants in place.

3.Which of the following sentences is true?

[  ]

A.Trees let the rainwater run off.

B.All the farms in the United States have turned into deserts.

C.There aren't any trees in the dry southwest now.

D.Land will die if there are no trees.

4.The main idea of the passage is ________.

[  ]

A.that farms are better than cities

B.how farms turned into deserts

C.that trees are important to the land

D.how people save trees

5.From the passage we know that ________.

[  ]

A.trees can blow soil away

B.man should protect the land

C.trees grow only in deserts

D.trees die easily

答案:C;B;D;C;B
解析:

  剖析:1.这是一道细节题.短文第一段前三句叙述了现在世界上有些地方,在那里大城市一度存在,曾经有花园、树和草,但是现在这些城市已经消失了,这些地方就像沙漠一样,由此可判断出.

  2.这是一道细节题,文中信息比较明显.短文第二段首句中Trees help other plants grow说明.

  3.这是一道正误辨认题.短文第一段叙述了世界上的一些地方现在看起来像沙漠,可原来是大城市存在的地方,有花园、树和草.第二段叙述了树木能帮助其它植物生产和固定土壤.综合这两处信息,我们再根据短文第一段中Scientists began to study this land to find out what happened Many of them believed the land died when the trees were cut down可判断出,如果没有树木,田地就会失去.

  4.这是一道主旨大意题.全文叙述了由于树木被砍伐,原来的城市和绿地变成了沙漠,树木能帮助其它植物生长,帮助固定土壤,美国西南部原来的数百个农场由于缺少树木变成了尘土的田地.由此我们可以看出,树木对田地是非常重要的.

  5.这是一道综合分析判断题.根据短文叙述的大地沙漠化的主要原因是树木被砍伐,因为树木能帮助其他植物生长,帮助固定土壤,阻止水土流失,保护正在生长的植物免受强风袭击.综合上述信息,再根据短文尾段中叙述的人们为了不想失去土地,已采取措施,努力拯救上地,我们就应该知道树的重要性,人类应该保护田地.


练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网